Wat als kinderen en jongeren het voor het zeggen hadden?

Nieuws

Wat als kinderen en jongeren het voor het zeggen hadden?

Wat als kinderen en jongeren baas waren van Sint-Niklaas? Waar zouden zij op inzetten? Welke thema’s plaatsen ze prioritair op de agenda? Met deze vragen ging de stad het gesprek aan met 1411 kinderen en 1155 jongeren. Dit in het kader van het belevingsonderzoek ‘Baas in Sint-Niklaas’, waar de stem van kinderen en jongeren centraal staat.

Prioriteiten van kinderen en jongeren
2922 kinderen en jongeren werden aan de hand van verschillende methodieken op hun maat uitgedaagd hun mening te geven over de stad. Wat kan er beter aan de stad waar ze in wonen, spelen, hangen en leven? In een eerste fase van dit project werd een zo divers mogelijke groep van kinderen en jongeren onder andere gevonden in 9 basisscholen, 10 secundaire scholen en in de bibliotheek.

De thema’s die volgens kinderen het allerbelangrijkste zijn om aan te pakken in Sint-Niklaas zijn:

  • Natuur en milieu
  • Samen gelukkig leven
  • Spelen en hobby’s

Bijna 70% van de bevraagde kinderen zou inzetten op natuur en milieu. Meer groen, minder vervuilende auto’s, een grote groene markt en betere lucht zijn hun wensen. Bovendien zou de helft van de kinderen zorgen voor meer hulp voor wie het moeilijk heeft. Iemand om mee te praten als je het moeilijk hebt en zorgen dat iedereen een goede thuis heeft zijn volgens kinderen heel belangrijk. Met een leuker stadspark en zwembad en meer buitenspeeldagen zetten kinderen het thema ‘spelen en hobby’s’ op de derde plaats.

De thema’s die volgens jongeren het hoogste op de agenda geplaatst worden zijn:

  • Vrije tijd
  • Veiligheid en bescherming
  • Natuur en milieu

Jongeren zouden inzetten op ‘Vrije tijd’. Ze missen chillplekken in Sint-Niklaas, missen een tof zwembad, vinden dat er te weinig evenementen voor jongeren georganiseerd worden en misschien hiphop en R’B-feestjes. ‘Veiligheid en bescherming’ zetten ze ook hoog op de agenda. Zo voelen ze zich niet overal even veilig, zouden met meer mensen over hun problemen willen praten, voelen zich niet altijd geaccepteerd in de samenleving maar kan Sint-Niklaas ook verkeersveiliger. Bovendien zetten ook jongeren ‘natuur en milieu’ op hun prioriteitenlijst. Meer groen, meer gezellige pleinen en parken en minder auto’s zijn volgens hen mogelijke oplossingen.

Waarom die prioriteiten?
Met deze thema’s zal de stad nu verder onderzoek opzetten om met kinderen en jongeren diepgaander in gesprek te gaan. Waarom geven zij die thema’s als prioriteit? Hoe ervaren ze dit in Sint-Niklaas? Ook 18 laatstejaarsstudenten van Hogeschool Gent werkten rond deze thema’s enkele methodieken uit.

Dubbele doelstelling
Dit belevingsonderzoek heeft twee doelstellingen. Sint-Niklaas wil als kindvriendelijke stad de stem van kinderen en jongeren centraal zetten en meenemen in het beleid. Anderzijds heeft ‘Baas in Sint-Niklaas’ ook het doel inzicht te verkrijgen in de leefwereld van kinderen en jongeren in functie van de voorbereidingen voor de komende bestuursperiode.

Oproep
Heb je ons als jongere nog iets te vertellen? Surf dan zeker naar www.baasinsintniklaas.be of stuur een bericht via de instagram- of facebookpagina van Baas in Sint-Niklaas. Heb je als leerkracht zin om met je klas op een leuke manier na te denken over één van deze thema’s? Laat het ons dan gerust weten via www.sint-niklaas.be/baasinsintniklaas

Contactpersoon persbericht

Laura Van de Vyver

Datum persbericht

2018-04-30

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter