Overlijden

Termijn

Iedere teraardebestelling van een urne of kist of een asverstrooiing op de stedelijke begraafplaatsen van Sint-Niklaas vindt plaats binnen 7 dagen na overlijden. Dit geldt zowel voor inwoners als niet-inwoners.

Aangifte

Elk overlijden op het grondgebied van de stad moet worden aangegeven bij de dienst burgerlijke stand. Wanneer u beroep doet op een begrafenisondernemer, zorgt hij voor deze administratie. Begrafenisondernemers kunnen de bepalende Instructies terugvinden in de gelijknamige bijlage onderaan deze pagina.

Graf- en columbariumconcessies

Bij de aangifte van overlijden en teraardebestelling op een stedelijke begraafplaats wordt de wijze van teraardebestelling bepaald. Dit kan zijn:

  • begraving van een kist of asurne in volle grond
  • bijzetting in het columbariumnis
  • begraving in het urnenveld of de urnenheuvel
  • asverstrooiing

Voor thuisbewaring is een laatste wilsbeschikking met uitdrukkelijke bepalingen of een aanvraag getekend door alle directe nabestaanden nodig. Verstrooiien of begraven op openbare domein is verboden. 

Voor meer inlichtingen over de tarieven en duur van de verschillende concessies kan u terecht bij de dienst begraafplaatsen, tel. 03 778 10 00 of mail naar begraafplaatsen@sint-niklaas.be. Een overzicht vindt u eveneens bij de bijlagen onderaan deze pagina.

Einde concessies 2016

In de bijlagen onderaan deze pagina vindt u per begraafplaats een overzicht van de concessies die vervallen in 2016. Voor meer informatie over een hernieuwing, de tarieven of andere, kan u terecht bij team begraafplaatsen.

Grafzerken

De begraafplaatsen bestaan uit verschillende perken met elk een specifieke grafzerk. Een overzicht van deze verschillende grafzerken vindt u terug in gelijknamige bijlage onderaan deze pagina. Let wel: sommige grafzerken kunnen enkel op een bepaalde begraafplaats voorkomen.

Naamplaatje op gedenkzuil

Niet alleen naar aanleiding van een asverstrooiing, maar eveneens nadat een grafconcessie is vervallen en de grafzerk verwijderd werd, kan een naamplaatje op een gedenkzuil geplaatst worden. Voor meer informatie kan u terecht bij team begraafplaatsen tel. 03 778 10 00 of mail naar begraafplaatsen@sint-niklaas.be.

Stedelijke begraafplaatsen

Op volgende begraafplaatsen kan begraven worden:

  • Sint-Niklaas, begraafpark Heimolen, Waasmunsterse Steenweg 13 (De Lijn: bus 81 - vertrekt aan het station met halte op de Grote Markt)
  • Belsele Centrum, Kerkstraat
  • Belsele Puivelde, Puiveldestraat
  • Nieuwkerken, Ten Bos
  • Sinaai, Edgard Tinelstraat.
  • Begraafpark Tereken. Hier vinden enkel nog bijzettingen plaats in een graf of columbarium met een concessie toegestaan voor 20 juni 1988 en wanneer de bijzetting expliciet vermeld werd.

Er kan elke werkdag begraven worden van 9.00 tot 16.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Een asverstrooiing is mogelijk tot 16.00 uur.

Er wordt niet begraven op zondagen en op wettelijke feestdagen, namelijk: 1 januari, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag, pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december, en evenmin op 2 januari, 11 juli, 2 november, 15 november en 26 december.

Openingsuren

Van 1 april tot en met de eerste zondag na 1 november van 8.30 tot 20.00 uur. Vanaf de daarop volgende dag tot en met 31 maart van 8.30 u tot 18.00 uur.

Op de begraafplaats Tereken worden enkel nog bijzettingen toegestaan in vóór 20 juni 1988 toegestane graf- en columbariumconcessies, uiteraard voor zover er nog plaatsruimte voor bijzetting beschikbaar is.

Crematorium

Op begraafpark Heimolen bevindt zich het crematorium van Intercommunale Westlede. Voor meer informatie over plechtigheden of rouwmaaltijden kan u terecht op www.westlede.be of Intercommunale Westlede, Smalle Heerweg 60, 9080 Lochristi, tel. 09 355 51 78. Mail: crematoriumheimolen@westlede.be.

Beheersplan begraafpark Tereken

Het beheersplan omvat een duidelijke omschrijving van de huidige situatie en richtlijnen voor een verdere ontwikkeling van begraafpark Tereken.

 

Nieuws Teasers: 

Contact

Grote Markt 1
9100
Sint-Niklaas
03 778 33 00

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter