Smart Space: op weg naar slimme en duurzame openbare verlichting

Smart space

‘Smart space’ is een project waar de stad Sint-Niklaas in samenwerking met 10 andere Europese partners wil inzetten op slimme en duurzame openbare verlichting, teneinde het energieverbruik en dus de CO2-uitstoot te verminderen, door de verlichting beter aan te sturen.

Social media sharing

Doelstelling is het energieverbruik van de openbare verlichting met 60% te verminderen. Samen met de partners zal een sensorplatform ontwikkeld worden dat via sensoren op de verlichtingspalen de lichtsterkte kan aansturen. Volgens de noden op een bepaald moment kan de verlichting al dan niet gedimd worden. Belangrijk hierbij is dat dit de leefbaarheid en de publieke veiligheid niet in het gedrang brengt.

Concreet zullen in Sint-Niklaas in de loop van 2019-2021 in het focusgebied (Grote Markt en omliggende straten) 300 lichtpunten vervangen worden met LED-verlichting en zullen hierop sensoren geplaatst worden.

Logo van Interreg North-West Europe

Dit is een project dat voor 60% gesubsidieerd wordt door de Europese Unie, binnen het EU-fonds 'Interreg North-West Europe'. Ook de provincie Oost-Vlaanderen subsidieert 20% van het project in Sint-Niklaas.

Totaal projectbudget: 5.733.016,65 EUR. Hiervan wordt 3.439.809,98 EUR door het EU-fonds Interreg North-West Europe gefinancierd.

 
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen