Veel doen in Sint-Niklaas met weinig geld

Nieuws

Veel doen in Sint-Niklaas met weinig geld

Verstandig omspringen met je budget. Daar hecht zowat iedereen belang aan. In onze stad zijn er heel wat voorzieningen die inwoners kunnen helpen om hun uitgaven goed in de hand te houden. De nieuwe budgetgids brengt ze in kaart en is uiteraard gratis verkrijgbaar.

Keuzes maken

Een stad als Sint-Niklaas heeft heel wat te bieden. Mooie winkels, gezellige cafés en restaurants, tal van sportactiviteiten, een rijk concertleven, bloeiend kunstonderwijs, degelijk openbaar vervoer, uitgebouwde gezondheidszorg, sociale voorzieningen, begeleiding naar werk, diverse woonvormen…

Elke dag volop aan dat bruisende stadsleven deelnemen is voor de meeste inwoners geen optie. Er moeten voortdurend keuzes gemaakt worden omwille van het budget. En dan is een praktische gids, met een overzicht van voorzieningen en tips om hun uitgaven te bewaken, een handig hulpmiddel.

 

Thematisch en praktisch

De budgetgids heeft een thematische indeling. Men vindt er info in over eten, geld, gezondheid, herstellen en klussen, jongeren, justitie, kleding, huisraad en meubelen, lichaamsverzorging, mobiliteit, onderwijs, onthaal, ontmoeting, vrije tijd, werk en wonen.

Bij elk thema wordt het specifiek aanbod aan voorzieningen en tegemoetkomingen toegelicht aan de hand van praktische fiches met de voornaamste gegevens en contactinfo. Verder bevat de gids ook heel wat nuttige tips om je budget goed te beheren.

 

Korte kennismaking met de budgetgids

Op verschillende plaatsen in de stad kan je lekker en gezond eten aan een lage prijs. Zo betaal je in de lokale dienstencentra Den Aftrap en De Wilg slechts 7 EUR voor een maaltijd en 5 EUR met een kansenpas. Ook het restaurant van de Vrije Technische Scholen in de Breedstraat serveert een vers driegangenmenu aan 7 EUR.

Onder ‘geld’ staan tal van toelagen en stedelijke premies opgelijst, bijvoorbeeld voor wie samenwoont met en de zorg opneemt voor een zorgbehoevende oudere. Inwoners met een beperkt inkomen kunnen een aanvraag doen voor een verwarmingstoelage.

Heel wat voorzieningen zijn gericht op het ‘gezin’. Het consultatiebureau Kind en Gezin is een gratis dienstverlening voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Bij het loket kinderopvang en onderwijs in het welzijnshuis kan je terecht met al je vragen over deze thema’s. Voor gezinsondersteuning ben je aan het goede adres in het Huis van het Kind in de Kazernestraat.

Gezondheid’ is een ander belangrijk luik van de budgetgids. In het wijkgezondheidscentrum De Vlier kan je kosteloos naar de dokter. Tand-em biedt een tandartsenstoel aan patiënten die nog geen tandarts hebben en doorverwezen worden door een hulpverlener. Ook info over wachtdiensten staat in de gids.

Voor tips om je fiets te laten herstellen of kleine klusjes te laten uitvoeren is er het hoofdstuk ‘herstellen en klussen’, gevolgd door de beste adressen voor de aankoop van tweedehandskledij en -meubelen. Waar kan je terecht voor een fijn kapsel of pedicure? Je vindt het bij ‘lichaamsverzorging’.

Ben je minder goed te been? Heb je problemen om je te verplaatsen? Doe dan een beroep op aangepast vervoer. Je vindt de aanbieders bij ‘mobiliteit’. Ook de voordeeltarieven van De Lijn en de NMBS en de mogelijkheden voor fietsverhuur worden in de budgetgids opgelijst.

Nog elders vind je info voor huiswerkbegeleiding, laagdrempelige ontmoetingsplaatsen voor jong en oud, onthaaldiensten en instanties die je helpen bij het vinden van passend werk.

In de vrijetijdssector is er een waaier aan initiatieven, met bijzondere kortingen voor mensen met een laag of bescheiden inkomen. De Bib, de stadsschouwburg, de vrije ateliers en de beide academies zijn parels in de stad. Voor een zwembeurt in Sinbad betaal je 3 EUR en 1,5 EUR met een kansenpas. Rap op stap is een reisbureau voor mensen met een kleine portemonnee.

Onder ‘wonen’ vind je onder meer wegwijsinfo rond woonpremies, woonbegeleiding, renteloos lenen voor energiesparende ingrepen in je woning enz.

 

Gratis verkrijgbaar

De budgetgids is gratis verkrijgbaar in de voornaamste stadsgebouwen en bij een aantal verenigingen, o.a. welzijnsschakel De Springplank, die het initiatief nam voor de budgetgids.

Je kan ook een exemplaar aanvragen via communicatie@sint-niklaas.be of tel. 03 778 30 00.

 

 

 

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2018-04-12

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter