Internationale kunsttentoonstelling WORKFLOW biedt verfrissende kijk op maatschappelijke thema’s

Nieuws

Internationale kunsttentoonstelling WORKFLOW biedt verfrissende kijk op maatschappelijke thema’s

Wat heeft een levensgroot standbeeld van een afwasser op een sokkel gemeen met een print van een gigantische Chinese fabrieksrefter? Waarom zijn een Billy-boekenkast of een IKEA-potlood het exposeren waard? Moet een kunstwerk fysiek aanwezig zijn tijdens een tentoonstelling of volstaat de QR-code waarmee je het online bekijkt? Kunst roept vragen op, en dat is met de expo ‘WORK FLOW’ niet anders.

Van 21 april tot 2 september maakt het grote publiek in Tentoonstellingszaal Zwijgershoek van het CC Sint-Niklaas kennis met niet minder dan 100 kunstwerken van 50 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Kunstwerken die eerder al in prestigieuze musea een plaats kregen, staan er naast relatief onontdekt en recent werk. Jonge kunstenaars lopen in de kijker tussen ronkende namen als Wim Delvoye, Edward Burtynsky, Richard Artschwager, Nick Ervinck, John Baldessari en Sofie Muller.

Met de internationale groepstentoonstelling ‘WORK FLOW’ legt curator Wim Wauman onze veranderende manieren van werken onder de loep. De schijnbare tegenstelling tussen ‘denken’ en ‘maken’ loopt als een rode draad doorheen de expo. Ook als beeldend kunstenaar verdiende Wauman al zijn sporen. Zo bevinden verschillende van zijn werken zich in de collectie van het prestigieuze Victoria And Albert Museum in Londen, wereldwijd toonaangevend voor zijn ‘Arts and Crafts’. Het is dan ook door een schier ambachtelijke lens dat Wauman ons laat meekijken naar maatschappelijke aspecten van massaproductie en -consumptie, standaardisatie en duurzaamheidsproblematieken.

Dat laatste klinkt trouwens zwaarder dan de verrassende frisheid die de tentoonstelling te bieden heeft: de tentoongestelde werken in ‘WORK FLOW’ zitten vol knipogen en humor. Door de jonge kijk op het thema en de unieke opstelling houdt ‘WORK FLOW’ als het ware het evenwicht tussen een esthetische supermarkt en een moderne Wunderkammer. Ieder object in de expo verhoudt zich tot het volgende en vormt zo een verrassende keten van betekenissen waarbij telkens nieuwe verbanden worden ontdekt. Om de bezoeker wegwijs te maken, hebben de ‘rayons’ intrigerende titels zoals ‘Monkey See, Monkey Do’, ‘A Conspiracy Theory’ of ‘A Brief History of the Future’.

Verschillende werken werden ontleend uit museale of private collecties; andere werden speciaal geproduceerd naar aanleiding van deze tentoonstelling. Als blijvende getuigenis van deze bijzondere expo verschijnt ook een publicatie, geschreven door curator Wim Wauman als onderdeel van zijn doctoraatsstudie in de kunsten.


WORK FLOW
A Play With Arts Apes And Crafts

Tentoonstellingszaal Zwijgershoek
za 21 april – zo 2 september
ccsint-niklaas.be
TICKETPRIJS: 6 euro

Contactpersoon persbericht

Kim Claes

Datum persbericht

2018-04-11

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter