Praktisch

Social media sharing

Wat neem je mee op 26 mei, de dag van de verkiezingen?

  • Je oproepingsbrief. Je krijgt deze brief in ten vroegste de tweede of vermoedelijk derde week van mei in de brievenbus.
  • Je identiteitskaart (of een bewijs van identiteit met foto afgeleverd door de politie of team burgerzaken).

Het adres van je stembureau is vermeld op je oproepingsbrief. Je moet je aanmelden in het bureau dat op de brief staat. Je kan er terecht om je stem uit te brengen van 8 tot 16 uur.

Volmachten, dubbels van je oproepingsbrief & identiteitsdocumenten

Om te kunnen stemmen heb je je oproepingsbrief en je identiteitskaart nodig. Vind je je oproepingsbrief niet terug of heb je geen oproepingsbrief ontvangen? Haal dan een duplicaat op in het stadhuis, dienst leven, of in het deelgemeentehuis in Belsele, Nieuwkerken of Sinaai, tijdens de gewone openingsuren. Ook voor volmachten kan je in het stadhuis of de deelgemeentehuizen terecht.

Uitzonderlijk is het stadhuis ook open op zondag 26 mei van 8 tot 14 uur, enkel voor duplicaten van oproepingsbrieven en identiteitsdocumenten.

Vermijd files en parkeerproblemen

Op je oproepingsbrief staat het adres van het stembureau waar je verwacht wordt. Er zijn 62 stembureaus op 16 locaties verspreid over de stad. Voor wie problemen heeft om zich te verplaatsen, is er voldoende aandacht voor parkeermogelijkheid vlakbij. Het stadsbestuur doet een warme oproep aan alle inwoners om met de fiets of te voet naar de stembus te komen. Er zal voldoende plaats zijn om je fiets veilig achter te laten.

Tip: hou rekening met het uur van voorkeur dat op je oproepingsbrief staat. Stemmen kan van 8 tot 16 uur, maar we raden je aan om zoveel mogelijk gespreid te komen. In de namiddag zijn de wachttijden ook korter.

Directie van de verkiezingen

Voor alle informatie over de verkiezingen kan je terecht op verkiezingen.fgov.be, de officiële verkiezingswebsite van de dienst verkiezingen van FOD Binnenlandse Zaken. Je vindt er ook een lijst met veelgestelde vragen. Het e-mailadres voor verdere vragen is callcenter.rrn@rrn.fgov.be. Je kan ook bellen naar 02 518 21 31, het nummer van de dienst verkiezingen van FOD Binnenlandse Zaken.

Contact

Burgerzaken

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen