Sint-Niklaas viert Dag van Europa met fotoproject rond Anton van Wilderode

Nieuws

U bekijkt ons nieuwsarchief. Dit nieuwsbericht is niet meer actueel.
Sint-Niklaas viert Dag van Europa met fotoproject rond Anton van Wilderode

Op 9 mei vieren we elk jaar opnieuw de Dag van Europa. We herdenken zo de woorden van de  Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman, die op 9 mei 1950 beklemtoonde hoe belangrijk samenwerken binnen Europa is. 

Die dag werd de aanzet gegeven voor de eenwording van Europa, op een moment dat Europa vreesde voor een derde wereldoorlog. Voor de editie 2018 worden in Sint-Niklaas twee activiteiten georganiseerd. 

Fototentoonstelling Anton van Wilderode 'De achterkant van de wolken'

Sint-Niklaas en Lucca kennen elkaar sinds 1962. Met een oorkonde die op 13 september van dat jaar werd ondertekend, beloofden de twee steden vriendschappelijke relaties te onderhouden en de uitwisseling tussen hun inwoners te bevorderen, in een geest van Europese samenwerking en verstandhouding. Toen de Italiaanse fotograaf Nico Cerri in juni 2017 bij Herman Cole thuis te gast was, gingen ze samen op pad voor een fotografieproject rond priester-dichter Anton van Wilderode (1918-1998). Onder de titel Il rovescio delle nuvole - De achterkant van de wolken werd het resultaat van 30 september tot 8 oktober 2017 getoond in Lucca, tijdens het literair festival LuccAutori.

Op dinsdag 8 mei 2018 om 19 uur wordt in de bib deze tentoonstelling met de naam 'De achterkant van de wolken' nu ook in Sint-Niklaas geopend. De tentoonstelling heeft een dubbele aanleiding: enerzijds de Dag van Europa (9 mei) die we jaarlijks op een of andere manier in de kijker stellen, anderzijds de honderdste verjaardag van de geboorte van Anton van Wilderode (1918-1998).

Programma:

-verwelkoming door Rik Van Daele, afdelingshoofd cultuur

-lectuur van het gedicht Het echtpaar / Gli Sposi (Anton van Wilderode) door Hildegard Coupé en    Herman Cole

-toelichting bij de foto's door de Italiaanse fotograaf Nico Cerri

-opening van de tentoonstelling door Annemie Charlier, schepen van cultuur

Aansluitend heffen we het glas op de 100ste verjaardag van de geboorte van Anton van Wilderode.

In de wandelgangen van de bib zal u vanaf 8 mei ook foto's aantreffen die Nico Cerri elders in Sint-Niklaas en in Vlaanderen maakte én de winnende foto's van een fotografiewedstrijd die werd georganiseerd door het Anton van Wilderodegenootschap.

Om dit project nog extra in de verf te zetten hangt er sinds woensdag 2 mei een banner op het gebouw van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans. De foto van Nico Cerri is er de achtergrond voor een gedicht van Anton van Wilderode.

 

Lezing Brexit: de zin en onzin van Europa

Op 29 maart 2017 dienden de Britten formeel hun verzoek in om de Europese Unie te verlaten. Het is de eerste keer dat een land beslist om uit de Unie te stappen. De uitkomst is voor iedereen onbekend terrein. Hoe is het zo ver gekomen? Zijn de Britten beter af zonder of met de EU en wat betekent dit hier in Vlaanderen? Aan de hand van dit concrete voorbeeld wordt er kritisch nagedacht over de zin en onzin van de Europese Unie. Deze activiteit vindt plaats op woensdag 9 mei om 20.15 uur in het museumtheater en het kost 5 EUR om deel te nemen, 2,50 EUR met kortingspas. Deze activiteit wordt mede georganiseerd door de Verzustering, Vorming Plus en de stad Sint-Niklaas.

Contactpersoon persbericht

Julie Mortier

Datum persbericht

2018-05-07

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter