Omstaanderstrainingen

Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, op school, tijdens het sporten of op café: iedereen is wel eens getuige van intimidatie, racisme, discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag of zelfs agressie. Als omstaander ben je niet zelf het mikpunt van dit ongewenst gedrag, maar je ziet het gebeuren, je bent getuige. Het is vaak moeilijk om te reageren. Je wilt wel reageren, maar je weet niet altijd hoe.

Daarom organiseert de stad omstaanderstrainingen voor inwoners, verenigingen, organisaties én eigen personeel. In een omstaanderstraining leer je verschillende strategieën om te reageren als een actieve omstaander als je getuige bent van ongepast gedrag.

Als actieve omstaander maak je een verschil: je steunt de persoon die het mikpunt is en je geeft de boodschap dat racisme, discriminatie en intimidatie niet worden aanvaard.

In Sint-Niklaas blijven we immers werken aan een veilige, leefbare en inclusieve stad, waarin ‘iedereen mee’ is en iedereen zichzelf kan zijn. In zo’n stad hebben grensoverschrijdend gedrag, racisme, discriminatie en intimidatie geen plaats.

Het Agentschap Integratie en Inburgering geeft de omstaanderstrainingen met een algemene brede focus. Bij sommige omstaanderstrainingen leggen we een specifieke focus zoals bv. racisme of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor deze sessies werken we samen met andere partners zoals bv. Orbit vzw en Sensoa vzw.

Wat leer je in een omstaanderstraining?

Brede focus

De meeste trainingen die worden georganiseerd hebben een algemeen brede focus. Alle vormen van ongepast gedrag komen hier aan bod. Deze vormingen worden gegeven door het Agentschap Integratie en Inburgering.

In een omstaanderstraining :

 • Leer je wat het omstaanderseffect is en wat het moeilijk maakt om als omstaander te reageren op ongewenst gedrag.
 • Leer je vijf strategieën inzetten om veilig en effectief te reageren op ongewenst gedrag. 
 • Staan we stil bij de verschillende afwegingen die er kunnen zijn om al dan niet tussen te komen.

Deze training duurt 1, 5 uur.

Specifieke focus

In  sommige omstaanderstrainingen leggen we een specifieke focus: 

 • Racisme: in deze training gaan we op zoek naar persoonlijke, effectieve en bevrijdende manieren om met racistische situaties om te gaan, als omstaander, getuige of mikpunt van racisme. We verwerven inzicht in de achtergronden van racistisch gedrag en leren gepast te reageren op racistisch gedrag. Deze vorming wordt gegeven door Orbit Vzw en duurt 3 uur.  
 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag: in deze training leer je ook over de 5 strategieën om veilig en effectief te reageren op ongewenst gedrag, maar specifiek m.b.t. seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er wordt ook dieper ingegaan op persoonlijke grenzen en op wat seksueel grensoverschrijdend gedrag juist is. Deze vorming wordt gegeven voor Sensoa Vzw en duurt 2,5 uur.   

Voor wie?

Open aanbod voor inwoners en verenigingen

We organiseren een open aanbod voor inwoners en verenigingen. Alle inwoners vanaf 16 jaar kunnen deelnemen aan een omstaanderstraining. De meeste trainingen hebben een brede focus. Sommige trainingen hebben een specifieke focus zoals racisme of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Aanbod voor een specifiek publiek

Voor volgende organisaties en verenigingen voorzien we voorlopig een apart aanbod:

 • Professionele organisaties en instellingen
 • Sportraad/sportverenigingen
 • HORECA
 • Raad voor personen met een beperking

Ook in dit aanbod voorzien we zowel een brede als een specifieke focus. 

Eigen personeel en vrijwilligers van Stad en OCMW Sint-Niklaas

Personeel en vrijwilligers die werken voor het stadsbestuur en OCMW krijgen de kans om een omstaanderstraining te volgen. 

Wil je graag zelf een omstaanderstraining organiseren voor jouw vereniging, organisatie, school, bedrijf...?

Wij bekijken samen met jou wat we kunnen doen!

Data en inschrijven

Maak het verschil en reageer als actieve omstaander op racisme, discriminatie of intimidatie

Deelnemen aan een omstaanderstraining is gratis, inschrijven is verplicht.

Check hieronder de data en de uren en schrijf je in. 

Let op! Een aantal trainingen zijn voorbehouden voor een specifiek publiek, zoals professionele organisaties of welbepaalde verenigingen. Sommige trainingen leggen ook een bepaalde focus op racisme of seksueel grensoverschrijdend gedrag: dit staat telkens duidelijk aangegeven.

Alle trainingen vinden plaats in het Welzijnshuis, Abingdonstraat 99 in Sint-Niklaas.

Open aanbod inwoners en verenigingen
Di 18-04-2023 19.30 - 21.00 uur Focus: algemeen
Za 22-04-2023 10.00 - 13.00 uur Focus: racisme
Do 04-05-2023 19.30 - 21.00 uur Focus: algemeen
Za 03-06-2023 10.00 - 11.30 uur Focus: algemeen
Do 08-06-2023 19.30 - 22.00 uur Focus: seksueel grensoverschrijdend gedrag
Za 16-09-2023 10.00 - 11.30 uur Focus: algemeen
Voor vrijwilligers van de stad en OCMW

Do 11-05-2023

Opengesteld voor IEDEREEN

19.30 - 21.00 uur Focus: algemeen
Za 03-06-2023 10.00 - 11.30 uur Focus: algemeen
Open aanbod voor professionele organisaties
Wo 07-06-2023 13.30 - 16.30 uur Focus: racisme
Do 08-06-2023 14.00 - 15.30 uur  Focus: algemeen
Voor sportverenigingen
Di 20-06-2023: UITGESTELD! 19.30 - 21.00 uur Focus: algemeen
Voor HORECA
Di 06-06-2023 14.00 - 16.30 uur Focus: seksueel grensoverschrijdend gedrag

Inschrijven? Stuur een mailtje naar omstaanderstrainingen@sint-niklaas.be  of bel naar 03 778 37 43. Vermeld duidelijk in je mail de datum en het uur van de training die je wil volgen. 

Ervaringen van deelnemers

Lees hier binnenkort over de ervaringen van deelnemers

Discriminatie melden?

Werd je slachtoffer of getuige van discriminatie, racisme of een andere vorm van grensoverschrijdend gedrag? Meld het!

Er zijn verschillende organisaties waar je grensoverschrijdend gedrag online of telefonisch kan melden. Bij deze organisaties vind je ook meer informatie over de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag.

 • Voor discriminatie die te maken heeft met Vlaamse bevoegdheden kan je terecht bij Het Vlaams Mensenrechteninstituut. Enkele voorbeelden van deze Vlaamse bevoegdheden zijn sport, cultuur, welzijn, huisvesting, onderwijs en vorming.
 • Voor discriminatie op basis van federale bevoegdheden zoals arbeid, haatmisdrijven en openbaar treinvervoer, kun je terecht bij Unia.
 • Discriminatie met betrekking tot gender, genderidentiteit, genderexpressie en seksekenmerken kan worden gemeld bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
 • Als je vragen hebt over geweld, misbruik en kindermishandeling, kun je terecht bij de professionele hulplijn 1712.
 • Werd je slachtoffer van seksueel geweld? De zedeninspecteurs van de lokale politie vangen slachtoffers van seksueel geweld op een gepaste wijze op en verwijzen door naar de nodige instanties. Maak online een afspraak via Het Blauwe Loket of bel naar Blauwe Lijn van de lokale politie op 03 760 65 00.

Weet je niet goed bij welke organisatie je jouw klacht moet melden? Geen nood: jouw melding wordt indien nodig doorverwezen naar de juiste organisatie. 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen