Project Hendrik: Een nieuw gebouw voor de Bib en het Huis van het Kind

Logo van het Project Hendrik

Eerder was aangekondigd dat de Bib en het Huis van het Kind in 2026 samen naar een nieuw gebouw zouden verhuizen op het Hendrik Heymanplein. Maar net als gezinnen en bedrijven, wordt ook het stadsbestuur geconfronteerd met een sterke stijging van de grondstof- en energieprijzen. Dit heeft onvermijdelijk een impact op sommige projecten. Ook voor project Hendrik moeten we noodgedwongen op de pauzeknop duwen. We laten het ontwerp voor dit nieuwe gebouw nog verder uitwerken, maar de beslissing om het gebouw voor de bib en het Huis van het Kind al dan niet te realiseren, laten we over aan de volgende bestuursploeg. 

Social media sharing

Oorspronkelijk ging het nieuwe gebouw als een DB-project (Design & Build) gerealiseerd worden. Daarbij worden het ontwerp en de bouw in één enkel contract aanbesteed en toevertrouwd aan één firma of cluster van firma’s. De huidige economische conjunctuur maakt dat de procedure aangepast wordt. De procedure zal namelijk in twee stappen verlopen, een ontwerpfase (design) en een bouwfase (build). De drie geselecteerde bureaus dienen begin 2023 hun voorstel voor Hendrik in. Na selectie van één bureau volgt in 2023 nog een lang traject met de opmaak van een definitief ontwerp, administratieve voorbereiding en opmaak van een omgevingsvergunning. Dit traject zal in de loop van 2024 afgerond zijn. De beslissing om het gebouw voor de bib en het Huis van het Kind al dan niet te realiseren, laten we over aan de volgende bestuursploeg.

Inspraaktraject en verdere info

Om te komen tot een goed ontwerp is in 2021 een uitgebreid inspraaktraject gevoerd. Onderaan deze pagina vind je meer info terug over dit inspraaktraject: hoe is het verlopen, wie heeft hieraan deelgenomen, wat zijn de resultaten en hoe gaat het nu verder. Neem dus zeker ’s een kijkje!

Daarnaast vind je ook een algemene voorstelling van dit project en de planning. Tenslotte vind je ook meer informatie over de ruimtelijke visie voor het Hendrik Heymanplein, dat is verankerd in het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan).  
 

Bestuursadministratie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen