Stef Van Bellingen is cultureel ambassadeur van de stad Sint-Niklaas 2018-2019

Nieuws

Stef Van Bellingen is cultureel ambassadeur van de stad Sint-Niklaas 2018-2019

Op zaterdag 6 januari, tijdens het nieuwjaarsconcert van het symfonieorkest van de stedelijke academie voor muziek en dans, maakte juryvoorzitter Jan Verheyen de naam bekend van de nieuwe cultureel ambassadeur van de stad Sint-Niklaas. Uit de indrukwekkende lijst van genomineerden koos de jury unaniem voor kunsthistoricus Stef Van Bellingen, artistiek verantwoordelijke van kunstenplatform WARP.

Stef Van Bellingen zette zijn eerste stappen in de culturele wereld in de stedelijke academies in Sint-Niklaas. Als kunsthistoricus specialiseerde hij zich in hedendaagse kunst en zette hij  verscheidene tentoonstellingen op in binnen- en buitenland. Onder andere Den Haag, Amsterdam, Dakar, Dar-Es-Salaam, Dublin, Eindhoven, Keulen, Londen, Ludwigshafen, Luzern, Monaco, Rotterdam, Schwarzheide, Tarragona, Thun (Zwitserland), Venetië, Wenen kennen hem als curator. 

En toch bleef Sint-Niklaas de thuisbasis, waarmee hij als grondlegger van de Wase ARtistieke Projecten, beter gekend als WARP onlosmakelijk verbonden is. Vanuit dit kunstenplatform organiseerde hij samen met zijn inspirator Jan Hoet in 2010 de eerste editie van Coup de Ville,  een kunstenfestival dat intussen nog twee keer de stad ‘bezet’ heeft. 

Maar er is veel meer dan dat: WARP heeft aandacht voor jongeren, wat bewezen werd met het Kinderkunstenboek, dat naar aanleiding van 10 jaar WARP het levenslicht zag en kinderen op een speelse, maar heel prikkelende manier met hedendaagse kunst in aanraking wil brengen. En sinds de vzw met Huis Buytaert een vaste stek in de stad kreeg, biedt ze ook een podium (en een tentoonstellingskast-in-de-muur) aan nieuw en bevestigd talent. 

De grote verdienste van de laureaat ligt erin dat hij moderne kunst toegankelijk en bereikbaar maakt voor een breed publiek. Dank zij hem en WARP ‘gebeurt er iets’, dat bezoekers van ver buiten de stadsgrenzen aantrekt en de eigen inwoners verwonderd en met andere ogen naar Sint-Niklaas doet kijken. 

Stef Van Bellingen is het gezicht, de coördinator en motivator van WARP; dit ambassadeurschap is tevens een erkenning van de inzet, het enthousiasme en de gedrevenheid van de raad van bestuur en de medewerkers van WARP.

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2018-01-08

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter