Zwembad De Watermolen

Social media sharing
Voorgevel van zwembad De Watermolen
Achtergevel van zwembad De Watermolen
Inkom van zwembad De Watermolen
Recreatiebad van zwembad De Watermolen
50 meterbad van zwembad De Watermolen
Cafetaria van zwembad De Watermolen

De parel van het Sportkringpark opent de deuren tegen 2026

De terreinen van het vroegere sport- en recreatiepark Puyenbeke in de Watermolen-straat worden de volgende jaren omgetoverd tot het Sportkringpark, een groene oase waarin sport en spel centraal staan. Na een jarenlange voorbereiding heeft de stad nu een akkoord met de Groep Sportoase om hier een zwemcomplex te bouwen op maat van onze stad, met een knipoog naar het verleden, maar vooral de blik op de toekomst gericht. De Watermolen wordt een groots zwemcomplex, dat qua grootte en faciliteiten amper zijn gelijke kent in België.

Een spectaculair programma

Een belangrijke drijfveer voor de bouw van het nieuwe zwembad was een tekort aan zwemwater in onze stad. De vele individuele bezoekers, zwemclubs en scholen konden niet meer in Sinbad terecht, en al zeker niet wanneer dat het best paste voor hen. Met de realisatie van De Watermolen verdrievoudigt de capaciteit van het zwembadwater. Eindelijk zullen de sportzwemmers, de zwemclubs en de recreatieve zwemmers hier op hetzelfde moment kunnen zwemmen.

Meer bepaald kan je in het zwemcomplex terecht voor:

 • 50 m sportbad (50x25 meter) met daarin:
  • een beweegbare bodem:  23 op 8 meter
  • een beweegbare wand in 2 delen die het sportbad kan opdelen in een bad van 23 en één van 25 meter
 • Ruime tribune
 • Innovatieve recreatiezone met een wateroppervlakte van 900 m² die onder meer bestaat uit:
  • babypool in een beschermde omgeving
  • sprayzone met extra speelelementen
  • activiteitentoren
  • golfslagbad met tegelijk golven voor tieners, kids én de allerkleinsten
 • multifunctioneel doelgroepenbad 25 op 12,5 meter
 • glijbanencomplex met vier grote spectaculaire glijbanen, waaronder de ‘Watermill Slide’, die verwijst naar de watermolen die ooit op deze plaats stond
 • wellnesszone met een Finse sauna, een bio-sauna en een zoutblokken sauna
 • cafetaria
 • fitness
 • opsplitsbare polyvalente zaal van 300 m².

   [De tekst loopt verder onder de afbeeldingen]

  Indeling van het gebouw (gelijkvloers)
  Indeling van het gebouw (eerste verdieping)

  Een toekomstgericht gebouw

  Een zwembad verbruikt veel energie. Dat is ook normaal, doordat het water een constante temperatuur moet hebben en het binnenin het gebouw comfortabel warm moet zijn. Met de stijgende energiekosten en de belasting op het klimaat was het zwembadgebouw van Sinbad veruit het duurste en meest energieverslindende stadsgebouw.

  In de Groep Sportoase heeft de stad een goede partner gevonden om het tij te keren. Sportoase bouwde in andere gemeenten al vaker duurzame gebouwen, maar samen met Sint-Niklaas wil men nog een stapje verder gaan en een gebouw zetten dat volledig op herbruikbare energie zal draaien. Dit doen we door:

  • een volledig gasloos gebouw te realiseren: in plaats van gas gebruiken we riothermie (een innovatieve technologie, in samenwerking met Aquafin, om warmte uit het rioolwater te halen). Doordat de grootste afvalwatercollector van de stad vlak naast het gebouw passeert, was dit een gedroomde combinatie;
  • chloorarme waterbehandeling;
  • maximaal hergebruik van water door de recuperatie van regenwater en de gedeeltelijke zuivering van afvalwater;
  • voor de inrichting van de ruimtes hanteerde men een specifieke duurzaamheids¬norm die door de stad opgelegd werd (GRO).

  Perfect bereikbaar

  Een troef van de locatie in het Sportkringpark is de goede bereikbaarheid, doordat het aan de rand van de stadskern ligt. Voetgangers en fietsers zullen verrast zijn doordat het zwembad via het park op een veilige manier te bereiken is. We zetten volop in op deze duurzame mobiliteitsvormen, door een overdekte fietsenstalling voor meer dan 200 fietsen en een hoppinpunt (mobipunt) vlakbij de ingang: hier zal ook De Lijn een bushalte voorzien. Voor wie toch met de wagen komt, voorzien we een ruime gratis en natuurlijk ingerichte parking voor 300 wagens, die ook dienst doet als buurtparking en ten behoeve van de school.

  Een aangenaam kader

  Het zwembad is de toegangspoort tot het erachtergelegen Sportkringpark, dat tegelijkertijd zal worden aangelegd. Een avontuurlijke klim- en klauterspeeltuin, een openbare waterspeeltuin en een terras van de cafetaria met zicht op het sport- en recreatiepark vormen een mooie overgang tussen het zwembad en het Sportkringpark.

  In het park blijft er ruimte voor voetbal, baseball, BMX en scouts, de verenigingen die er nu al een werking hebben. Daarnaast voorzien we nog veel andere mogelijkheden voor de individuele sporter, maar dat plan wordt momenteel nog verder uitgewerkt. In combinatie met het terug openleggen van de ingebuisde Molenbeek krijgen we hier een groen-blauwe ader die tot diep in het stadsweefsel doordringt, precies zoals beschreven in het lobbenstadmodel van de stad.

  [De tekst loopt verder onder afbeelding]

  Zicht op De Watermolen vanuit het Sportkringpark

  Kostprijs

  Het zwembad wordt gerealiseerd via een publiek-private samenwerking, waarbij Sportoase het gebouw ontwerpt, bouwt, financiert, onderhoudt en exploiteert gedurende een periode van 30 jaar. Sportoase investeert ca. 35 miljoen EUR in het zwembadgebouw en 2 miljoen EUR in de omgevingsaanleg. Via een jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding aan Sportoase draagt de stad bij in de kosten.

  Op die manier betaalt de Sint-Niklazenaar die alleen gebruikmaakt van het sportbad amper meer dan het tarief vandaag: 4 EUR per zwembeurt, en wie een 10-beurtenkaart koopt betaalt zelfs maar evenveel als vandaag in Sinbad (3 EUR per zwembeurt). Kansenpashouders betalen de helft van het tarief. Wie ook het recreatiebad wil gebruiken betaalt uiteraard meer, met een kostprijs die vergelijkbaar zal zijn met andere soortgelijke zwembaden.

  Groep Sportoase

  Sportoase is dé partner bij uitstek waar sport, ontspanning, vrije tijd en mensen samenkomen. Met een aanbod op maat voor zowel topsporters als ook voor families, van groot tot klein en van jong tot oud. Of het nu gaat over een namiddagje zwemmen met je gezin, of over actief werken aan je gezondheid, Sportoase vormt daarin een onuitputtelijke bron van beleving waar iedereen zich meteen thuis voelt. Dankzij zijn unieke gezondheidsconcept en belevingsaanbod, groeide de groep in de afgelopen 15 jaar uit tot de marktleider in de sector. Het zwembadcomplex in de Watermolenstraat zet daarbij voor de groep een nieuwe kers op de taart, als 21e vestiging binnen zijn werking.

  Meer informatie

  Beleidsondersteuning

  Grote Markt
  1
  9100
  Sint-Niklaas

  Communicatie

  Grote Markt
  1
  9100
  Sint-Niklaas
  bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen