Archief

Op 14 november 2022 werd de archiefwebsite gelanceerd. Surf naar www.archiefsintniklaas.be. Kom alles te weten over de werking van het archief, hoe je er zelf in op zoek kan gaan en ontdek de verhalen en beelden van weleer.

Het archief vormt een onmisbare schakel in elke organisatie. Dat geldt ook voor een stadsbestuur. Documenten worden bewaard om de taken van de stedelijke administratie te verantwoorden en om informatie te verstrekken aan de burger. Het archief speelt ook een belangrijke rol bij de studie van het verleden.

Surf naar www.archiefsintniklaas.be voor meer informatie.

Ben je een onderzoeker of student, een heemkundige of genealoog? Zoek je een plan, een document of een foto bij je persoonlijke verhaal? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat archieven te bieden hebben? Ontdek tijdens je zoektocht in het archief verrassende bronnen. Wie weet voeg je wel een puzzelstukje toe aan de kennis van ons lokale verleden.

Startpunt: www.archiefsintniklaas.be 

Ben je op zoek naar een stedelijk archiefstuk ouder dan 1950? Of wil je een gemeentelijk document van Belsele, Nieuwkerken of Sinaai opzoeken dat dateert van voor de fusie in 1976? Start je onderzoek in de archiefinventarissen. Ze leiden je naar het gewenste document of dossier. 

Startpunt: www.archiefsintniklaas.be

In de studiezaal kan je authentieke archiefstukken of dossiers op een vlotte manier raadplegen. Het behandelen van unieke historische documenten vraagt om goede afspraken. 

Je kan enkel na afspraak terecht in de studiezaal van het archief. Surf naar www.archiefsintniklaas.be en vul het digitale aanvraagformulier in.

Archieven van privépersonen, verenigingen of organisaties bevatten waardevolle informatie voor de lokale geschiedenis. Het stadsarchief garandeert ook voor schenkingen een zorgvuldige bewaring en een goed beheer. Wens je archiefstukken, foto’s of andere historische informatie over te dragen? Surf naar www.archiefsintniklaas.be en lees daar wat je kan doen.

Wist je dat het stadsarchief meer dan 3 km archief bewaart? Wil je authentieke oorkonden of eeuwenoude registers eens van naderbij bekijken? Reserveer dan als klas, groep of vereniging een geleid bezoek aan de archiefdepots of het archiefatelier.

startpunt: www.archiefsintniklaas.be

Surf naar www.archiefsintniklaas.be en bekijk op de contactpagina wanneer en op welke manier je bij het stadarchief terecht kan.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen