Marktweetjes

Social media sharing
Impressie van de vernieuwde Grote Markt

Imponeer vrienden en familie met jouw sublieme kennis over onze nieuwe Grote Markt.

  • De officiële grootte van het marktplein is 3,19 hectare, maar het projectgebied is 4,4 hectare. Dat komt overeen met zo’n 9 voetbalpleinen… het is dan ook niet voor niets het grootste marktplein van België!
  • Op het nieuwe marktplein komen er 120 bomen bij, waarvan 5 meerstammige.
  • Op het middenplein van de Grote Markt komt er 1.456 m² gras en daarnaast ook nog gras in de verzonken tuin.
  • Voor het stadhuis komt een spiegelvijver van 1.850 m² die voor de donderdagse markt en evenementen wordt leeggelaten (maar waarvan het water uiteraard wordt hergebruikt).
  • Voor het eerst in de geschiedenis van de Grote Markt komen er waterpartijen in de rand. En hoe! In totaal zijn de waterpartijen 830 m² groot.
  • In de ondergrondse parking zijn er nu 357 parkeerplaatsen; dat worden er in de toekomst 269. In de Hofstraat komen er 54 extra parkeerplaatsen ter compensatie.
  • Voor de fietsers voorzien we een ondergrondse fietsenparking van 278 fietsen, ook voor buitenmaatse en elektrische fietsen.
  • In beide richtingen zullen tot 60 bussen per uur passeren, zodat de bereikbaarheid met openbaar vervoer gegarandeerd is. Er werd aan De Lijn gevraagd om deze vloot te elektrificeren.
  • Het standbeeld ‘Het Woord’ is in Sint-Niklaas zo beroemd dat er een kruispunt naar genoemd werd. Maar wat weet je eigenlijk over dit beeld? De Belgische beeldhouwer van Roemeense afkomst Idel Ianchelivici ontwierp het voor de Expo ’58, als verwelkoming voor de bezoekers nabij het paviljoen van de burgerlijke bouwkunde. Het heette toen nog ‘Hommage au Génie humain’. Nadien is het herdoopt tot ‘Le Verbe’ of ‘Het Woord’. Volgens de wens van de kunstenaar staat het nu op een sokkel van 5 m hoogte. Het beeld zelf is ook 5 m hoog en deze bronzen versie van het beeld weegt 2 ton.
  • Wist je dat het stadsbestuur voor het huidige stadhuis nog op vijf andere plaatsen op de markt heeft vergaderd? Tot 1518 vergaderde het hoofdcollege van het Land van Waas onder een oude linde, voor de belangrijkste beslissingen en rechtspraak. Van 1518 tot 1558 werd er een klein huisje gebouwd en vanaf 1558 vergaderde het hoofdcollege in het Landhuis. Nadien volgden nog het Schepenhuis (rechts van het Landhuis) en vanaf 1664 het Parochiehuis, links van de Cipierage. Met de heraanleg van het marktplein planten we opnieuw een grote lindeboom en het infopunt van de Grote Markt verhuist vanaf 2022 naar het Landhuis. Zo reiken verleden en toekomst elkaar de hand.
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen