Elisabethwijk

Koningin Elisabethplein
Oude Molenstraat
Koningin Elisabethlaan
Prins Karelstraat
Avond op het Elisabethplein

Het stadsbestuur wil samen met de bewoners een traject volgen om de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de buurt te verhogen en om het woonkarakter te versterken.

Social media sharing

Wat vind jij belangrijk voor de Elisabethwijk van morgen? Laat het ons nu weten en geef online jouw mening door. 

Een schetsontwerp voor de Elisabethwijk

De Elisabethwijk is een bijzondere plaats om te wonen. Het is niet enkel ‘De Warmste Wijk’, er zijn ook twee opvallende pleinen, een statige laan die de wijk doorkruist, prachtige en waardevolle architectuur, de nabijheid van de Paterssite, een actieve buurtwerking, kleurrijke activiteiten en warme inwoners …

Toch liggen er nog heel wat mogelijkheden open om het leven in de wijk aangenamer te maken. De inrichting van de pleinen nodigt niet iedereen uit om te ontmoeten, de speelinfrastructuur is niet op maat van het aantal kinderen die in de buurt wonen en de straten rond de pleinen zijn grotendeels verhard en nodigen uit tot straatraces en doorgaand verkeer. Daarom wil de stad samen met de inwoners van de buurt werk maken van een ideaal ontwerp voor de Elisabethwijk. De voorbije jaren werden al enkele verbeterpunten in de wijk in kaart gebracht in een aantal studies en plannen: het speelweefselplan, het groenplan en het wijkcirculatieplan.

Tijdlijn Elisabethwijk

Doe mee!

Jij kent de pleinen en straten in de Elisabethwijk als geen ander. Daarom willen wij van jou weten wat goed loopt, wat beter kan en wat jouw voorstellen zijn. In 3 fasen kan je samen met de stad en andere inwoners aan een schetsontwerp voor de pleinen in je wijk werken. In elke fase worden focusgesprekken met specifieke doelgroepen en een wijkgesprek georganiseerd. Ook via Hoplr en deze webpagina houden we je op de hoogte.

Vertel ons via onze online vragenlijst hoe jij de wijk ervaart, hoe je jezelf verplaatst, of je op de pleinen komt en wat je er doet, wat er goed en minder goed is, en wat je mist. Als je in de Elisabethwijk woont, vond je de vragenlijst begin augustus 2019 ook op papier in de brievenbus. Als je de vragenlijst liever op papier invult, kan je je ingevulde formulier bezorgen aan dienst communicatie in het stadhuis, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas, uiterlijk op vrijdag 27 september.

Drie wijkgesprekken en een toonmoment

Wijkgesprek 1: De wijk verkennen – woensdag 25 september om 19.30 uur
We brengen in kaart hoe jij de wijk beleeft. Je kan jouw input en ideeën geven over het gebruik van de ruimte, het verkeer, het groen in de wijk, het aanbod voor jeugd en duurzaamheid.

Wijkgesprek 2: De richting aangeven – zondag 20 oktober om 10 uur

Een brunchformule voor de hele familie. Met volwassenen gaan we door op de bevindingen van het eerste gesprek. We maken voorstellen en ideeën meer concreet en leggen de grote lijnen voor het ontwerp vast. Ook kinderen en jongeren kunnen op een leuke manier meewerken.

Wijkgesprek 3: Scenario’s bespreken – maandag 25 november om 19.30 uur
Vandaag liggen er verschillende scenario’s op tafel. We bespreken in detail alle voor- en nadelen. Het stadsbestuur beslist op basis van deze bespreking welk scenario wordt uitgewerkt.

Toonmoment: Zondag 9 februari om 10 uur
We werkten samen naar een ontwerp voor de pleinen in jouw wijk, en dat vieren we. Ook deze zondagvoormiddag kan je brunchen met de hele familie.

Zo’n twee weken voor elke vergadering krijgen de bewoners uit de Elisabethwijk, bij wijze van herinnering, nog een uitnodiging in de brievenbus.

Van plan naar uitvoering

Het resultaat van dit traject is een ontwerp. Om dat ontwerp tot uitvoering te brengen is een technisch plan nodig. Daarna start de procedure voor de eigenlijke uitvoering van de werken, vermoedelijk in de loop van 2023.

Word ambassadeur

Ben je enthousiast over dit project en de aanpak? Of eerder kritisch? Wil jij het proces mee vorm geven en de kwaliteit van wat ondernomen wordt bewaken? Of misschien wil je een aanspreekpunt zijn, een vergadering mee voorbereiden, een huisbezoek doen of een praktische klus aanpakken?

Laat het ons weten via tel. 03 778 30 81 of participatie@sint-niklaas.be

Contact

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen