Stadhuisvleugel

Nieuwe stadhuisvleugel zij-aanzicht
Nieuwe stadhuisvleugel achteraanzicht
Nieuwe stadhuisvleugel vooraanzicht

Op maandag 18 maart 2019 begonnen de eerste voorbereidende werken in de aanloop naar de bouw van een nieuwe vleugel van het stadhuis, kant Parkstraat. Tijdens de coronalockdown hebben ook de werken aan de stadhuisvleugel stil gelegen. Sinds enkele weken is aannemer Strabag terug aan het werk en pikken we de draad weer op (uiteraard volgens de geldende coronabeschermingsmaatregelen).

Social media sharing
Inzoomen op tijdlijn

Begindatum

18 maart 2019

Inrichting werfzone

18 maart 2019

Selectieve ontmanteling

25 maart 2019

Start sloopwerken

8 april 2019

Start grondwerken

27 juni 2019

Start ruwbouw

27 januari 2020

Start bouw archiefblokken

31 mei 2020

Einddatum

1 september 2021

Het bouwproject omvat de volledige vernieuwing van de vleugel van het stadhuis langs de kant van de Parkstraat.

Op de gelijkvloers verdieping komt de stadswinkel met onthaal en toeristisch infokantoor. Het wordt een grote open ruimte waarin alle loketten in 3 loketeilanden verzameld worden en waarboven (op de eerste verdieping) drie archiefblokken ‘hangen’, ondersteund door slechts 2 betonnen kolommen. Een technisch hoogstandje! De receptiezaal met ruim terras langs de kant van de Grote Markt zijn voorzien op de tweede verdieping, samen met vergaderzalen en kantoren.

Met dit project realiseren we ook een aanzienlijke verbetering van de toegankelijkheid van het stadhuis. De stadswinkel gaat gepaard met de invoering van een nieuw klantvriendelijk dienstverleningsconcept.

Huidige fase: Bouw archiefblokken

Sinds eind mei 2020 is men bezig met de bouw van het achterste archiefblok (dichtst tegen de Sint-Jozefstraat). Elk archiefblok bestaat uit 2 kolommen met daarop 4 balken en 4 wanden. In een eerste fase worden de 2 betonnen kolommen en de nodige balken gestort. Vervolgens worden de betonnen wanden geplaatst. Vanaf de eerste fase worden de bekistingspanelen dubbelhoog geplaatst (tot maar liefst 9 m hoog). Eenmaal de tweede stortfase uitgevoerd is, kunnen deze verwijderd worden en zal het archiefblok zichtbaar zijn vanaf de Parkstraat. Het resultaat van het eerste archiefblok kan u volgende week reeds aanschouwen.

We starten met het achterste en kleinste archiefblok en werken zo richting marktplein.
We hopen tegen het einde van het zomerverlof alle blokken gerealiseerd te hebben.
Van 17 tot eind juli neemt de aannemer bouwverlof en zullen er geen werken plaatsvinden.

Afgeronde fase: Gieten vloerplaten

Eind januari 2020 werd de vloerplaat voor de vleugel gegoten. In februari – maart 2020 kreeg de kelderverdieping vorm (waar een fietsenkelder, sanitair, technische ruimte, opslagruimte en archiefwerkruimte komt). Daarop werd een vloerplaat voor de gelijkvloerse verdieping gelegd.

Afgeronde fase: Ruwbouwwerken

De aanleg van het BEO-veld is ondertussen afgerond. Met een BEO-veld (geothermie) kunnen we energie uit de bodem halen om het gebouw later te koelen of te verwarmen. Aannemer STRABAG heeft deze week de effectieve bouw van de vleugel aangevat, met het gieten van de keldervloerplaat.

De stadhuisvleugel bestaat voor het grootste deel uit beton, zowel voor de draagstructuur als de vloeren en wanden (zichtbeton). In de nacht van maandag 27 of dinsdag 28 januari 2020 werd continu beton aangevoerd voor de aanleg van de keldervloerplaat. Aansluitend, sinds dinsdagochtend, wordt het beton gepolierd. Bij deze werkzaamheden tracht de aannemer de (geluids)hinder zoveel mogelijk te beperken. Zo gebeurde de aanvoer van beton ’s nachts om verkeersoverlast te vermijden.

Met het gieten van de vloerplaat beginnen we aan een nieuw hoofdstuk van de werken. Het vuilste leed is geleden. De ruwbouwwerken zullen minder stof en vuil met zich meebrengen. Het gebouw zal vanaf nu langzaam maar zeker uit de grond verrijzen.

Afgeronde fase: Grondwerken

Op donderdag 27 juni 2019 startte de volgende fase in het bouwproces: het plaatsen van een secanspalenwand. Die dag kwam er, met speciaal transport, een grote palenmachine toe op de werf. De machine plaatste aaneensluitende betonnen palen, waardoor de bouwput een grond- en waterremmende beschoeiingswand krijgt. Vanaf september vonden er opnieuw graafwerken plaats om de kelderverdieping vorm te geven, waarna de paalfundering werd aangelegd (met maar liefst 155 palen). 

De volgende opdracht:  de realisatie van een BEO-veld. Een BEO-veld is een manier om met energie uit de bodem te koelen of te verwarmen (geothermie). BEO staat voor Boorgaten EnergieOpslag. Via een gesloten circuit van fijne leidingen gevuld met water, dat door de ondergrond loopt, wordt in de zomer het water koeler door de temperatuur van de ondergrond. Dit gekoelde water zorgt voor de koeling van het gebouw. In de winter wordt het water in de leidingen door de ondergrond opgewarmd en met een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht voor ruimteverwarming. De leidingen worden in lusvorm tot wel 140 m diepte geboord. De stad bespaart zo grote hoeveelheden CO2 in vergelijking met een klassiek systeem. Het systeem levert een win-win voor de energiefactuur én het klimaat.

Zondag 13 oktober 2019 was een belangrijke dag in het bouwtraject. Toen werd een immense torenkraan van 70 m hoogte geïnstalleerd op een zeer stevige fundering op de binnenkoer van het stadhuis om van daaruit de werf te bedienen. Het maken van deze torenkraan was een spectaculaire bezigheid. De torenkraan zal blijven staan totdat de vleugel volledig gerealiseerd is (voorjaar 2021).

Afgeronde fase: Sloopwerken

Op maandag 18 maart 2019 begon de aannemer met de inrichting van de werfzone en de afbakening van de werf. Gedurende ongeveer twee jaar zullen de werfzone en werfinrichting behouden blijven.

Op maandag 25 maart 2019 startte de selectieve ontmanteling van de panden in de Parkstraat, inclusief de verwijdering van asbest. De eigenlijke sloopwerken begonnen op maandag 8 april, na de doortocht van de Ronde van Vlaanderen. De rechtervleugel van het stadhuis zowel als delen van de binnenkoer werden volledig afgebroken. Eind juni werden deze sloopwerken afgerond. Het losstaande stadhuis leverde een prachtig zicht op: van op de Grote Markt keek je helemaal door naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Andersom had je vanuit de Parkstraat een fantastisch zicht op de binnenkoer en de achterkant van het neogotisch gedeelte van het stadhuis.

Sloopwerken aan voorzijde van de stadhuisvleugel
Start ruwbouwwerken
Start ruwbouwwerken
Start ruwbouwwerken

Communicatie

De aannemer (STRABAG) zal een aanspreekpunt op de werf hebben. Elke donderdagochtend vindt een werfvergadering plaats in de werfkeet voor het stadhuis. Bij het begin van elke werfvergadering wordt er tijd gemaakt voor de vragen van handelaars en bewoners.

Het stadsbestuur zal de omwonenden verder informeren via bewonersbrieven en de stadsmedia. Ook het buurtnetwerk Hoplr zal gebruikt worden om regelmatig berichten te verspreiden.

Heb je opmerkingen of suggesties over de werken? Die kan je doorgeven via info@sint-niklaas.be of 03 778 30 00, ter attentie van Silvie Maes en Jurgen Ryckaert.

Stadhuis, Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen