Grote Markt wordt groener

Nieuws

Grote Markt wordt groener

Vanaf maart 2018 wordt de Grote Markt geleidelijk verfraaid met een aantal groenelementen. Meerstammige bomen, fraaie pergola’s, zitelementen met groenwanden en bloemenmanden zullen het grootste marktplein van het land een duidelijk groenaccent geven.

Context van de verfraaiing

Bij het uittekenen van een concept voor de verfraaiing van de Grote Markt diende het stadsbestuur rekening te houden met een aantal structurele randvoorwaarden. Langsheen de rijbaan is de doorwortelbare ruimte voor bomen beperkt en zijn de levenskansen van bomen ondermaats door de negatieve invloed van strooizout. Op het marktplein zelf biedt de aanwezigheid van de parkeergarage weinig mogelijkheden voor beplanting. Ook de beleidskeuze om de open ruimte maximaal te benutten als evenementenplein heeft consequenties voor de vergroening.

Binnen deze ruimtelijke context ging de dienst beheer openbaar domein aan de slag om enkele creatieve oplossingen uit te werken.

 

Meerstammige bomen

In maart 2018 verschijnen 40 grote boombakken op de Grote Markt met meerstammige bomen. Het gaat onder meer om Kadinaalsmuts, Schijnhulst, Haagbeuk en Perzisch ijzerhout. Daardoor wordt de beplanting van de Stationsstraat doorgetrokken naar de Grote Markt. De meerstammige bomen zorgen voor veel groen en veel variatie op een kleine oppervlakte. De boombakken zijn uitgerust met een plantverzorgingssysteem.

Ze zijn ook snel verplaatsbaar door middel van een heftruck, bijvoorbeeld bij grote evenementen.

 

Bloemenmanden

In het voorjaar keren ook de vaste groenelementen terug. Het gaat om 20 bloementorens en 55 bloemenmanden. Vanaf volgend jaar zijn er 55 extra bloemenmanden voorzien, in de straten die uitkomen op de Grote Markt.

 

Pergola’s

Een derde project is het versterken van het poorteffect van de luifels, die de toegang vormen tot het marktplein, door de installatie van pergola’s. Het zijn constructies van verzinkt staal met een gaasstructuur. Ze worden bevestigd aan de luifels en zijn voorzien van plantenbakken, uitgerust met een geïntegreerd plantverzorgingssyteem. Hieronder staat de afbeelding van een mogelijke pergolaconstructie aan de luifels op de Grote Markt.

 

                       

 

 

 

Zitbanken met groenwanden

In september 2018 worden op de houten esplanade rond de Grote Markt tien zitelementen met groenwanden geplaatst. Het gaat om verplaatsbare, gekoppelde (per twee) plantenbakken met verticale, beplantte wand.

De verticale wand bestaat uit een constructie waarbij langs beide zijden beplanting voorzien wordt. Het aanbrengen van de beplanting gebeurt gelijktijdig met de installatie van de zitelementen.

Een zitbank is 240 cm breed en 50 cm diep. De groenwand is 180 cm hoog. Op de foto staat een mogelijk ontwerp voor een zitelement met groenwand.

 

 

 

 

De totale kostprijs van alle geplande groenelementen samen wordt geraamd op 270.000 EUR.

Andere aanpassingswerken op de Grote Markt

Momenteel zijn er op voetpaden rond de Grote Markt, kant Nieuwstraat, werken aan de gang voor een duurzame vernieuwing van de blinde geleidingsstrook. De glaspartijen onder de luifels worden, na een uitgebreid technisch onderzoek, vervangen door speciaal antislipglas. Ter hoogte van de oversteekplaatsen wordt de houten elementen van de esplanade vervangen door hout met een antislipvoeg.

 

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2018-02-14

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Bekijk hier onze privacyverklaring.

Facebook Twitter