Elisabethwijk

Koningin Elisabethplein
Oude Molenstraat
Koningin Elisabethlaan
Prins Karelstraat
Avond op het Elisabethplein

Het stadsbestuur heeft samen met de buurtbewoners in 2019-2020 een traject gevolgd om de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de buurt te verhogen en om het woonkarakter te versterken. Momenteel werken wij het dossier verder technisch uit.

Social media sharing

Een schetsontwerp voor de Elisabethwijk

De Elisabethwijk is een bijzondere plaats om te wonen. Het is niet enkel ‘De Warmste Wijk’, er zijn ook twee opvallende pleinen, een statige laan die de wijk doorkruist, prachtige en waardevolle architectuur, de nabijheid van de Paterssite, een actieve buurtwerking, kleurrijke activiteiten en warme inwoners …

Toch liggen er nog heel wat mogelijkheden open om het leven in de wijk aangenamer te maken. De inrichting van de pleinen nodigt niet iedereen uit om te ontmoeten, de speelinfrastructuur is niet op maat van het aantal kinderen die in de buurt wonen en de straten rond de pleinen zijn grotendeels verhard en nodigen uit tot straatraces en doorgaand verkeer. Daarom heeft de stad samen met de inwoners van de buurt werk in 2019-2020 werk gemaakt van een ideaal ontwerp voor de Elisabethwijk, rekening houdend met de verbeterpunten die al uit eerdere studies en plannen naar boven kwamen: het speelweefselplan, het groenplan en het wijkcirculatieplan.

Tijdlijn Elisabethwijk

Drie wijkgesprekken en een toonmoment

Tijdens drie wijkgesprekken in het najaar van 2019 dachten de buurtbewoners mee na over de herinrichting van hun wijk.

Hieronder vind je de presentaties en verslagen van deze drie wijkgesprekken:

Wijkgesprek 1: De wijk verkennen – woensdag 25 september om 19.30 uur

 

Wijkgesprek 2: De richting aangeven – zondag 20 oktober om 10 uur

Bekijk hier het verslag

Wijkgesprek 3: Scenario’s bespreken – maandag 25 november om 19.30 uur

 
Bekijk hier het verslag
         
Toonmoment: Zondag 9 februari om 10 uur
 

Van plan naar uitvoering

Het resultaat van dit hele traject is een schetsontwerp met leefbaarheid en klimaatbestendigheid als belangrijke uitgangspunten.

In de periode van voorjaar 2020 tot najaar 2022 heeft het stadsbestuur de beloofde acties ondernomen om het verlies van 115 parkeerplaatsen op het openbaar domein te compenseren: er zijn contacten gelegd met heel wat verschillende private partijen. Deze contacten zijn veelbelovend maar bieden op dit moment nog geen zekerheid, onder andere omdat die partijen zelf nog aan het bouwen zijn aan hun toekomstplannen, omdat de oplossing investeringen en dus een hele dossieropbouw vereisen, omdat er nog wat koudwatervrees is in bepaalde gevallen om met de stad in zee te gaan.

Het stadsbestuur zet deze gesprekken zeker verder, en werkt ondertussen het dossier verder technisch uit. Om een ontwerp tot uitvoering te brengen is immers een technisch plan nodig. Met dit voorbereidende werk kan het volgende bestuur na 2025 onmiddellijk aan de slag.

Contact

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen