Stijn Van de Voorde wint in Sint-Niklaas de Cultuurprijs 2016

Nieuws

Stijn Van de Voorde wint in Sint-Niklaas de Cultuurprijs 2016

Woensdag 22 februari reikte de cultuurraad Sint-Niklaas de 13de Cultuurprijs uit aan Stijn Van de Voorde.  Stijn werkt sinds 2000 voor Studio Brussel. Hij deed zijn eerste podiumervaringen op in JH Den Eglantier. Otium won in de categorie “Debuut 2016”; Coup de Ville kreeg de prijs voor “Cultureel evenement 2016” en Out of My Box werd winnaar in de categorie “Culturele organisatie 2016”. 

Van deze laureaten (gekozen uit 43 voordrachten) werd door Ira A. Goryainova een filmpje en door Paul De Malsche een fotoportret gemaakt. 

De winnaar van de Cultuurprijs 2016 (Stijn Van de Voorde) ontving daar bovenop het beeldje ENIGMA van Frans Wuytack.

De Avond van de Cultuurprijs vond plaats op 22 februari 2017 in de Stadsschouwburg. De productie en regie van deze avond was in handen van Kimberly Dhondt, Pierre Callens stond in voor de presentatie.

Op het programma stonden optredens van o.a. Patrick Stevens, MXS (Maximillian Stevens), Michiel De Malsche, Out of My Box en Pieter Peirsman en live drawing door Evelien Hoedekie.

 

Juryrapport:

 

STIJN VAN DE VOORDE

Stijn Van de Voorde bracht in 2016 de succesvolle theatervoorstelling 'Prachtig in zijn genre', die ook in 2017 nog tal van Vlaamse podia aandoet. Een voorstelling met veel humor (bewegende) beelden en onwaarschijn-lijke verhalen over het modernste dat kunst ooit heeft voortgebracht. Stijns conclusie: "Iedereen kan claimen zelf moderne kunst te kunnen maken, feit is dat men het waarschijnlijk niet gedaan heeft." In 2016 gaf hij ook in zijn wekelijkse column in De Morgen, hedendaagse kunstwerken een eerlijke kans, becommentarieert bepaalde creaties en tentoonstellingen, en ... maakte er intussen zelf een. Samen met grafisch vormgeefster Eva Goethals vertaalden zij 60 pophits uit 60 jaar popgeschiedenis in 60 unieke werken in de expo 'POP=ART'. Inmiddels pikte een galerij in Londen deze bijzondere exhibitie op en verscheen er een boek, tal van reproducties, tot zelfs een T-shirtline.

Tijdens 'De Warmste Week' brandde de VRT-toren voor alle goede doelen van Music For Life. Stijn waakte een week lang bij de vlam op de VRT-Toren.

Stijn steekt zijn liefde of verwondering voor zijn Sint-Niklaas niet onder stoelen of banken. Zijn thuisstad, die volgens hem nooit slaapt tot 19 uur 's avonds, is de ideale uitvalsbasis voor de creatieve zijsprongen van deze duizendpoot. Als 18-jarige vrijwilliger in het jeugdhuis Den Eglantier, was deze creatieveling met zijn fratsen reeds een blikvanger. Zijn eerste Giovannishows werden een feit, en onder de vleugels van Dirk Van Driessche kreeg hij van ons cultuurcentrum zijn eerste forum in het Museumtheater. Met zijn combinatie van poëzie, hedendaagse kunst en showballet trok hij meteen de aandacht van een cultuurprogramma bij Studio Brussel.

In 2011 vond hij de podia van de culturele centra terug. Samen met Otto-Jan Ham maakte hij de satirische voorstelling 'Music was my First Love'. In 2015 stond hij op de planken met zijn theatervoorstelling 'Spijtig van de Bomen', een uitloper van het televisieprogramma 'Man over Boek' dat hij voor Canvas maakte.

Stijn Van de Voorde wordt in augustus 40 jaar. Stijn houdt volgens insiders van kaas, ijsjes en reizen, maar vooral niet van verrassingen. Dit is er wellicht een voor hem, maar was het niet voor een enthousiaste jury.

http://stijnvandevoorde.be

---

OTIUM

Otium is opgericht door Hannes Rooms, Felix Goedemé en Wannes Dewanckel, drie jonge twintigers uit Sint-Niklaas die met hun vereniging experimentele elektronische muziek een plaats willen geven binnen het Sint-Niklase cultuurlandschap.

Op 25 juni 2016 organiseerden ze , in huis Vandenbergh (Grote Markt 19) voor het eerst BEAM, wat staat voor Belgian Electronic Arts & Music. Het werd een elektronisch cross-overproject met een voor Vlaanderen zeer kwalitatieve en gedurfde muziekprogrammatie vol jonge, talentvolle producers, maar op vlak van artistieke expressie ook een samenwerking met Sonar Soundlab collectief. De jonge gasten konden zich beroepen op de hulp van 'De Casino'.

Toch ademen elk apart en samen als collectief passie, gezonde ambitie en innovatie uit, met een brede kijk (zonder hokjes) op alles wat beweegt en klinkt in de elektronische scene. Vaandeldragers voor de jeugdcultuur in Sin City!

http://www.facebook.com/BEAMSintNiklaas

---

COUP DE VILLE

Niettegenstaande controversiële gevoelens bij het bredere publiek, weet WARP steeds weer èn nieuwsgierigheid èn confrontatie los te weken, waardoor dergelijk kunstenfestival NOOIT ongezien voorbijgaat in onze stad. Het initiatief is steeds vernieuwend, gewaagd en dus ook risicovol, waardoor het ook zichzelf weet te relativeren.

Coup de Ville heeft op een constructieve wijze gebruik gemaakt van gebouwen, pleintjes en sites in de stad, waardoor het bezoek aan de exhibitie ook een ontdekking werd van onbekende plekjes in de stad. Meteen werd het ook één van de weinige evenementen met een bovenlokale uitstraling en met nationale weerklank in de media en in het bezoekersprofiel.

http://www.warp-art.be

http://www.warp-art.be/coupdeville-2016

---

OUT OF MY BOX

Out of My Box ontstond in 2013 als initiatief van enkele personeelsleden en cliënten van het psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus.

De naam ‘Out of My Box' verwijst naar het uit de comfortzone treden, durven vertellen over psychische kwetsbaarheden en ze bespreekbaar maken.

Hun missie is door samen muziek te maken bij te dragen aan het doorbreken van het taboe rond geestelijke gezondheidszorg. Ze brengen een mix van bekende en eigen nummers, gecomponeerd aan de hand van persoonlijke verhalen. Ze participeren regelmatig aan initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg, bv. de muziektheatertour van 'Te Gek!?, maakten in 2015 hun eigen muziektheatervoorstelling ‘NIET GEK ver van mijn bed?’ die vlot uitverkocht en zijn actieve partner tijdens de Vredefeesten en andere (boven)lokale initiatieven.  Ze hebben ondertussen ook hun eigen concertagenda.

http://outofmybox.be

http://specialartfestival.be

 

Bijlagen Datum
Programmafolder Coup de Ville 2016 22/02/2017 - 15:07
Stijn Van de Voorde wint in Sint-Niklaas de Cultuurprijs 2016
Stijn Van de Voorde wint in Sint-Niklaas de Cultuurprijs 2016
Stijn Van de Voorde wint in Sint-Niklaas de Cultuurprijs 2016
Stijn Van de Voorde wint in Sint-Niklaas de Cultuurprijs 2016

Contactpersoon persbericht

Ronny De Mulder

Datum persbericht

2017-02-22

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter