Samen maken we de Grote Markt van morgen

Overzichtsbeeld Grote Markt
Grote Markt met grasveld en waterpartij
Grote Markt met grasveld en waterpartij bij avond
Grote Markt met groene terrassen
Er is niets dat zo leeft onder Sint-Niklazenaren dan de Grote Markt. Iedereen heeft er een mening over en laat dat ook graag horen. En terecht, want onze markt is hét visitekaartje van onze stad.
Social media sharing

In 2005 gingen de auto’s onder de grond en werd het plein volledig vernieuwd. Sindsdien groeide bij heel wat stadsgenoten het gevoel dat het anders kan met het hart van onze stad: gezelliger, groener en meer beleving.

Ook het stadsbestuur is daarvan overtuigd en heeft de heraanleg van de Grote Markt bovenaan de agenda gezet. Dat leidde in de zomer van 2020 tot de aanstelling van een ontwerpteam. Zij tekenden een verrassend ambitieus en toekomstgericht concept uit voor onze markt.

Het gaat om de tijdelijke vereniging ALS_O, een samenwerking van Artgineering, LAMA Landscape Architects, Sweco Belgium en Daniël Ost als groenontwerper. Je vindt het projectdossier van het ontwerpteam in bijlage onderaan deze webpagina.

Hoe denk jij over het ontwerpplan?

In de loop van het voorjaar 2021 gaan de ontwerpers aan de slag om hun visie om te zetten in een echt plan. Daar willen wij zoveel mogelijk inwoners en gebruikers van de Grote Markt bij betrekken. We vernemen graag wat jij hierover vindt. Wat moeten de ontwerpers zeker meenemen in de uitwerking naar een echt plan? Laat je daarbij leiden door onze inspiratietool.

Door de vragen in te vullen kan je een Kad-Oh-bon van 50 EUR winnen.

Kijk vooraf naar dit kort filmpje, waarin de visie van de ontwerpers met fraaie beelden wordt toegelicht.

Voor wie niet graag vragen invult

Zeg je het liever met beelden in plaats van woorden? Download dan het pictoplay onderaan deze webpagina en kleef de stickers van jouw voorkeur op het marktplan. Bezorg het bestickerde plan terug tegen eind december.

Hoe gaan we samen verder?

Onze inspiratietool blijft online tot eind december 2020.

Tot dan lopen er ook gesprekken met deze thematische groepen van experten: handel en horeca, mobiliteit, evenementen, donderdagse markt, erfgoed en kunst. Tegelijk bekijken we de reactieformulieren uit de infobrochure, die midden december bus-aan-bus verspreid werd, evenals de ingestuurde marktplannetjes met pictogrammen.

Wij verwerken alle reacties begin januari 2021 en bezorgen ze aan de ontwerpers. Zij gaan er mee aan de slag en maken in de loop van de lente een voorontwerp voor de nieuwe markt. Ook over dat voorontwerp gaan we naar jouw mening vragen, om daarna te kunnen starten met het definitief ontwerp in het najaar 2021.

Intussen maken we werk van een heus infopunt over de Grote Markt. Daar krijg je gedetailleerde info, eerst over plannen voor de Grote Markt van morgen en daarna ook over de uitvoering van de werken.

In 2022 is het dan tijd om een aannemer aan te stellen en in 2023 volgt de eerste spadesteek.

Alle info over elke nieuwe stap op weg naar de heraanleg van onze Grote Markt vind je altijd op deze projectpagina.

Contact

Bestuursadministratie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Grote Markt, Sint-Niklaas
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen