Dementievriendelijke Stad

Sinds 2012 is Sint-Niklaas een dementievriendelijke gemeente. Idealiter is dit de creatie van een veilige en aangename omgeving waarin personen met dementie(*) niet lijden onder vooroordelen, isolatie, uitsluiting of angsten door onbegrip van mensen uit hun gemeente. Zo zorgt een dementievriendelijke gemeente ervoor dat het taboe rond dementie wordt aangepakt en dat er een betere communicatie kan plaatsvinden tussen alle betrokkenen. Meer algemene info hierover vindt u op www.onthoumens.be. Een aanrader is ook de blog en facebookpagina.

In bijlage vindt u twee interessante en waardevolle documenten:
  • "Dementie, je staat er niet alleen voor" : handleiding over alle dienstverlening rond dementie in het Waasland + erratum.
  • Dementiewijzer : praktische tips over hoe omgaan met personen met dementie.

Een specifiek vraag over dementie? De medewerkers van Thuiszorgcentrum ‘t Punt zoeken samen met jou naar een gepast antwoord! U kan terecht bij Caroline Van Laere of Kathleen Christiaens. Bel voor een afspraak naar 03 778 55 55 of mail naar dementie@tpunt.be. ’t Punt is gelegen in de Lamstraat 23 in Sint-Niklaas.

Personen met dementie en hun naasten kunnen met hun verhaal ook terecht in het Praatcafé Dementie en de Alzheimer Liga: hun jaarprogramma's kan u eveneens hieronder bekijken.

In Sint-Niklaas bestaan ook infosessies voor mensen die zorgen voor personen met dementie, genaamd 'Dementie en nu'. Meer info en het jaarprogramma vind je hieronder. Je kan hierover ook contact opnemen met Delfien Indevuyst. Bel 03 778 55 53 of mail naar delfien.indevuyst@sint-niklaas.be

Tot slot vindt u op volgende website extra informatie over dementie: www.dementie.be. Je kan je via deze website ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

(*) Dementie is een ziekte waarbij de hersenen niet goed meer werken en je afhankelijk wordt van de hulp en zorg van anderen. Dementie krijg je niet van de één op de andere dag; de ziekte verloopt in verschillende stadia. Een groot misverstand is dat men denkt dat dementie alleen geheugenproblemen geeft. Dementie is een verzamelnaam voor ruim zestig ziektes waarbij de hersenen aangetast zijn. De bekendste vorm is de ziekte van Alzheimer.

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

 

NIEUWS

Psycho-educatie in Sint-Niklaas: Dementie en nu

13/04/2017 - 15:00 Bij het zorgen voor een persoon met dementie kom je als mantelzorger vaak voor uitdagende situaties te staan. Om je hierin sterker te voelen is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende thema’s die bij dementie een rol kunnen spelen.

Programma familiegroep dementie Sint-Niklaas 2017

10/04/2017 - 12:32 Van, voor en door mantelzorgers en familieleden van personen met (jong)dementie.

Programma praatcafé dementie 2017

10/04/2017 - 11:44 Het Praatcafé Dementie is een tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van mensen met dementie. Elke keer staat een ander thema centraal. Er wordt een deskundige uitgenodigd rond een bepaald aspect van dementie. Het Praatcafé wil dementie bespreekbaar maken. Door de ongedwongen sfeer in het café wordt tevens de mogelijkheid gecreëerd om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met andere lotgenoten. Gewoon luisteren kan uiteraard ook.  

Infoinitiatieven voorjaar 2017 CM over dementie

10/04/2017 - 11:17 CM thuiszorg neemt, met medewerking van enkele partners van het overlegplatform dementie Waasland dit voorjaar initiatief  tot 2 boeiende activiteiten in het kader van een ondersteuningstraject voor personen met dementie en hun mantelzorgers. In bijlage een flyer met de concrete omschrijving ervan.

Contact

Abingdonstraat 99
9100
Sint-Niklaas
03 778 37 42 (samenleving)

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter