Sint-Niklaas slimme stad

Sint-Niklaas slimme stad
Sint-Niklaas slimme stad
Smart city

Een slimme stad, een ‘smart city’, is voor Sint-Niklaas een stad die toekomstgericht denkt om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken op maat van Sint-Niklaas en de Sint-Niklazenaar en om de leefbaarheid te verhogen, in samenwerking met burgers, middenveld, bedrijfsleven, kennisinstellingen … Technologie en data zijn hierbij een middel om de uitdagingen aan te pakken.

Social media sharing

Denk en doe mee!

Een stad waar het goed is om leven, daar gaan we voor. En daar willen we jou graag bij betrekken! We zijn ervan overtuigd dat er in en rond Sint-Niklaas heel wat expertise aanwezig is, en we elkaar kunnen versterken als we samenwerken met inwoners, scholen, bedrijven, stadsmedewerkers, ...

  • Tijdens onze ‘kick-off’ Sint-Niklaas slimme stad op 20 september 2018, onder begeleiding van een externe participatie-expert, bekeken we samen waarop we willen inzetten, en welke acties hieruit kunnen volgen waaraan deelnemers zelf willen bijdragen. Meer dan 50 aanwezigen (inwoners, kennisinstellingen, bedrijven, stadsmedewerkers ...) hadden heel wat ideeën. Benieuwd? Lees hier verder en bekijk het visueel verslag bij de bijlagen onderaan deze pagina.
    Uitdagingen

     

    Volgende uitdagingen kwamen naar boven: iedereen mee, mobiliteit, stad van stromen (energie, afval, voedsel, goederen, water, vervoer …), leefbare stad, armoede (hoe de stijgende armoede stoppen én doen dalen), aantrekkelijke buurten, veiligheid, eenvoud, gezond verstand, lef en durf.

     
     
     
     
     
     

                                                                                                                                        

     
     
    Concrete acties

     

    Vanuit de uitdagingen brainstormden we over concrete ideeën en mogelijke interessante projecten. Aanwezigen kozen één van de mogelijke projecten om mee aan tafel te zitten en gedachten uit te wisselen aan de hand van een eenvoudige template. Een eerste aanzet van uitwerking kan je vinden op ons inspraakplatform (een link daarnaartoe vind je verder op deze webpagina).

     
     
     
     

     

    • In januari 2019 vond een atelier ‘Sint-Niklaas slimme stad’ plaats. Meer dan 60 deelnemers (inwoners, kennisinstellingen, bedrijven, stadsmedewerkers ...) gingen met veel enthousiasme aan de slag rond 10 ideeën uit de kick-off 'Sint-Niklaas slimme stad'. Een avond boordevol ideeën rond luchtkwaliteitsmeting, een ‘Oh-coin’, …!
      Lees de aanzet naar uitwerking van ideeën op ons platform (klik hier).
       
    • Welke projecten groeiden hieruit verder?

      • Oh-coin: Muntuit vzw begeleidt ons bij een mogelijke plan van aanpak bij de uitrol van een (digitale) stadsmunt. In september 2019 volgde alvast een inspiratiesessie en verdere gesprekken met lokale actoren.
      • Duurzame lokale voedselstrategie: in juni 2019 organiseerden we hierrond een workshop.
      • Snuf snuf: ‘Wase Lucht’ gaat verder met het (helpen) bouwen van meettoestellen en het samen meten van luchtkwaliteit (neem zeker hier eens een kijkje).
        Vanuit ‘Baas in Sint-Niklaas’ (met een bevraging van kinderen en jongeren in onze stad) kwam luchtkwaliteit naar voor als prioriteit. We gaan hier dus graag mee verder en onderzoeken nog hoe we best te werk gaan.
        Daarnaast werken we met enkele andere gemeenten samen rond een gemeentelijk sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen.
      • Veilig fietsen: onderzoekscentrum imec bouwde ‘slimme fietslichten’. Iets voor Sint-Niklaas? We volgen dit op!

    Bouwen aan een slimme stad of 'smart city'...

    • Wat betekent het voor onze stad?
      Voor Sint-Niklaas is een slimme stad, een ‘smart city’, een stad die toekomstgericht denkt om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken op maat van Sint-Niklaas en de Sint-Niklazenaar en om de leefbaarheid te verhogen, in samenwerking met inwoners, middenveld, bedrijfsleven, kennisinstellingen, … Technologie en data zijn hierbij een middel om de uitdagingen aan te pakken.

       
    • Zo is Sint-Niklaas: lokaal DNA en ligging
      • Kinder- en jeugdstad en scholenstad met ruim onderwijsaanbod
      • Sterk uitgebouwde medische dienstverlening
      • Centrum met belevingsfaciliteiten en groot evenementenplein
      • 3 ‘factories of the future’, meerdere bedrijvenparken en Waasland Shopping Center
      • Centrale ligging: tussen Antwerpen en Gent, vlakbij Mechelen en Brussel

    Heel wat cijfers over Sint-Niklaas zijn te vinden op https://sintniklaas.incijfers.be.

    Zo is Sint-Niklaas
    • Wat hebben we nodig om slim te werk te gaan?
      1. Uitbouw van een digitale infrastructuur

      2. Netwerkorganisatie: onze blik naar buiten en een flexibele stadsorganisatie

      3. Regionaal, nationaal en internationaal samenwerken

      4. Evenwaardige samenwerking tussen publieke en private partners met ruimte voor experiment

      5. Digitale en datageletterdheid bij inwoners en bij de stad(smedewerkers)
         

    • Welke domeinen schuiven we naar voor om projecten of proeftuinen op te zetten?
    Focusdomeinen

    En nu?

    • We blijven de projecten uit het traject Sint-Niklaas slimme stad opvolgen en gaan ook intern aan de slag om nog slimmer te werken!
    • Als een van de volgende stappen organiseren we idee-ateliers of inspiratiesessies rond focusdomeinen of bepaalde lokale uitdagingen en nodigen daarbij gericht lokale actoren uit. Binnen de ateliers starten innovatieve projecten op die aansluiten bij de ambities en prioriteiten van het meerjarenplan van de stad. De stad wil (en kan) zeker niet alle projecten zelf trekken, maar wil faciliteren en een platform aanbieden waar spelers uit verschillende domeinen (ondernemers, wetenschap, inwoners, …) kunnen samenwerken.
    • In november 2019 verkenden we tijdens een atelier Sint-Niklaas (water)slimme stad samen met 50 deelnemers nieuwe pistes of ideeën rond klimaat- en waterrobuuste herinrichting van Sint-Niklaas. Het verslag en enkele foto’s kan je hieronder terugvinden.
    • Duw jij een idee mee vooruit of wil je het mee trekken? Wil jij aan de slag gaan samen met andere spelers? Graag meer info? Laat het ons weten.

    Contactgegevens

    Beleidsondersteuning

    Grote Markt
    1
    9100
    Sint-Niklaas
    bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen