Nieuw straatmeubilair in stadshart

Nieuws

U bekijkt ons nieuwsarchief. Dit nieuwsbericht is niet meer actueel.
Nieuw straatmeubilair in stadshart

In het echte stadshart rondom de Grote Markt is een ‘sweeping’ aan de gang. Het straatmeubilair wordt er verwijderd en vervangen door nieuw meubilair, zoals voorzien in het masterplan publieke ruimte. Het gaat om een bouwsteen om de belevingswaarde van de stadskern te verhogen. Ook de vervanging van de windschermen aan de terrassen van de horecazaken draagt daar toe bij.

Masterplan publieke ruimte

Lange tijd gebeurde de inrichting van de publieke ruimte in Sint-Niklaas ‘ad hoc’ met als gevolg een kakofonie van vormen en materialen en voortdurend wisselende inrichtingsprincipes.

Om ervoor te zorgen dat de stad makkelijker ‘onderhoudbaar’ en duurzaam wordt én om de belevingswaarde van de openbare ruimte kwalitatief op te waarderen, liet het stadsbestuur een masterplan publieke ruimte opmaken.

Het masterplan maakt een functionele indeling van de stad. De ‘marktstad’ is het stadshart, de ‘woonstad’ zijn de woonwijken en dorpskernen, de ‘hoofdstad’ de invalswegen en het ‘buitengebied’ de landelijke wegen.

Aan deze functionele indeling worden specifieke inrichtingsprincipes en een specifieke vormentaal gekoppeld voor de keuze van het straatmeubilair. Het gaat daarbij om fietsrekken, vuilnisbakken, verkeerspaaltjes, zitbanken en infoborden.

Met twee firma’s werd een raamcontract afgesloten voor het leveren van het straatmeubilair op basis van de inrichtingsprincipes van het masterplan. Het betreft Wolters-Mabeq uit Houthalen-Helchteren voor de marktstad, woonstad en hoofdstad en Valcke Guido bvba uit Dendermonde voor het buitengebied.

    

Uitvoering

Het stadsbestuur koos voor een traject met twee snelheden voor de uitvoering van het masterplan publieke ruimte. In een groot deel van het echte stadshart (= ‘Marktstad’) wordt een ‘sweeping’ gehouden. Al het straatmeubilair wordt daar de komende weken systematisch vervangen, met uitzondering van het meubilair dat conceptueel is zoals de zitbanken op de Grote Markt. Ook overtollige paaltjes, borden en andere obstakels worden verwijderd. Het betreft Grote Markt, Houtbriel, Sint-Nicolaasplein, Collegestraat, Hendrik Heymanplein, Regentieplein, Stationsplein, Plezantstraat, Onze-Lieve-Vrouwplein, Hofstraat, Parklaan en de begraafplaatsen. In de loop van de maand mei wordt deze operatie afgerond.

Intussen wordt het straatmeubilair uit de raamcontracten ook al geplaatst bij alle herinrichtingen van het openbaar domein, renovaties, rioprojecten, grote wegenwerken en de opvolging van meldingen die verband houden met vernieuwen van het straatmeubilair. Dat gebeurt zowel door externe firma’s en aannemers als door de eigen diensten.

De voorbije jaren werd een budget opgebouwd om de vernieuwing van het straatmeubilair efficiënt te kunnen uitrollen. Het gaat in totaal om zo’n 550.000 EUR.

  

Nieuwe windschermen

De windschermen aan de horecaterrassen in de stadskern werden de voorbij twee weken vervangen. Dat was nodig. De exemplaren op de Houtbriel dateren al van 2000, die op het Stationsplein en op de Grote Markt van 2005. Het stadsbestuur koos ervoor om de vervangingsoperatie in één keer door te voeren. Hiervoor werd een budget van 160.000 EUR voorzien, met inbegrip van herstellingen in 2017-2018-2019. De opdracht werd toegewezen aan de firma Van Hoof uit Opwijk.

De horeca-uitbaters van de drie pleinen kregen inspraak bij de keuze van het type windscherm zoals die werden voorgesteld door de firma Van Hoof. De Grote Markt en de Houtbriel kozen voor hetzelfde drieledige type. Het Stationsplein gaf de voorkeur aan een tweeledige versie.

Het stadsbestuur deed met de nieuwe windschermen een belangrijke investering. In tegenstelling tot vroeger moeten de uitbaters hiervoor geen huur meer betalen. Het stadsbestuur daagt de uitbaters nu uit om ook zelf te investeren in sfeervol terrasmeubilair. Er wordt ook gevraagd om naar aanleiding van het Rode Loperweekend op zaterdag 11 en zondag 12 maart en ook nog tot eind maart bij wijze van feestelijke start van het nieuwe zomerterrasseizoen met de vernieuwde look bloemen te plaatsen op de terrastafels.

 

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2017-03-07

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter