Kolab

Social media sharing

De panden aan de Apostelstraat 5,7, 13 en 15 aan het Sint-Nicolaasplein in het hart van Sint-Niklaas, worden al bijna 60 jaar gebruikt door Jeugdcentrum Den Eglantier voor hun jeugdhuiswerking en de fuifzaal. Echter het volle potentieel van de site en gebouwen, op een bijzondere locatie in het centrum van de stad, wordt op dit moment niet ten volle benut. Daarom besloten het stadsbestuur en het jeugdhuis de handen in elkaar te slaan om deze panden om te bouwen tot één centrale jongerenhotspot waar jeugdcultuur en vrije tijd van jongeren centraal staan.

Er ging in de aanloop naar dit projectvoorstel veel aandacht naar organisatie en samenwerking tussen de verschillende gebruikers van de gebouwen en participatie van jongeren. Dit intensief en langgerekt traject leidde tot een kwalitatief, ambitieus en gedragen plan. Samen met de ambitie om deze gebouwen bruikbaar te maken voor zoveel mogelijk jongeren in de stad bracht MAN architecten dit alles samen in een totaalontwerp voor deze jongerenplek op maat van Sint-Niklaas als centrumstad.

Vanaf 2023 zullen de oorspronkelijke gebouwen verbouwd worden tot één geheel onder de vlag van ‘KOLAB’. Binnen KOLAB huizen verschillende jeugdorganisaties zoals JC Den Eglantier, JOS vzw en Scouts & Gidsen. Elk met hun eigen identiteit en werking maar één gemene deler: voor jeugd en jeugdwerk. Hiernaast herbergt deze infrastructuur buitenruimte, een fuifzaal en verschillende open ruimtes en ateliers waar individuele jongeren en groepen hun ding kunnen doen en plek claimen. Laagdrempelige ontmoeting, creativiteit en chillen staan hierbij centraal.

Met ‘KOLAB’ als naam draagt deze plek, deze verzameling van verschillende jeugdorganisaties, één identiteit uit. Eén plaats in Sint-Niklaas waar zoveel mogelijk jongeren hun gading kunnen vinden: jong, creatief, toegankelijk, divers én continue in ontwikkeling op basis van de noden en behoeften van de jongeren in de stad.

Dit project geeft dan ook een duidelijk antwoord op een glasheldere behoefte van jongeren in onze stad: in het belevingsonderzoek Baas in Sint-Niklaas stonden een jongerencafé, ruimte om te chillen en plekken om te experimenteren en organiseren met stip als dé uitdaging voor jongeren genoteerd. De Jongerenbegroting in 2022 met als resultaat ‘een indoor chillplek’ maakt deze roep naar zo’n jongerenplek brandend actueel. Dit project is net daarom één van de speerpunten van Jong. Wild. Goud.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen