Een winkelwandellus door de Stationswijk

Overzicht van de winkelwandellus

Met de aanleg van de winkelwandellus tussen de Grote Markt en het Stationsplein maken we de stadskern aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers. Het uitzicht van de straten wordt groener, lichter en fraaier. Zo zullen de mooie art-nouveau- en art-decopanden in de wijk, het Regentieplein en museumpark door de aanleg van de winkelwandellus beter uitgelicht worden. Kortom, het zal er aangenaam wonen en vertoeven zijn.

Social media sharing

De winkelwandellus loopt ook door het hart van scholenstad Sint-Niklaas. Dagelijks fietsen en wandelen er duizenden scholieren door de centrumstraten. Daarom is de aanleg van de winkelwandellus ook gericht op de verbetering van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid in deze straten.

Omdat we de hinder maximaal willen beperken, wordt het traject van de winkelwandellus in de stadskern ingedeeld in vier fasen. Die fasen hebben elk een naam gekregen die verwijst naar een straatnaam of instelling in het gebied: Richard, Paul, Albert en Mercator.

 • Fase Richard: Richard Van Britsomstraat, Casinostraat, Broodstraat en Boonhemstraat.
  • Afgerond.
  • De Boonhemstraat moet nog opnieuw aangelegd worden. Deze werken kunnen pas starten als de andere bouwwerken in de omgeving afgerond zijn (nieuwe inkom d’Academie Beeld, grote bouwwerken in de toekomst aan de Heilige Familie).
 • Fase Paul: Collegestraat (deel vanaf Grote Markt tot aan de schouwburg), Schouwburgplein en Paul Snoeckstraat.
  • Volledig afgerond.
 • Fase Albert: Prins Albertstraat.
  • Uitvoering van dinsdag 26 september 2023 tot eind juni 2024.
 • Fase Mercator: Regentieplein, Zamanstraat, Dr. Verdurmenstraat.
  • Uitvoering pas na 2024.

De heraanleg van de straten van de winkelwandellus gebeurt volgens vaste principes en in een herkenbare stijl. Het gaat daarbij over gebruikte materialen (kleiklinkers en arduinen boordstenen en goten), de beplanting, het meubilair, de kleuren en vormen, de wegprofielen, de verlichting, de inrichting voor blinden en slechtzienden enz. Het uiteindelijke doel is een samenhangend straatbeeld en een consequent geheel te creëren. Je vindt die principes terug in het Masterplan Publieke Ruimte.

Leerlingen sporten in de buitenruimte van de nieuw aangelegde winkelwandellus

Bekroond project

In mei 2023 won stad Sint-Niklaas de prestigieuze Prijs Publieke Ruimte voor het project winkelwandellus. Die prijs bekroont de beste realisaties in de openbare ruimte in heel Vlaanderen en wordt jaarlijks uitgereikt door het Infopunt Publieke Ruimte, het Vlaamse kenniscentrum voor openbare ruimte. De winkelwandellus viel ook al in de prijzen tijdens de Openbaar Groen Awards van de Vereniging voor Openbaar Groen in 2022, in de categorie ‘Groene ader’ en het project ontving ook het label ‘Waterproof’ van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Techniekhuis

Industriepark-Noord
4
9100
Sint-Niklaas

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen