Bezoek de expo in het SteM, dan ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’

Nieuws

U bekijkt ons nieuwsarchief. Dit nieuwsbericht is niet meer actueel.
Bezoek de expo in het SteM, dan ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’

Het najaarsprogramma van ‘800 jaar Sint-Niklaas’ gaat van start met een bijzondere tentoonstelling. ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’ opent op 26 augustus in het SteM en biedt een intrigerende en veelzijdige kijk op de groei van Sint-Niklaas en de mensen die er vroeger geleefd hebben en vandaag nog steeds leven.

Tientallen foto’s, documenten en voorwerpen uit de collecties van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, de stedelijke musea en het stadsarchief vormen het fundament van het historisch overzicht.

Reis door de stadsontwikkeling

De expo gaat al meteen van start met een curiosum: de teruggevonden en zorgvuldig gerestaureerde pomp van de 18de-eeuwse vismijn, die ooit een plaats had op de Grote Markt, krijgt een ereplaats op het binnenplein.

Bij het betreden van de tentoonstellingszaal maakt de bezoeker kennis met een boeiende computeranimatie die het ontstaan en de groei van de stad illustreert. Dit alles aan de hand van beelden van oude kaarten, gravures en foto’s. Het sluitstuk is een mooi uitgetekend overzicht van een aantal toekomstprojecten in de stad. Chocolatier Wauters zorgt voor een blikvanger met een enorme replica van de Sint-Nicolaaskerk, volledig uitgevoerd in chocolade.

Het straatbeeld sinds de 19de eeuw krijgt verdere uitwerking in een monumentale fotowand. Speciaal voor deze expo gedigitaliseerd beeldmateriaal uit diverse tijdvakken wordt uitvergroot en vergeleken met foto’s van het huidig uitzicht van de stad. Een projectie van een bijgewerkte versie van Nostalgeo, zeg maar ‘Google Streetview of the Past’, brengt de straten van weleer tot leven. 

 

De mensen van Sint-Niklaas

Het tweede deel van de expo dompelt de bezoeker onder in het leven van vroeger en vandaag in de stad. Al wie woont, werkt, naar school gaat, komt winkelen, zich komt ontspannen, zich laat verzorgen en zingeving zoekt in Sint-Niklaas zal zich aangesproken voelen. De thema’s ‘wonen’, ‘werken’, ‘leren’, ‘zorgen’, ‘ontspanning’ en ‘zingeving’ worden stuk voor stuk uitgewerkt met filmopnames van zes bekende Sint-Niklazenaars, fotonovelles van een aantal inwoners en vele andere foto’s, originele documenten en voorwerpen. Per thema is een decor gebouwd waarin de bezoeker zelf een actieve rol kan opnemen.

Binnengluren in Sint-Niklase woonkamers, de biecht afnemen van een medebezoeker, plaatsnemen aan tafel in een historisch schutterslokaal, ontdekken hoe een ziekenkamer er uitzag in de vorige eeuw, zelf een rondbreimachine laten draaien en het Sint-Niklase dialect leren spreken na een stoomcursus van 10 minuten: het kan allemaal. Ook de kinderen worden niet vergeten, zodat een bezoek aan de tentoonstelling ook voor het gezin en voor grootouders en kleinkinderen erg plezant kan worden.

Afscheid nemen doet de bezoeker in stijl in de historische cinemazaal ‘Ciné Retro’. Het stadsarchief digitaliseerde en monteerde onuitgegeven en nooit eerder vertoond filmmateriaal van de stad tot een boeiende compilatie van circa 30 minuten. In totaal is er ruim anderhalf uur film te bekijken en zijn er meer dan 800 foto’s te zien.

De tentoonstelling ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’ heeft ook een interactief kantje en is daarom nog niet 100 procent af. Bezoekers worden uitgedaagd om kattenkwaad op te biechten, om hun lievelingsplek in de stad en de deelgemeenten op een foto aan te duiden en hun ervaringen neer te pennen.

Bij het begin van de expo is de eerste muur bijna helemaal leeg. De bezoekers worden uitgenodigd om hun ingekaderde foto’s mee te brengen van iemand die voor hen belangrijk was of is, om zo een Sint-Niklase ‘Wall of Fame’ te maken. Een herhalingsbezoek aan de tentoonstelling is daarom voor elke Sint-Niklazenaar een must.

De tentoonstelling is een initiatief van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, het stadsarchief Sint-Niklaas en de stedelijke musea Sint-Niklaas.

Sponsors: Niko – Waasland Shopping Center – De Foyer – SVK en Slagerij De Vos.

  

Praktisch

‘Zijde gij ook van Sinnekloas’ loopt in de museumsite Zwijgershoek van zaterdag 26 augustus tot zondag 19 november 2017. De tentoonstelling is open van dinsdag tot en met zaterdag van 14 tot 17 uur, op zondag van 11 tot 17 uur. Voor groepen en scholen ook na afspraak. De toegang is gratis.

 

Groepsbezoek

De tentoonstelling met gids bezoeken kan!

Maak een afspraak via SteM Zwijgershoek, tel. 03 778 34 56 of stedelijkemusea@sint-niklaas.be

Tarief

-   Gidsbeurt voor groepen en instellingen: 60 EUR (max. 2 uur). Per begonnen extra uur: 30 EUR.

-   Nocturne (na 17 uur): 60 EUR + 2 uur personeelskosten (variabel, info op aanvraag).

-   Gidsbeurten voor scholen: 30 EUR. Per begonnen extra uur: 15 EUR.

 

Een geleid bezoek aan de stad, inclusief de tentoonstelling

Maak een afspraak via team toerisme, tel. 03 778 35 07, toerisme@sint-niklaas.be

Tarief: 60 EUR (max. 2 uur). Per begonnen extra uur: 30 EUR. Gidsbeurt voor scholen: 30 EUR.

 

Groepen kunnen de tentoonstelling ook gratis bezoeken zonder gids (bijvoorbeeld in klasverband). Reserveren is evenwel steeds noodzakelijk.

tel. 03 778 34 56 of stedelijkemusea@sint-niklaas.be

 

In de rand van de tentoonstellingen

Dialectlessen in het SteM

Op donderdag 7 en 28 september en op zaterdag 9 en 23 september en 14 oktober, telkens om 14, 15 en 16 uur, geven Trees Heirbaut en Helga Collyn (Awaal Nem) dialectlessen ‘Sinnekloases’. Deelnameprijs is 5 EUR; en 2,50 EUR voor deelnemers met een kansenpas. Reserveren via reservatiemusea@sint-niklaas.be of tel. 03 778 34 50.

 

Muziekvoorstellingen in het Museumtheater

David en Walter Cantens brengen op donderdag 21 september om 14 uur (extra voorstelling), op vrijdag 15 en 22 september om 20 uur, op zaterdag 16 en 23 september om 20 uur en op zondag 17 september om 15 uur de muziekvoorstelling ‘Zidde gij ook van Sinnekloas’. Tickets: 14, 13 of 11 EUR, via www.ccsint-niklaas.be.

 

Workshops rappen en video in het SteM

‘iRRi en Hugo’ (Seppe De Klerck en Tom De Rocker), de vaandeldragers van Vlaamse rap in het Waasland, brengen de fijne kneepjes bij van rappen en video’s maken tijdens twee workshops op zondag 19 november om 14 uur. Inschrijven is een must want de plaatsen zijn beperkt tot 10 deelnemers per workshop met als deelnameprijs 10 EUR per persoon. Reserveren via reservatiemusea@sint-niklaas.be of tel. 03 778 34 50

 

Finissage

Op zondag 19 november wordt de expo om16.30 uur afgesloten met een optreden van ‘Verbaal proces’, de nieuwe band van Tom De Rocker. Zij brengen live de rapsong ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’, speciaal gecreëerd naar aanleiding van de tentoonstelling. Het einde van de tentoonstelling valt net in het Sintgebeuren. Gedurende de laatste dag wordt aan groot en klein chocolade, stukjes van de maquette van chocolatier Wauters, aangeboden in gezelschap van zwarte pieten.

 

Dementievriendelijk

Bij de expo is ook een dementievriendelijk luik gepland. Gedurende vier maandagmiddagen ( 2/10-9/10-16/10-23/10) wordt een rondleiding op maat van mensen met dementie aangeboden. Ergotherapeuten van rust- en verzorgingstehuizen krijgen de kans om met hun bewoners deel te nemen aan zo'n gidsbeurt in de tentoonstelling.

 

Diverse publicaties

Tijdens de expo worden diverse boeiende publicaties over de stad aangeboden (Stad in de Tijd, Stad op sporen, en de nieuwe publicaties Art deco Sint-Niklaas van Anthony Demey, de recente erfgoedsprokkels en het fotoboek van Paul De Malsche Mensen maken de stad).

Vanaf 31 augustus wordt aan deze lijst ook de nieuwe uitgave van het  dialectwoordenboek van Jules Lenart en (vormgever en initiatiefnemer Mieke Vanraes) toegevoegd.

Er zijn in de museumwinkel ook enkele 800-gadgets verkrijgbaar en er is een toonkast met diverse Sint-Niklaas 800-producten.

 

 Meer info: www.800jaarsint-niklaas.be

 

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2017-08-24

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter