Marktbrochure voorjaar 2022

Social media sharing

In maart 2022 hebben wij een brochure uitgebracht met heel wat praktische info over de plannen van den nieuwe Grote Markt. Je vindt de tekst op deze webpagina en onderaan in bijlage de brochure met opmaak.

Impressie van een vernieuwde Grote Markt

Eén open en toegankelijke ruimte
Vandaag is de Grote Markt opgedeeld in aparte zones. Dat beeld verdwijnt volledig. De markt  wordt helemaal open, volledig te bewandelen van gevel tot gevel, zonder enige hindernis of niveauverschil. Op het middenplein is er ruimte voor gras en water. Vlakbij het beeld ‘Het Woord’ ligt er een lager gelegen tuin. Rond het plein staan bomen.

Terrassen
Overal kunnen de terrassen uitbreiden en verplaatst worden. Aan de kant van het Sint-Nicolaasplein en de Stationsstraat verschuiven de meeste terrassen weg van de gevels. De bezoekers van de cafés en restaurants genieten daardoor meer van de bomen. De terrassen liggen in het groen, ze zijn open en uitnodigend.

Grote evenementen
Er is plaats op de Grote Markt voor grote evenementen zoals kermissen of de Vredefeesten met de ballonvluchten. De kramen van de donderdagse markt komen dicht bij elkaar op het verharde gedeelte, volgens een logische route zonder lege plaatsen. Tussen de kramen is er genoeg plaats om gezellig en comfortabel te wandelen en boodschappen te doen op donderdag.

Verkeersluw
Vandaag rijdt er heel wat verkeer langs en over de Grote Markt. Als groot rondpunt en verbinding tussen noord en zuid, trekt de Grote Markt veel (doorgaand) verkeer aan. Elk vervoersmiddel heeft bovendien een eigen  zone, wat heel wat hindernissen betekent.

In het plan voor de nieuwe Grote Markt weren we het verkeer dat geen bestemming heeft in de stadskern en dat de Grote Markt enkel gebruikt als doorgangsweg. Daardoor hebben we slechts 1 rijbaan nodig. Zo kunnen we meer doen met de ruimte op het plein. We maken de markt vlotter bereikbaar voor wie er echt moet zijn. Fietsers en voetgangers kunnen zich er veiliger bewegen. Er is ook meer plaats voor terrassen, groen, zitbanken en water. De Grote Markt wordt bovendien een nieuwe, fijne plek om te wandelen en te zijn, in het hart van onze stad.

De rijloper
Rond de Grote Markt komt er een betonnen strook of ‘loper’. De strook is vijf meter breed en ziet er duidelijk anders uit dan de omgeving, die bestaat uit kleiklinkers. De rijloper is de plek voor de bus, de snelle fietser en voor auto’s en vrachtwagens, met bestemming in de stadskern. Fietsers kunnen met het verkeer meefietsen op de rijloper, maar ook in tegengestelde richting: dit wordt duidelijk aangeduid. 

Voetgangers
De Grote Markt is ontworpen op maat van de zachte weggebruiker. Het is dé plek bij uitstek voor de wandelaar. Heel het plein is van gevel tot gevel vrij toegankelijk, drempelloos en zonder enige hindernis. Het groen, het water, de ruime terrassen en de vele zitbanken en -randen nodigen uit tot een aangenaam verblijf op de fijnste plek van de stad.

Fietsers
Fietsen kan in twee richtingen op de rijloper langs de rand van het plein. Langzame, onzekere en jonge fietsers kunnen ook gebruik maken van de zones tussen de bomenrijen in gemengd verkeer met voetgangers.

Ondergrondse fietsenstalling
Onder de markt komt een nieuwe fietsenstalling. Er is plaats voor 286 fietsen. Je kan de fietsenstalling bereiken via een fietshelling, een trap en een ruime fietslift die ook toegang geven tot de lager gelegen tuin. Er is ruimte voorzien voor buitenmaatse fietsen, zoals bakfietsen en fietsen voor andersvaliden. Voor wie een snelle boodschap wil doen, is er ook boven de grond plaats om je fiets even te parkeren.

Bus
Bussen blijven rijden langs de zijkanten van de markt, net zoals nu. De bus rijdt op de betonnen rijloper, samen met de snelle fietser en de auto. De bushaltes, die nu veel plaats innemen op het marktplein, schuiven een beetje op naar het begin van de Parklaan. De Parklaan wordt op dezelfde manier aangelegd als de Grote Markt. De rijbaan ligt weg van de gevels, zodat er genoeg plaats is voor de aanleg van een groene laan en een brede zone voor voetgangers en fietsers. Verder stopt de bus ook in de Hofstraat en in de Plezantstraat.

Auto
De ondergrondse parkeergarage blijft bereikbaar voor auto’s vanuit het noorden én het zuiden van de stad. Ook alle private garages blijven bereikbaar. Wie in het centrum van de stad moet zijn, zal de stadsparkings nog steeds kunnen bereiken. Doorgaand verkeer neemt de rondweg (R42).

Met de auto kan je nog steeds rond de markt rijden, langs het Onze-Lieve-Vrouwplein, de Onze-Lieve-Vrouwstraat, de Sint-Jozefstraat en de Parkstraat. In deze zone komen ook winkelparkeerplaatsen. Parkeerplaatsen voor andersvaliden zijn voorzien op de markt zelf, langs de rijloper.

Autoluwe zones
Er komen twee autoluwe zones. Dat zijn zones waar weinig auto’s rijden. Deze autoluwe zones zijn vanaf het kruispunt met de Sint-Jozefstraat en vanaf het kruispunt met de Stationsstraat. De toegang tot deze zones wordt geregeld via camera’s met nummerplaatherkenning (ANPR). Wie met de auto deze zones wil binnenrijden, heeft een doorrijvergunning nodig. Die vergunning is aan voorwaarden gebonden: je moet bijvoorbeeld in het gebied wonen of er een garage hebben. De stad zal alle betrokkenen hierover ruim op voorhand informeren.  

De Houtbriel en de Ankerstraat blijven vanuit het zuiden op dezelfde manier bereikbaar als vandaag: de autoluwe zone begint pas vanaf het kruispunt met de Stationsstraat.

Laden en lossen
Winkels, bedrijven, cafés en restaurants rond de Grote Markt blijven bereikbaar voor laden en lossen. Deze zones liggen in het algemeen direct naast de betonnen loper. Laden en lossen kan er op vaste momenten.

Inrichting van het kruispunt Grote Markt/Parklaan
De hoofdrichting op dit kruispunt wordt Parklaan – Hendrik Heymanplein. Bussen kunnen de u-bocht rond het beeld ‘Het Woord’ niet meer maken. Voor auto’s kan dit wel nog, als ze vanuit het noorden in de parkeergarage rijden. De Grote Peperstraat blijft bereikbaar vanaf de Parklaan. Ook nieuw is dat, wie van de Parklaan komt, linksaf kan slaan in de Kokkelbeekstraat. Fietsers,  bussen en auto’s, op weg naar de stadskern komen samen op de rijloper. Jonge en onzekere fietsers kunnen vanaf de Parklaan ook op de Grote Markt rijden in de gedeelde ruimte met de voetgangers, naast de rijloper.

Inrichting van het kruispunt Hofstraat/Plezantstraat
Dit kruispunt wordt nog niet aangelegd in de eerste fase. Pas na 2025 wordt dit kruispunt aangepakt, samen met een eventuele hertekening van de cultuursite in de Hofstraat. De principes die ook gelden voor de Grote Markt, trekken we hier door: groener maken, voorrang voor fietsers en voetgangers, een leefbare en verkeersveilige omgeving …

Ondergrondse parking
Het marktplan hertekent ook de ondergrondse parking. De parking wordt achteraan kleiner. Zo komt er plaats vrij voor een lager gelegen tuin en een ondergrondse fietsenparking. In de aangepaste parking zijn er 239 parkeerplaatsen, 20 laadplaatsen voor elektrische wagens en tien plaatsen voor andersvaliden. In de Hofstraat komen er extra parkeerplaatsen bij.

De rand van de ondergrondse parking gaat dicht. De open sleuf wordt rondom gesloten. De schuine betonnen constructies met korven met stenen gaan weg.

Je zal de parking nog steeds kunnen inrijden en uitrijden op dezelfde plaatsen als nu. We zorgen er wel voor dat je de parking gemakkelijker kan uitrijden. Je kan de ingang van de parking bereiken uit het zuiden via de Parklaan én uit het noorden via de Plezantstraat/Hofstraat. Als je vanuit het noorden komt, dan controleren we je voertuig met camera’s. Zo zijn we zeker dat je ook echt de parking binnenrijdt.

Verzonken tuin
In de hoek van het plein, vlakbij de Parklaan, zakt de vloer in stapjes tot op het niveau van de parkeergarage. Hier komt een ‘verzonken tuin’. Op de verschillende niveaus in de tuin komen planten of gras. Je kan er ook zitten. Het bovenste terras is het ruimste. Daar komt een fijne speel- en verblijfsplek. Een trap en een lift maken de verzonken tuin voor iedereen toegankelijk. Zo ga je ook naar de ingang van de fietsenstalling.

Aan de verzonken tuin komt ook een luifel. Je kan er schuilen voor regen of zon. Ereburger en bloemenkunstenaar Daniël Ost zal de luifel versieren. De verzonken tuin is de ‘intieme’ plek van de nieuwe markt. Het is een gezellige plek en de ideale locatie voor een klein concert, expo of evenement.

Meer groen en minder stenen
Wat het meest opvalt aan de nieuwe Grote Markt, is dat ze erg groen is. Een deel van de stenen gaat weg. In de plaats komt een grasveld. Samen met de grote bomen en vele vaste planten wordt de Grote Markt daardoor ook een groene markt. We kiezen voor verschillende planten en bomen die goed passen in ons klimaat.

Met minder stenen, meer groen en meer water, keren we het klimaateffect van de Grote Markt voor de binnenstad om. Op warme zomerdagen wordt het er net koeler, in plaats van warmer. Een grote stap, waarvoor we vanuit het Vlaamse stedenbeleid een subsidie van 300.000 EUR krijgen.

Prachtige bomenrand
We maken de ondergrond klaar voor de aanplanting van zo’n 120 bomen. Ze krijgen alle kansen om uit te groeien tot sierlijke, volwassen exemplaren. De bomen staan langs beide kanten van de rijloper. Er komt ook een derde rij bomen langs de gevels van de gebouwen rond de markt. Samen vormen ze de royale bomenrand van de nieuwe markt.  Voor de monumentale gevels van de historische gebouwen komen geen bomen. De kruin van de bomen begint op vier à vijf meter hoogte. Op die manier blijven de gevels van winkels, bedrijven, cafés en restaurants zichtbaar.

Bijzondere tuinen en grasveld
Op twee plekken in het plan zijn er bijzondere tuinen voorzien. De eerste komt op het Onze-Lieve-Vrouwplein. De tweede is de verzonken tuin. Op deze locaties staan mooie bomen met verschillende stammen en planten.

In het midden van de markt komt een grasveld met een oppervlakte van zo’n 1.500 m². Je kan er zitten, picknicken, een praatje slaan of een potje kubb spelen. De grassoort en opbouw stemmen we af op intensief gebruik en weerbaarheid tegen droogte.

Water brengt verkoeling
Water op het marktplein, ook dat is compleet nieuw. De blikvanger is een mooie weerspiegelende vijver van 1.850 m² voor het stadhuis. Een speels element zijn de ingebouwde fonteinen. Voor de donderdagse markt en voor evenementen loopt de vijver leeg. We hergebruiken natuurlijk het water. Op zes plaatsen langs de rand van het plein liggen er ook vijvers met planten, die het regenwater zuiveren. Het is dé plek om zalig te vertoeven op zomerse dagen.

Een duurzaam plein
Minder stenen en meer groen maken de markt koeler en klimaatbestendig. Dat wil zeggen dat ze beter bestand is tegen de effecten van klimaatverandering, zoals extreme hitte in de zomer. Verder vangen we ook het regenwater op en gebruiken het, via een grote ondergrondse opslagcontainer,  om de bomen water te geven en de spiegelvijver met fonteinen te vullen.  We hergebruiken zoveel mogelijk materialen van de huidige markt, zoals 10.000 m² van de huidige kleiklinkers, delen van de bushaltes en de planken van de houten esplanade. Meer bomen, water en minder verharding maken de Grote Markt tot een duurzaam plein.

Zit- en wandelcomfort
Het zal veel fijner zijn om op de Grote Markt te verblijven: je kan er op allerlei plaatsen zitten, mensen ontmoeten en iets beleven. Het gaat daarbij zowel om zitbanken en zitranden als om losse stoeltjes en picknickbanken, in totaal goed voor ruim 400 lopende meter zitcomfort! We denken daarbij ook aan mensen die minder goed te been zijn of die een hulpmiddel gebruiken om zich te verplaatsen. We vermijden drempels en niveauverschillen.

Vloer
Heel de Grote Markt krijgt als het ware een doorlopende vloer, van gevel tot gevel, waarin gras, bomen, waterpartijen en de rijloper zijn opgenomen. De vloer is uitgewerkt als een tapijt van kleiklinkers. Een groot deel van de huidige klinkers wordt daarbij hergebruikt. Nieuwe stenen brengen zorgen voor wat kleurverschil. . Zo ontstaat er een warme, huiselijke mix.

Speelplek
De nieuwe Grote Markt wil ook een toffe speelplek zijn voor kinderen. Op verschillende plaatsen is er daarom plaats om te spelen. In het ontwerp zitten kleine accenten die uitnodigen tot spelen Ook een grasveld en water zorgen voor heel wat speelplezier! Kom op warme dagen met de kinderen pootjebaden. Je vindt ook verkoeling bij de drinkfonteintjes op het plein.

Kunst op het plein
Op het marktplein staan nu zeven beelden van Kunst in de Stad, die iedereen in de stad kent. De twee bekendste beelden, ‘Sinterklaas’ en ‘Het Woord’, blijven staan waar ze staan. De andere beelden krijgen een nieuwe, mooie plaats op de markt. Alleen de beeldengroep ‘De Weg naar Kennis’ ter hoogte van de Collegestraat verhuist naar de bibliotheek van Nieuwkerken.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen