FairTradeGemeente

Logo FairTradeGemeente

Sinds december 2008 mag de stad Sint-Niklaas zich officieel FairTradeGemeente noemen. Een FairtradeGemeente is een gemeente waarvan het bestuur, bedrijven, horeca én de inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken. Deze titel behouden we niet zo maar. De criteria moeten actief opgevolgd worden, daar zorgt de FairTradeGemeente-trekkersgroep voor. Met de nieuwe campagne van FairTradeGemeente nationaal worden de criteria voor een stuk uitgebreid, lokale duurzaamheid wordt een belangrijk bijkomend thema.

Social media sharing

Landbouwers wereldwijd staan onder druk door te lage en turbulente prijzen. Dat is de realiteit voor landbouwers in het globale zuiden en ook voor landbouwers van bij ons. Het gaat met andere woorden over een mondiale uitdaging en er wacht ons als FairTradeGemeente een nieuwe uitdaging om ook onze landbouwers hierin te betrekken.

De stad neemt actief deel aan de lokale FairTradeGemeente-werkgroep en blijft werken aan het promoten van eerlijke handel bij het stadsbestuur en de inwoners. Vrijwilligers die deelnemen aan de FairTradeGemeente-campagne in hun gemeente zetten zich actief in voor de beginselen van FairTradeGemeente. Door landbouwers en consumenten te verbinden in hun gemeente, door gemeentebesturen, scholen, handelaars, verenigingen en bedrijven te mobiliseren voor Fair Trade en door samen te pleiten voor een rechtvaardiger voedsel en -landbouwsysteem.

Fair-O-Meter

De Fair-O-Meter is een nieuwe tool die  alle FairTradeGemeenten van Vlaanderen oplijst en ze een score geeft voor hun inspanningen voor duurzame handel. Zo wordt er een positieve competitie tussen de verschillende gemeenten in Vlaanderen gecreëerd en het moet een sterke motivatie zijn om de inspanningen voor eerlijke handel jaar na jaar op te drijven.

Om een juiste score te geven aan iedere FairTradeGemeente in Vlaanderen werd er een enquête ontwikkeld die wordt ingevuld door het gemeentebestuur en de trekkersgroep. De resultaten uit die enquête worden dan verwerkt in de Fair-O-Meter.

Meewerken

Wil jij vrijwilliger worden bij FairTradeGemeente Sint-Niklaas?

FairTrade in je bedrijf?

FairTrade op school?

FairTrade in je horecazaak?

Contacteer ons!

Contact

Internationale samenwerking

Boonhemstraat
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen