PianoFest 10-11-12 februari 2017: uitzonderlijke pianoweelde in Sint-Niklaas

Nieuws

U bekijkt ons nieuwsarchief. Dit nieuwsbericht is niet meer actueel.
PianoFest 10-11-12 februari 2017: uitzonderlijke pianoweelde in Sint-Niklaas

PianoFest is een nieuw driedaags muziekfestival in Sint-Niklaas. Zoals de naam al zegt staat de piano centraal, eventueel aangevuld met andere instrumenten. Dit festival bestaat uit verschillende activiteiten: middag-en avondconcerten, masterclasses voor jonge beloftevolle pianisten en lezingen die de avondconcerten inleiden.

Niet minder dan vier laureaten (waaronder de winnaar) van de Koningin Elisabethwedstrijd zakken op 10-11 en 12 februari 2017 af naar Sint-Niklaas: Severin von Eckardstein (foto) uit Duitsland (1ste Prijs), Daniel Blumenthal uit de Verenigde Staten, Jean-Claude Vanden Eynden en Jan Michiels uit België (allen laureaten en meermaals jurylid van diezelfde wedstrijd).

Verder komen er ook twee muzikanten van ’s werelds beste orkest, de Berliner Philharmoniker, naar Sint-Niklaas: Christophe Horak (Zwitserland) en Nur Ben Shalom (Israël).  Verder legt PianoFest een directe link met Sint-Niklaas: er zullen werken van twee componisten met een band met Sint-Niklaas (Michiel de Malssche en Koen Dejonghe) vertolkt worden, en muzikanten uit Sint-Niklaas die een grote carrière opgebouwd hebben, zijn ook vertegenwoordigd (Barbara Baltussen, Stéfanie Van Backlé of Nicholas en Yannick Van de Velde). Yannick Van de Velde, halve finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd en oud-leerling van de SAMWD, is initiatiefnemer/curator van PianoFest.

Oorspronkelijk zouden enkel Severin von Eckardstein, Daniel Blumenthal en Jan Michiels op ieder van deze drie dagen een masterclass geven, maar door het grote aan tal inschrijvingen van jonge pianisten over de hele wereld (China, Korea, Bulgarije, Duitsland, België …) zullen Jean-Claude Vanden Eynden en Hans Ryckelynck (docent Conservatorium van Brussel) het team aanvullen. Deze pianisten zullen op zondag 12/02 een afsluitend concert spelen waar het werk dat zij tijdens de masterclass gedaan hebben zullen presenteren aan het publiek.

In totaal zijn er vijf concerten: twee middagconcerten en drie avondconcerten. De middagconcerten vinden plaats in de Salons, de avondconcerten in De Casino, telkens in de Stationstraat in Sint-Niklaas. Speciaal is ook dat elk een uur voor elk avondconcert een inleiding zal plaatsvinden, gegeven door Yannick Van de Velde, die de vertolkte werken zal duiden. Zo kan het publiek een beter inzicht krijgen in deze composities. 

Het eerste concert op vrijdagavond 10 februari wordt verzorgd door de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd, Severin von Eckardstein. Hij wordt beschouwd als één van de beste pianisten van dit moment. Op zaterdagmiddag 11 februari om 15 uur brengen Stefanie Van Backlé en Barbara Baltussen een gevarieerd programma voor viool en piano. ’s Avonds treden de solisten van de Berliner Philharmoniker op met Yannick Van de Velde aan de piano (het Nimrod Ensemble met viool, klarinet en piano). Op zondagmiddag krijgen we dan het afsluitend concert van de masterclass en ’s avonds treden zowat alle pianisten tegelijk op aan twee piano’s. Zij beginnen met een werk voor enkel de linkerhand van een pianist (gespeeld door Daniel Blumenthal), dan breiden zij uit naar twee handen (zoals we meestal te horen krijgen), nadien vier handen (twee pianisten op twee piano’s), 5, 6, 8 en tenslotte 12 handen. In het laatste werk zullen dus maar liefst 6 (!) pianisten tegelijkertijd aan de piano’s spelen: Daniel Blumenthal, Jean-Claude Vanden Eynden, Jan Michiels, Amélie Dendal, Nicholas en Yannick Van de Velde: een zelden of nooit geziene weelde aan pianistisch talent deelt het podium.

Info en kaartreservatie via www.pianofest.be

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2017-01-19

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter