Cocon: stadsdeel krijgt duurzame en innovatieve toekomst
Stad Sint-Niklaas blaast de oude industriesite tussen de Heistraat en de Nobels-Peelmanstraat nieuw leven in. Met 'Cocon' transformeren we maar liefst 8.000 vierkante meter tot een aangename en vernieuwende woon- en werkomgeving, met circulaire economie als belangrijke innovatieve pijler. We saneren verlaten gronden en renoveren leegstaande vervallen industriegebouwen. De omgeving wordt een groene ruimte voor milieubewust ondernemen, voor ongedwongen ontmoeten, voor zachte recreatie.
Begindatum
22 november 2021
Rondleiding op de site
20 november 2021
Einde van de werken
31 december 2021
Start gedeeltelijke sloop, opmaak ontwerp en participatietraject
1 januari 2022
Start digitale bevraging
21 februari 2022
Cocreatiemoment (live)
5 mei 2022
Definitief ontwerp
15 oktober 2022
Bekendmaking plannen Cocon en kijkdag op de site
26 november 2022
Aanstellen aannemer
15 februari 2023
Opstart werken
1 maart 2023
Einddatum
28 februari 2024
Rondleiding op de site
Einde van de werken
Start gedeeltelijke sloop, opmaak ontwerp en participatietraject
Start digitale bevraging
Cocreatiemoment (live)
Definitief ontwerp
Bekendmaking plannen Cocon en kijkdag op de site
Aanstellen aannemer
Opstart werken
Ingebruikname van de site
De terreinen van Nobels-Peelman tussen de Heistraat, Nobels-Peelmanstraat en de fietswegel Mechelen-Terneuzen krijgen een duurzame make-over. Zo creëren we met Cocon een circulaire en sociale hub die onze lokale economie van de toekomst mee gaat vormgeven en ondersteunen. De ontwerpen voor de site zijn klaar. Vanaf maart 2023 zal de renovatie beginnen. Ondertussen is de site opgekuist. Er zijn heel wat materialen gerecupereerd, maar hier en daar werden er ook een aantal afgebroken. De grootsheid en goeie structuur van de gebouwen zijn nu goed zichtbaar.

Blijf op de hoogte
Wil je nieuws over de Coconsite ontvangen of heb je een specifieke vraag? Vul dan het formulier hieronder in. Laat in elk geval je gegevens achter zodat we je kunnen contacteren.
Cocon is een OK Toekomst-project
Onder het label 'OK Toekomst' communiceert stad Sint-Niklaas over projecten en initiatieven die klaar zijn voor de toekomst, die duurzaamheid voorop plaatsen. De acties onder 'OK Toekomst' maken onze stad klaar voor het Klimaatplan 2030. Onder 'OK Toekomst' vallen zes grote pijlers: Duurzame renovatie, Duurzame mobiliteit, Hernieuwbare energie, Circulaire economie, Klimaatadaptatie en Lokale voedselstrategie.

Circulaire economie vertrekt van het uitgangspunt dat grondstoffen en producten zo lang mogelijk in omloop moeten worden gehouden om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Van oude producten of onderdelen maken we nieuwe. Zo wordt, in een circulair economisch model, afval opnieuw een grondstof en is de cirkel rond.
Deze nieuwe manier van denken omzetten naar de praktijk vraagt heel wat aanpassingen. We hebben hier als samenleving nog heel wat te leren en ontdekken. Ook in Sint-Niklaas. Toch zijn er al heel wat leuke voorbeelden te vinden.