Dementievriendelijke Stad

Sinds 2012 is Sint-Niklaas een dementievriendelijke gemeente. Idealiter is dit de creatie van een veilige en aangename omgeving waarin personen met dementie(*) niet lijden onder vooroordelen, isolatie, uitsluiting of angsten door onbegrip van mensen uit hun gemeente. Zo zorgt een dementievriendelijke gemeente ervoor dat het taboe rond dementie wordt aangepakt en dat er een betere communicatie kan plaatsvinden tussen alle betrokkenen. Meer algemene info hierover vindt u op www.onthoumens.be. Een aanrader is ook de blog en facebookpagina.

In bijlage vindt u twee interessante en waardevolle documenten:
  • "Dementie, je staat er niet alleen voor" : handleiding over alle dienstverlening rond dementie in het Waasland + erratum.
  • Dementiewijzer : praktische tips over hoe omgaan met personen met dementie.

Een specifiek vraag over dementie? De medewerkers van Thuiszorgcentrum ‘t Punt zoeken samen met jou naar een gepast antwoord! U kan terecht bij Caroline Van Laere of Kathleen Christiaens. Bel voor een afspraak naar 03 778 55 55 of mail naar dementie@tpunt.be. ’t Punt is gelegen in de Lamstraat 23 in Sint-Niklaas.

Personen met dementie en hun naasten kunnen met hun verhaal ook terecht in het Praatcafé Dementie en de Alzheimer Liga: hun jaarprogramma's kan u eveneens hieronder bekijken.

Tot slot vindt u op volgende website extra informatie over dementie: www.dementie.be. Of schrijf je in op hun nieuwsbrief: http://www.dementie.be/default.asp?page=39

(*) Dementie is een ziekte waarbij de hersenen niet goed meer werken en je afhankelijk wordt van de hulp en zorg van anderen. Dementie krijg je niet van de één op de andere dag; de ziekte verloopt in verschillende stadia. Een groot misverstand is dat men denkt dat dementie alleen geheugenproblemen geeft. Dementie is een verzamelnaam voor ruim zestig ziektes waarbij de hersenen aangetast zijn. De bekendste vorm is de ziekte van Alzheimer.

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

Contact

Abingdonstraat 99
9100
Sint-Niklaas
03 778 37 42 (samenleving)

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter