Verkeersparken brengen verkeersopvoeding in praktijk

Nieuws

Het stadsbestuur koopt met steun van provincie Oost-Vlaanderen twee verkeersparken aan en maakt zo speelse en praktijkgerichte verkeerseducatie mogelijk.

Sint-Niklaas trekt volop de kaart van verkeersveilige schoolomgevingen. In dat kader ontwikkelde de stad het scholencharter, waaruit acties voortvloeien voor de diverse betrokken partijen ter optimalisering van de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen. Zo engageert de stad zich tot het verbeteren van de bestaande infrastructuur, doet de politie het mogelijke om gepast te reageren op verkeersonveilige situaties en hebben de scholen een verantwoordelijkheid op het vlak van verkeerseducatie.

Omdat een menselijke fout veelal de oorzaak is van verkeersongevallen, is een praktijkgerichte aanpak in de strijd tegen verkeersonveiligheid aangewezen. Om deze aanpak te faciliteren heeft het stadsbestuur met steun van de provincie Oost-Vlaanderen twee verkeersparken aangekocht. Door het ondersteunen van een dergelijke aanpak, maken de leerlingen op een verkeersveilige en speelse manier kennis met de verkeersregels. Dit maakt het mede mogelijk om zich nadien op een gepaste en kundige manier doorheen het verkeer voort te bewegen.

De praktijkgerichte aanpak zorgt daarnaast voor een gunstig effect op de modal split:

  • Door de onderrichting van de verkeersreglementering in combinatie met het oefenen in de praktijk zijn ouders meer geneigd om hun kinderen naar school te laten stappen of fietsen.
  • Kinderen zullen door de oefeningen op school zelf de vraag meer stellen om te fietsen. Een oefening zorgt immers voor de prikkeling.
  • Tijdens de oefeningen zullen de leerlingen graag de eigen fiets meebrengen naar school en hierdoor zullen ze occasioneel naar school mogen fietsen.

Dit past volledig in de beleidsdoelstelling in het kader van het creëren van verkeersleefbare en –veilige schoolomgevingen.

De verkeersparken worden door de stad gratis aangeboden aan alle scholen die intekenden op het scholencharter in Sint-Niklaas. Het verkeerspark wordt door de stadsdiensten gratis naar de scholen gebracht en terug opgehaald.

Naast het uitlenen van het verkeerspark aan scholen, zal het verkeerspark ook ter beschikking staan van andere organisaties of scholen buiten Sint-Niklaas. Zo kan het bijvoorbeeld ingezet worden tijdens speelstraten en voor alle andere activiteiten die verband houden met verkeerseducatie. Organisaties betalen hiervoor 50 EUR per weekend en 75 EUR per week.

Ook de stad zal het verkeerspark op evenementen rond duurzame mobiliteit uitzetten. Zo werd het park opgesteld tijdens de laatste autovrije zondag.

De aanvraag en reservatie gebeuren via een gestandaardiseerd aanvraagformulier, dat eveneens op de website terug te vinden is. In totaal zijn er al een vijf aanvragen gedaan, waarvan Sint-Carolus de primeur had om het als eerste school uit te testen.

Contactpersoon persbericht

Jan Smet

Datum persbericht

2016-10-13

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter