Omstaanderstrainingen

Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, op school, tijdens het sporten of op café: iedereen is wel eens getuige van intimidatie, racisme, discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag of zelfs agressie. Als omstaander ben je niet zelf het mikpunt van dit ongewenst gedrag, maar je ziet het gebeuren, je bent getuige. Het is vaak moeilijk om te reageren. Je wilt wel reageren, maar je weet niet altijd hoe.

Daarom organiseert de stad omstaanderstrainingen voor inwoners, verenigingen, organisaties én eigen personeel. In een omstaanderstraining leer je verschillende strategieën om te reageren als een actieve omstaander als je getuige bent van ongepast gedrag.

Als actieve omstaander maak je een verschil: je steunt de persoon die het mikpunt is en je geeft de boodschap dat racisme, discriminatie en intimidatie niet worden aanvaard.

In Sint-Niklaas blijven we immers werken aan een veilige, leefbare en inclusieve stad, waarin ‘iedereen mee’ is en iedereen zichzelf kan zijn. In zo’n stad hebben grensoverschrijdend gedrag, racisme, discriminatie en intimidatie geen plaats.

Het Agentschap Integratie en Inburgering geeft de omstaanderstrainingen met een algemene brede focus. Bij sommige omstaanderstrainingen leggen we een specifieke focus zoals bv. racisme of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor deze sessies werken we samen met andere partners zoals bv. Orbit vzw en Sensoa vzw.

Wat leer je in een omstaanderstraining?

Brede focus

De meeste trainingen die worden georganiseerd hebben een algemeen brede focus. Alle vormen van ongepast gedrag komen hier aan bod. Deze vormingen worden gegeven door het Agentschap Integratie en Inburgering of Upop.

In een omstaanderstraining :

  • Leer je wat het omstaanderseffect is en wat het moeilijk maakt om als omstaander te reageren op ongewenst gedrag.
  • Leer je over micro-agressies
  • Leer je vijf strategieën inzetten om veilig en effectief te reageren op ongewenst gedrag. 
  • Staan we stil bij de verschillende afwegingen die er kunnen zijn om al dan niet tussen te komen.

Deze training duurt 3 uur.

Specifieke focus

In  sommige omstaanderstrainingen leggen we een specifieke focus: 

  • Racisme: in deze training gaan we op zoek naar persoonlijke, effectieve en bevrijdende manieren om met racistische situaties om te gaan, als omstaander, getuige of mikpunt van racisme. We verwerven inzicht in de achtergronden van racistisch gedrag en leren gepast te reageren op racistisch gedrag. Deze vorming wordt gegeven door Orbit Vzw en duurt 3 uur.  
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag: in deze training leer je ook over de 5 strategieën om veilig en effectief te reageren op ongewenst gedrag, maar specifiek m.b.t. seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er wordt ook dieper ingegaan op persoonlijke grenzen en op wat seksueel grensoverschrijdend gedrag juist is. Deze vorming wordt gegeven voor Sensoa Vzw en duurt 2,5 uur.   
Is generated

Voor wie?

Open aanbod voor inwoners en verenigingen

We organiseren een open aanbod voor inwoners en verenigingen. Alle inwoners vanaf 16 jaar kunnen deelnemen aan een omstaanderstraining. De meeste trainingen hebben een brede focus. Sommige trainingen hebben een specifieke focus zoals racisme of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Eigen personeel en vrijwilligers van Stad en OCMW Sint-Niklaas

Personeel en vrijwilligers die werken voor het stadsbestuur en OCMW krijgen de kans om een omstaanderstraining te volgen. 

Wil je graag zelf een omstaanderstraining organiseren voor jouw vereniging, organisatie, school, bedrijf...?

Wij bekijken samen met jou wat we kunnen doen!

Is generated

Data en inschrijven

Maak het verschil en reageer als actieve omstaander op racisme, discriminatie of intimidatie

Deelnemen aan een omstaanderstraining is gratis, inschrijven is verplicht.

Check hieronder de data en de uren en schrijf je in. 

Alle trainingen vinden plaats in het Welzijnshuis, Abingdonstraat 99 in Sint-Niklaas.

Open aanbod inwoners en verenigingen
Vrij 22-03-2024 14.00 - 16.30 uur Focus: algemeen
Wo 24-04-2024 19.00 - 21.30 uur Focus: algemeen
Za 08-06-2024 10.00 - 13.00 uur Focus: algemeen
     

Inschrijven? Stuur een mailtje naar omstaanderstrainingen@sint-niklaas.be  of bel naar 03 778 37 43. Vermeld duidelijk in je mail de datum en het uur van de training die je wil volgen. 

Is generated

Ervaringen van deelnemers

Maarten Van Houte volgde de omstaanderstraining en vertelt graag over zijn ervaring. "Als ik opmerk dat personen te maken krijgen met gendergeweld, racisme of andere vormen van discriminatie, heb ik sowieso de reflex om in te grijpen. Maar in situaties van stress kan je een soort van brain freeze ondervinden. Dan is het belangrijk om te kunnen terugvallen op geïnternaliseerde reflexen. Daar kan een omstaanderstraining bij helpen. Je leert dit soort situaties beter herkennen en krijgt een aantal handvaten om constructief te reageren."

"De deelnemers van de training wilden hun engagement opnemen als bewuste burger. Ik vond het hartverwarmend dat er binnen de groep een tastbaar gevoel van maatschappelijke verbondenheid heerste," vertelt Maarten.

Is generated
Maarten Van Houte over omstaanderstrainingen

Discriminatie melden?

Werd je slachtoffer of getuige van discriminatie, racisme of een andere vorm van grensoverschrijdend gedrag? Meld het!

Er zijn verschillende organisaties waar je grensoverschrijdend gedrag online of telefonisch kan melden. Bij deze organisaties vind je ook meer informatie over de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag.

  • Voor discriminatie die te maken heeft met Vlaamse bevoegdheden kan je terecht bij Het Vlaams Mensenrechteninstituut. Enkele voorbeelden van deze Vlaamse bevoegdheden zijn sport, cultuur, welzijn, huisvesting, onderwijs en vorming.
  • Voor discriminatie op basis van federale bevoegdheden zoals arbeid, haatmisdrijven en openbaar treinvervoer, kun je terecht bij Unia.
  • Discriminatie met betrekking tot gender, genderidentiteit, genderexpressie en seksekenmerken kan worden gemeld bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
  • Als je vragen hebt over geweld, misbruik en kindermishandeling, kun je terecht bij de professionele hulplijn 1712.
  • Werd je slachtoffer van seksueel geweld? De zedeninspecteurs van de lokale politie vangen slachtoffers van seksueel geweld op een gepaste wijze op en verwijzen door naar de nodige instanties. Maak online een afspraak via Het Blauwe Loket of bel naar Blauwe Lijn van de lokale politie op 03 760 65 00.

Weet je niet goed bij welke organisatie je jouw klacht moet melden? Geen nood: jouw melding wordt indien nodig doorverwezen naar de juiste organisatie. 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen