Clementwijk: Over het project

In de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas wordt de bestaande Clementwijk uitgebreid met een duurzame groene woonwijk. In een eerste fase zal de nieuwe Clementwijk plaats bieden aan 400 energiezuinige woningen bestemd voor verschillende bewonersgroepen, een groot natuurrijk park van 4 ha en een aantal collectieve voorzieningen (o.m. een wijkschool). In een tweede fase wordt de wijk verder uitgebreid tot 700 woningen.

Een landschappelijk geïntegreerd woonproject

Door in te spelen op het bestaande landschap en compact te bouwen, wordt de nieuwe woonwijk landschappelijk geïntegreerd. Bij de inplanting van de woonvelden is rekening gehouden met het bestaande landschap: de grachten blijven bestaan en de woonvelden komen op de bolakkers. Er wordt compact gebouwd zodat er veel ruimte overblijft voor een groot park. Er zijn rijwoningen met 2 tot 3 bouwlagen en gestapelde woningen met 3 tot 5 bouwlagen rond het park.

 

Schets van het park

Een autoluwe woonwijk met speel- en leefstraten

In de woonwijk krijgen fietsers en voetgangers voorrang. De woonvelden zijn wel bereikbaar voor auto’s, maar er is geen kriskras verkeer door de wijk. Bewoners kunnen ondergronds parkeren vlak bij de woningen, of bovengronds op het woonveld van de woning. Voor bezoekers zijn er parkings aan de rand van de wijk zodat de straten gezellige leef- en speelstraten worden. Een fijnmazig fiets- en wandelnetwerk loopt door de wijk en verbindt de woningen, het park en de school. Via de Mechelen-Terneuzenwegel sta je in een mum van tijd met de fiets aan het station. 

Erfstraat met gracht

Een groot, natuurrijk park met veel belevingswaarde

Naast de woonvelden is een groot, natuurrijk park waarin heel wat te beleven is. De bestaande grachten en knotwilgen werden zoveel mogelijk behouden. Bloemenweiden, bloemrijke ruigtes en struweel zorgen voor een grote biodiversiteit. Er zijn buurttuintjes, avontuurlijke speelzones, ontmoetingsplekken voor grote en kleine evenementen... Het park is het kloppend hart van de wijk.

Zicht in vogelvlucht op het park
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen