Dementievriendelijke Stad

Sinds 2012 is Sint-Niklaas een dementievriendelijke gemeente. Idealiter is dit de creatie van een veilige en aangename omgeving waarin personen met dementie(*) niet lijden onder vooroordelen, isolatie, uitsluiting of angsten door onbegrip van mensen uit hun gemeente. Zo zorgt een dementievriendelijke gemeente ervoor dat het taboe rond dementie wordt aangepakt en dat er een betere communicatie kan plaatsvinden tussen alle betrokkenen. Meer algemene info hierover vindt u op www.onthoumens.be. Een aanrader is ook de blog en facebookpagina.

In bijlage vindt u twee interessante en waardevolle documenten:
  • "Dementie, je staat er niet alleen voor" : handleiding over alle dienstverlening rond dementie in het Waasland + erratum.
  • Dementiewijzer : praktische tips over hoe omgaan met personen met dementie.

Een specifiek vraag over dementie? De medewerkers van Thuiszorgcentrum ‘t Punt zoeken samen met jou naar een gepast antwoord! U kan terecht bij Caroline Van Laere of Kathleen Christiaens. Bel voor een afspraak naar 03 778 55 55 of mail naar dementie@tpunt.be. ’t Punt is gelegen in de Lamstraat 23 in Sint-Niklaas.

Personen met dementie en hun naasten kunnen met hun verhaal ook terecht in het Praatcafé Dementie en de Alzheimer Liga: hun jaarprogramma's kan u eveneens hieronder bekijken.

In Sint-Niklaas bestaan ook infosessies voor mensen die zorgen voor personen met dementie, genaamd 'Dementie en nu'. Meer info en het jaarprogramma vind je hieronder. Je kan hierover ook contact opnemen met Delfien Indevuyst. Bel 03 778 55 53 of mail naar delfien.indevuyst@sint-niklaas.be

Sinds kort zijn er ook enkele initiatieven opgericht voor mensen met jongdementie. Enkele mantelzorgers uit Sint-Niklaas hebben de handen in elkaar geslagen en hebben vzw De Companjong opgericht. Hun doel is mensen met jongdementie en hun mantelzorgers een fijne activiteit bezorgen. In bijlage vind je hun uitnodiging voor hun maandelijkse wandeling, daarnaast zullen er nog activiteiten georganiseerd worden. Er zal eveneens een aparte Familiegroep Jongdementie opgericht worden. Meer info hierover volgt nog.

Vanaf 8 september 2017 wordt er ook een nieuw contactkoor opgericht voor mensen met dementie in de thuiszorg. Zij zullen telkens samenkomen in het nieuwe lokale dienstencentrum den Aftrap, op de Gerdasite aan de Abingdonstraat iedere 2de vrijdag van de maand. Voor meer info kan u terecht bij Caroline Van Laere: 03 778 55 83. Een flyer vindt u ook terug onderaan bij de bijlagen.

Tot slot vindt u op volgende website extra informatie over dementie: www.dementie.be. Je kan je via deze website ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

(*) Dementie is een ziekte waarbij de hersenen niet goed meer werken en je afhankelijk wordt van de hulp en zorg van anderen. Dementie krijg je niet van de één op de andere dag; de ziekte verloopt in verschillende stadia. Een groot misverstand is dat men denkt dat dementie alleen geheugenproblemen geeft. Dementie is een verzamelnaam voor ruim zestig ziektes waarbij de hersenen aangetast zijn. De bekendste vorm is de ziekte van Alzheimer.

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

 

NIEUWS

Sint-Niklaas: 5 jaar een dementie vriendelijke stad

19/09/2017 - 16:34 Naar schatting zijn er 1.600 personen met dementie in Sint-Niklaas. Sinds 2012 is er een actief engagement om een veilige en aangename omgeving te creëren voor personen met dementie en om te voorkomen dat deze lijden onder vooroordelen, uitsluiting of angst door onbegrip van mensen uit hun omgeving. Een dementievriendelijke gemeente zorgt ervoor dat het taboe rond dementie wordt aangepakt en werkt aan een betere communicatie tussen alle betrokkenen.

Werelddag Dementie: extra aandacht voor bewoners met dementie in Woonzorgcentra!

22/08/2017 - 21:31 Op Werelddag Dementie, 21 september, verwennen de woonzorgcentra van het OCMW hun bewoners met dementie extra! Daar zorgen de referentieverpleegkundigen dementie en het andere personeel voor.  

Sint-Niklaas: vijf jaar Dementievriendelijke Stad

22/08/2017 - 20:37 Naar schatting 1600 personen hebben dementie in Sint-Niklaas. Sinds 2012 is er een actief engagement om een veilige en aangename omgeving te creëren voor personen met dementie en om te voorkomen dat deze lijden onder vooroordelen, uitsluiting of angst door onbegrip van mensen uit hun omgeving.

Buddywerking De Companjong: Filmavond 'de beklimming van de berg Alzheimer' op 19 september 2017

17/07/2017 - 11:18 Drie mensen met jongdementie en hun partners trokken op avontuur naar de Nepalese Himalaya. Omdat ze het verhaal willen vertellen dat achter jongdementie schuilgaat. Omdat ze véél meer zijn dan die aandoening alleen. Omdat ze een aanzet willen geven voor de start van een beweging waarbij mensen met én zonder dementie samen optrekken en in elkaar een bondgenoot vinden om grenzen te verleggen.

Contactkoor voor personen met dementie in de thuiszorg

12/07/2017 - 10:31 Samen zingen zorgt voor een grotere verbondenheid.

Contact

Abingdonstraat 99
9100
Sint-Niklaas
03 778 66 66

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter