Internationale samenwerking

Sint-Niklaas kijkt verder dan haar eigen stadsgrenzen. In een wereld die steeds mondialer wordt, kán dat ook niet anders. We onderhouden de internationale contacten die we doorheen de jaren opbouwden met partner- en zustersteden en houden de vinger aan de pols over internationale ontwikkelingen en steunmaatregelen.

Lancering eerste Vredesprijs

Nelly Maes heeft als eerste winnares het startschot voor de Vredesprijs gegeven in 2021. De stad Sint-Niklaas, tijdens de Vredefeesten, voor de tweede maal een Vredesprijs uitreiken. Organisaties, verenigingen, individuen en initiatieven die een uitgesproken band hebben met Sint-Niklaas komen in aanmerking voor deze prijs.
Mogelijke laureaten moeten volgende principes huldigen:

  • geweldloosheid
  • respect
  • verdraagzaamheid
  • non-discriminatie
  • solidariteit

De initiatieven die zij ontwikkelen moeten bovendien inspirerend kunnen werken voor anderen.

Wil je ook aanwezig zijn op de uitreiking van de tweede Vredesprijs? 

Dat kan op zondag 4 september 2022 om 12.15 uur in de Trouwzaal van het Stadhuis.
stuur een mailtje voor de bevestiging van je komst naar: internationalesamenwerking@sint-niklaas.be.

Europa

We blijven op de hoogte van Europese projecten in het kader van jumelages en stedenbanden. We organiseren activiteiten in het kader van de Dag van Europa en Europese dag van de talen.

MOOOV

In het culturele voorjaar van Sint-Niklaas heeft het MOOOV filmfestival een bijzondere plaats veroverd. De combinatie van aangrijpende films en een wijde blik op de wereld maken van MOOOV een buitenbeentje. Jaarlijks trekt MOOOV een vers blik verre reizen open. Tijdens het festival worden prachtige films uit de hele wereld vertoond: cinematografisch vakmanschap met stevige verhalen, die blijven kleven. Ook scholen zijn van harte welkom op dit festival voor een traject op maat

Mondiale solidariteit

Het is een belangrijke taak van onze stad om de mondiale solidariteit van de Sint-Niklase bevolking te verhogen. Dit doen we door zelf sensibiliserende activiteiten uit te werken, door Sint-Niklase mondiale organisaties te ondersteunen en door samen te werken met verschillende partners.

Stedenbanden

Sinds 2003 heeft onze stad een officiële stedenband met de stad Tambacounda in Oost-Senegal, op 460 kilometer van de hoofdstad Dakar. Dit is de hoofdstad van de gelijknamige regio Tambacounda. Tambacounda telt circa 100.000 inwoners.

Sint-Niklaas en Tambacounda werken samen op de domeinen ‘burgerlijke stand’ en ‘lokale economie’.

Zelf organiseren

Wil je zelf iets organiseren? Heb je een activiteit met een buitenlandse partner in gedachten? Raadpleeg het subsidiereglement of mail voor meer informatie.

Contact

Internationale samenwerking

Boonhemstraat
1
9100
Sint-Niklaas

Facebook

Bezoek de Facebook-pagina over internationale samenwerking:

Nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief internationale samenwerking:

Contact

Internationale samenwerking

Boonhemstraat
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen