Administratie en vergunningen

Social media sharing

Om je aanvraag evenementen te behandelen, moet je eerst alle informatie te verzamelen over je evenement. Het gaat hier dan over toegangsprijs, locatie, geluid, eten en drinken …  Van zodra we je volledig aanvraagformulier ontvangen hebben, nemen we je dossier in behandeling. We laten je iets weten van zodra we je evenement hebben behandeld of we de nodige vergunning hebben toegekend of niet.

Hoe een aanvraag indienen?

Er bestaat één aanvraagformulier voor evenementen, (buurt)feesten en fuiven. Je kan het aanvraagformulier op twee manieren indienen:

 • Op papier invullen en terugsturen naar college van burgemeester en schepenen, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas, of afgeven in het stadhuis of in een deelgemeentehuis.
 • Het opslaan op je computer, elektronisch invullen en doormailen naar info@sint-niklaas.be.

Laat je niet afschrikken door de omvang van het formulier. Een groot deel ervan is enkel informatie. Je moet enkel de vragen beantwoorden die van toepassing zijn.

Sinds 1 juli 2020 is het verplicht bij elke evenementenaanvraag ook het Covid Event Risk Model in te vullen en mee te sturen. Je kan jouw scan hier invullen. We dringen er ook graag op aan om eveneens je opstellingsplan (of schets) mee te sturen waarop de COVID-maatregelen zijn aangeduid.

Als je nog niet over alle informatie beschikt om dit formulier in te vullen, kan je al telefonisch (03 778 34 89) of via e-mail (evenementen@sint-niklaas.be) aan de dienst evenementen en plechtigheden laten weten welke activiteit je plant. Hulp nodig bij het invullen? Dan kan je ook bij ons terecht.

Extra maatregelen COVID-19

De Vlaamse overheid ontwikkelde een tool die je kan invullen om je evenement te screenen op de coronamaatregelen. De tool is zo opgebouwd dat je door het invullen van een eenvoudige vragenlijst je evenement kan scannen op haar COVID-veiligheidsrisico. Dit wordt weergegeven met behulp van een kleurenlabel: groen, oranje, rood. Dit label wordt als de referentie beschouwd door lokale overheden bij het verlenen van vergunningen. Het resultaat van de tool moet je verplicht, ongeacht of het evenement binnen of buiten doorgaat, meesturen met je aanvraagformulier evenementen.

Waarvoor moet je een aanvraagformulier indienen?

Als je:

 • een subsidie als buurtgerichte activiteit (wijkpremie) wil aanvragen.
 • openbaar domein wil innemen.
 • een gelegenheidstap wil uitbaten (tijdelijk dranken wil schenken).
 • een muziekactiviteit wil organiseren en hiervoor een afwijking wil aanvragen.
 • een openluchtfuif wil organiseren.
 • een wielerwedstrijd wil organiseren (formulier als bijlage onderaan pagina).

Als je niet zeker bent of je het formulier moet invullen, kan je dit navragen bij de dienst evenementen en plechtigheden.

Wanneer dien je het aanvraagformulier in?

Je moet de aanvraag minstens twee maanden vóór de activiteit indienen bij het stadsbestuur. Voor activiteiten op de Grote Markt of het Stationsplein is dit drie maanden op voorhand. Als je deze termijnen niet respecteert, kunnen we je aanvraag niet tijdig verwerken.

Waarvoor moet je geen aanvraagformulier indienen?

Voor volgende activiteiten moet je het formulier NIET invullen, maar moet je een politietoelating aanvragen via dienst mobiliteit.

 • activiteiten, (manifestaties, wandeltochten, optochten, straatkorenactie, plechtigheden ...) - met of zonder politiebegeleiding - op de openbare weg
 • betogingen
 • geldinzamelingen
 • luidsprekers
 • maskeren en vermommen
 • muziek maken op de openbare weg
 • vuurwerk, voetzoekers en wensballonnen

Wil je droog onbehandeld hout en onversierde kerstbomen verbranden op een ‘folkloristisch evenement’ (zoals bijvoorbeeld kerstboomverbrandingen)? Dan moet je schriftelijke toelating aanvragen aan het college van burgemeester en schepenen (via dienst milieu). De activiteit moet plaatsvinden op een afstand van meer dan 100 m van bewoning en 25 m van een bos. Voor kampvuren bezorg je je aanvraagformulier aan dienst milieu (zie formulier verderop). Bij gebruik van een sfeerverwarmer (zoals een vuurkorf) voor het verbranden van droog onbehandeld hout, heb je geen schriftelijke toelating nodig.

Reglement evenementen openbaar domein

Wil je graag een evenement organiseren op het openbaar domein? Kijk dan hier even na welke voorwaarden hier aan verbonden zijn.

Warmtewaarschuwing voorzorgsmaatregelen

Indien de Vlaamse overheid een warmtewaarschuwing geeft, dan kan je als organisator beslissen om je bezoekers vooraf te informeren over de voorzorgsmaatregelen die kunnen worden genomen. Met volgende inspiratielijst ben je voorbereid op warme dagen:

Contact

Evenementen en plechtigheden

Grote Markt
45
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen