FairTradeGemeente

logo Faire Gemeente

Sinds december 2008 mag de stad Sint-Niklaas zich officieel FairTradeGemeente noemen.

 

Gemeenten die zich inzetten voor eerlijke handel én voldoen aan 6 criteria, ontvangen de titel van ‘FairTradeGemeente’. Deze titel toont aan dat de gemeente en haar inwoners eerlijke en lokale duurzame handel niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook effectief werk van maken. Zo versterken we tegelijk de vraag naar en het aanbod van eerlijke, lokale en duurzame producten. De drijvende kracht achter elke FairTradeGemeente is het lokale bestuur samen met een trekkersgroep van vrijwilligers. Zij bouwen samen een netwerk uit van geëngageerde eerlijke scholen, winkels, horecazaken, sportclubs, jeugdbewegingen, enzovoort.

Vanaf 2023 maken de FairTradeGemeenten de omslag naar Faire Gemeenten en gaan nog meer inzetten op lokaal, ecologisch en fair denken én doen.

Social media sharing

Op zaterdag 13 mei, is het World Fair Trade Day. Een belangrijke dag voor de Faire Gemeenten in Vlaanderen, waaronder ook wij als stad Sint-Niklaas.

Eerlijke en duurzame handel, je komt het meer tegen dan je denkt!
Tijdens De Faire Ronde op zaterdag 13 mei - World Fair Trade Day - ontdek je handelaars en bedrijven, verenigingen en organisaties, producenten en consumenten met LEF*, namelijk die Lokaal, Ecologisch en Fair denken én doen. Tijdens een fietstocht ontdek je locaties met LEF* die fair trade verkopen, verbruiken of produceren. Die produceren of werken volgens ecologische principes en korte keten. En die bewust inzetten op repair, share en hergebruik. Zo werken mee aan een duurzame en eerlijke samenleving.
Check de 40 Faire Rondes verspreid over heel Vlaanderen  https://www.defaireronde.be

In samenwerking met Oxfam Wereldwinkels Sint-Niklaas gaven we onze Faire Fietskaart een update en hebben we 22 faire adresjes voor jullie verzameld in een fijne tocht. 

Fiets op zaterdag 13 mei langs alle faire rondes, de kaart kan je hieronder downloaden, of vind je in de stadsrekken of bij Oxfam Wereldwinkels Sint-Niklaas. Uiteraard kan je op elke andere dag de tocht ook maken, maar op zaterdag 13 mei zijn alle adresjes open!
Startpunt op zaterdag 13 mei: Oxfam heistraat 115c, 9100 Sint-Niklaas.

#defaireronde #locatiesmetlef #fairegemeente #LEF

Fair-O-Meter

De Fair-O-Meter is een nieuwe tool die  alle FairTradeGemeenten van Vlaanderen oplijst en ze een score geeft voor hun inspanningen voor duurzame handel. Zo wordt er een positieve competitie tussen de verschillende gemeenten in Vlaanderen gecreëerd en het moet een sterke motivatie zijn om de inspanningen voor eerlijke handel jaar na jaar op te drijven.

Om een juiste score te geven aan iedere FairTradeGemeente in Vlaanderen werd er een enquête ontwikkeld die wordt ingevuld door het gemeentebestuur en de trekkersgroep. De resultaten uit die enquête worden dan verwerkt in de Fair-O-Meter.

Contact

Team Mondiaal

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen