‘Mensen maken de stad’ in fotoboek van Sint-Niklaas

Nieuws

‘Mensen maken de stad’ in fotoboek van Sint-Niklaas

Met 150 beelden geeft fotograaf Paul De Malsche zijn kijk op de mensen van Sint-Niklaas in een nieuw fotoboek.

‘Mensen maken de stad’ is een uitgave van het stadsbestuur, naar aanleiding van de viering van ‘800 jaar Sint-Niklaas’. Het boek brengt het gemeenschapsleven in beeld, als de kracht en de warmte van de stad.

Niet de bezienswaardigheden, toeristische toppers of evenementen zijn het centrale thema van het nieuwe fotoboek van de stad Sint-Niklaas. Het zijn de inwoners in al hun doen en laten, die in de publicatie prominent in beeld komen.

Fotograaf Paul De Malsche ging de Sint-Niklazenaren opzoeken, een jaar lang, op school, op het werk, op straat, in de vereniging, in het park, in het atelier… Hij maakte daarbij in totaal duizenden foto’s en selecteerde daaruit 150 beelden voor de nieuwe stadspublicatie.

De zorgende stad fotografeerde hij onder meer in de materniteit van AZ Nikolaas, een woonzorgcentrum, een kinderdagverblijf, het opvangcentrum voor vluchtelingen in de Kasteelstraat en in twee ateliers van het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis (APZ) Sint-Lucia. In de ateliers van de stedelijke academies en in klaslokalen van het basis- en secundair onderwijs maakte hij foto-impressies van de lerende stad.

Mensen komen ook in beeld in hun vrije tijd tijdens Coup de Ville, de modeshow van de academie, de Vredefeesten, de boomplantactie, de filmopnamen van de buurtfilm ‘Levende Zielen’, de donderdagse marktdag, ‘Sint-Niklaas danst’, op het ‘Werk van de akker’ in de Lindenstraat…

Het fotoboek brengt de lezer buiten de stadskern, onder meer naar de openluchtfuif in Nieuwkerken, een ‘snoepruilfeest’ in de Wallenhofwijk, het stiltegebied in Sinaai, de volkssportfeesten op de Dries en de dorpskern van Belsele.

Sint-Niklaas is een diverse stad. ‘Mensen maken de stad’ brengt die diversiteit ongedwongen en spontaan in beeld. Sint-Niklaas is een stad voor iedereen: jong of oud, man of vrouw, hier of elders geboren, zorgbehoevend of niet. Dat is in de fotoreeks als vanzelfsprekend.

‘Mensen maken de stad’ zal door het stadsbestuur niet alleen verkocht worden, maar ook aangeboden als relatiegeschenk.

 

Paul De Malsche (°1956)

Paul De Malsche is beroepsfotograaf en werkt al enkele decennia in opdracht van verschillende media en overheden, voornamelijk in Sint-Niklaas en het Waasland. Daardoor beschikt hij over een indrukwekkend fotoarchief, dat leest als een beeldkroniek van stad en streek. Als portretfotograaf verwierf hij naamsbekendheid met een reeks innemende portretfoto’s van bekende en minder bekende Vlaamse kunstenaars uit de theater- en muziekwereld die hij vijftien jaar lang maakte voor het cultuurmagazine Acc’enten. Ze waren enkele jaren geleden te zien in een reizende tentoonstelling langs verschillende cultuurcentra. Het fotoboek ‘Mensen maken de stad’ was een overheidsopdracht van de stad Sint-Niklaas die aan hem werd toegewezen in april 2016.

 

Verkooppunten

‘Mensen maken de stad’ werd gedrukt in een oplage van 3.000 ex. door Graphius Group uit Gent. De verkoopprijs bedraagt 20 EUR. Dit zijn de verkooppunten:

 

-          Infobalie stadhuis, Grote Markt 1

-          Toeristisch infokantoor, Grote Markt 45

-          ‘t Oneindige verhaal, Stationsstraat 68

-          Standaard Boekhandel, Stationsstraat 53

-          De Wase Boekhandel, Grote Markt 34

 

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2017-06-20

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter