Kardinaal Cardijnlaan: straat van de toekomst

Impressie van de nieuwe inrichting Kardinaal Cardijnlaan

De geplande en noodzakelijke vernieuwing van de riolering in de Kardinaal Cardijnlaan was de ideale gelegenheid om ook de straat aan te pakken. Met de input van inwoners, stedelijke diensten en experten is het afgelopen jaar gewerkt aan een ontwerp voor de ‘Straat van de toekomst’.

Social media sharing

Hiervoor werden reeds enkele inspraakmomenten georganiseerd (begin februari 2020 over de heraanleg van de straat en in mei 2020 over de wijkcirculatie). Vandaag is een ontwerp beschikbaar dat ruimte geeft aan groen, water en ontmoeting. Het gaat om een belangrijke fietsas voor wie van en naar het centrum wil. In de loop van 2021 starten we met de eerste fase van de heraanleg van de Kardinaal Cardijnlaan, tussen de Abingdonstraat en de Schongaustraat.

Via deze projectpagina willen wij je graag informeren over de stand van zaken van het project.

Indien de omstandigheden het toelaten organiseren wij in de loop van 2021 een informatievergadering over de realisatie van het project. Sowieso krijgen de bewoners hierover een brochure in de brievenbus, met onder meer informatie over de praktische uitvoering van de werken, de timing, fasering en verkeerssituatie.

Ruimte voor groen en water

De Kardinaal Cardijnlaan is vandaag een overwegend verharde ruimte. De straat ligt op het laagste punt van de wijk. Vroeger liep hier de Molenbeek. Er is in de toekomst meer ruimte nodig om water bij hevige regens op te vangen. In het ontwerp geven we ruimte aan groen en water.

  • Een deel van de weg wordt onthard en vergroend. We kiezen voor een groen bloemrijk graslandschap met verspreide solitaire bomen en kleine bomengroepen.
  • Regenwater wordt opgevangen in verschillende kleinere ondiepe waterbuffers die via grachten met elkaar zijn verbonden.

Ruimte voor lokaal en traag verkeer

De Kardinaal Cardijnlaan kent vandaag veel sluipverkeer van en naar het centrum. In het ontwerp geven we voorrang aan lokaal en traag verkeer.

  • De Kardinaal Cardijnlaan wordt een woonerf en eenrichting voor gemotoriseerd verkeer.
  • Er komt een vier meter breed pad in beton dat ruimte geeft aan voetgangers, fietsers en lokaal gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers zijn maatgevend voor de snelheid. Het brede pad zigzagt door het groene parklandschap.
  • Een karrespoor of een smal pad garandeert de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de woningen.

[de tekst loopt verder onder de foto]

Luchtbeeld Kardinaal Cardijnlaan - Pretty Fly

Ruimte voor ontmoeting

  • Lokaal verbreedt het pad, bijvoorbeeld ter hoogte van de kruispunten of in het midden van de Kardinaal Cardijnlaan. Deze plekken worden ingericht als kleine pleinen. Er staan banken om uit te rusten en er is plaats om te spelen.
  • Centraal in het brede stuk van de Kardinaal Cardijnlaan realiseren we een (groene) zone die gebruikt kan worden om te spelen, buurtfeestjes, …

Proeftuin ontharding

De ‘straat van de toekomst’ maakt deel uit van een proefproject rond ontharding en vergroening van de Vlaamse overheid onder de campagne ‘Vlaanderen breekt uit’ en het thema ‘Groen in de stad’. De straat zorgt zo mee voor meer ruimte voor groen, minder wateroverlast, koelere steden, tegengaan van droogte, grotere biodiversiteit, gezondere lucht en een beter klimaat.

Meer weten?

De volgende maanden wordt het ontwerp verder geconcretiseerd en een aannemer gezocht voor de werken. Op deze projectpagina houden we je op de hoogte van de volgende stappen.

Woon je in de Kardinaal Cardijnlaan, tussen de Abingdonstraat en de Schongaustraat, en heb je vragen over wat het ontwerp voor jou betekent? We maken graag tijd voor jou om je vragen of opmerkingen te overlopen en het plan voor jouw situatie verder in detail te bekijken.

Laat het weten via ruimtelijkeplanning@sint-niklaas.be of via tel. 03 778 32 30 en dan plannen we een moment in om uw vragen te beantwoorden.

Onderaan deze webpagina vind je het ontwerpplan.

Ruimtelijke planning

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen