Sint-Niklaas genomineerd als fietsstad 2018

Nieuws

Sint-Niklaas genomineerd als fietsstad 2018

Sint-Niklaas is samen met acht andere steden en gemeenten genomineerd als Fietsgemeente/Fietsstad 2018. In totaal namen 35 lokale besturen deel aan de derde editie van deze wedstrijd waarmee de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en de Vlaamse overheid steden en gemeenten willen aansporen om te zorgen voor vlotter en veiliger fietsverkeer. Op 5 juni worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het Fietscongres.

Fietsgemeente/Fietsstad 2018 wil lokale besturen die maatregelen nemen om het fietsgebruik in hun stad of gemeente te bevorderen, in de bloemetjes zetten. Alle Vlaamse steden en gemeenten kregen het voorbije najaar de gelegenheid om hun kandidatuur in te dienen. De VSV peilde bij de deelnemers naar concrete realisaties voor vlotter en veiliger fietsverkeer en hun toekomstplannen inzake fietsbeleid. De kandidaten werden volgens het aantal inwoners onderverdeeld in drie categorieën, per categorie duidde een vakjury onder leiding van de VSV drie genomineerden aan voor de algemene titel van Fietsgemeente/Fietsstad 2018:

-  Categorie 1 - meer dan 50.000 inwoners: Gent, Kortrijk en Sint-Niklaas

-  Categorie 2 - tussen 20.000 en 50.000 inwoners: Deinze, Dendermonde en Turnhout

-  Categorie 3 - minder dan 20.000 inwoners: Bonheiden, Duffel en Peer

Naast de VSV zetelden het Fietsberaad Vlaanderen, de Fietsersbond, de Vereniging van de Vlaamse Provincies, de Vlaamse overheid en een docent van de Hogeschool voor Verkeerskunde in de jury. “De kwaliteit van de ingediende dossiers was erg hoog. De combinatie van een grondig dossier, ingevuld door de kandidaten, met een deskundige jury en een terreinonderzoek door een gespecialiseerd studiebureau staat garant voor een oordeelkundige beslissing”, aldus juryvoorzitter Eddy Klynen (VSV).

Bij de genomineerden vindt de komende weken een terreinonderzoek plaats, de resultaten daarvan bepalen welke steden en gemeenten als winnaar uit de bus komen. Naast de prijzen die door de vakjury worden toegekend, is er ook een publieksprijs. Van 21 maart tot en met 27 mei kunnen burgers hun stem laten horen en hun favoriete fietsstad of fietsgemeente aanduiden op de website van Fietsgemeente/Fietsstad 2018.

De winnaars krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 EUR die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.

 

 

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2018-02-08

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter