Drie verkiezingen

Social media sharing

Op zondag 26 mei kiezen we voor de volgende vijf jaar onze vertegenwoordigers in het Europees parlement, de kamer van volksvertegenwoordigers en het Vlaams parlement.

Europees parlement

Het Europees parlement telt 751 vertegenwoordigers, waaronder 21 Belgen. De Nederlandstaligen kiezen hiervan 12 leden, de Franstaligen 8 en de Duitstaligen 1. Alle Vlamingen en de Nederlandstaligen van de kieskring Brussel-Hoofdstad vormen dus één kieskring die 12 vertegenwoordigers kiest.

Kamer van volksvertegenwoordigers

De kamer van volksvertegenwoordigers telt 150 leden die gekozen worden door 11 kieskringen (de 10 provincies en Brussel-Hoofdstad). Oost-Vlaanderen heeft recht op 20 volksvertegenwoordigers.

Vlaamse parlement

Het Vlaamse parlement bestaat uit 118 leden die rechtstreeks door de kiezers van het Vlaams Gewest verkozen worden en uit 6 Nederlandstalige Brusselse leden die rechtstreeks door de Nederlandstalige kiezers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verkozen worden. De provinciale kieskring Oost-Vlaanderen mag hiervan 27 vertegenwoordigers aanduiden.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen