Met een klein budget

Met je kansenpas krijg je korting in het zwembad, kan je goedkoper naar De Ster… Wie een kansenpas heeft, heeft ook recht op een attest vrijetijdsparticipatie. Met een attest vrijetijdsparticipatie kan je goedkoop lid worden van een culturele vereniging, een jeugdbeweging of sportclub. Of een cursus volgen in de Vrije Ateliers of de stedelijke academie. Sommige mutualiteiten geven ook tussenkomsten.

Met je kansenpas kan je met een flinke korting naar het zwembad, naar De Ster, naar een optreden, voorstelling…

Het attest vrijetijdsparticpatie geeft je 80 % korting op het lidmaatschap van sport-, jeugd of cultuurverenigingen.  Je betaalt dus maar 20 procent.  Je krijgt ook 80 % korting op de noodzakelijke materiaal – of sportuitrusting voor maximaal 100 euro. Onderaan vind je een overzicht van de verenigingen, jeugdbewegingen en sportclubs die korting geven met het attest vrijetijdsparticipatie.

Voor wie?

Wie een kansenpas heeft, heeft ook recht op een attest vrijetijdsparticipatie. Nog geen kansenpas? Kijk hier of je er recht op hebt: interne link naar kansenpas toevoegen.

Volwassenen met een kansenpas hebben per werkjaar recht op:

  • één attest voor een (langlopende) cursus of lidgeld voor 1 jaar
    of
  • twee attesten voor kortlopende workshops

Wie jonger is dan 18 jaar en een kansenpas heeft, heeft recht op:

  • één attest voor een (langlopende) cursus of lidgeld voor 1 jaar
    én
  • één attest voor een kortlopende activiteit (bijvoorbeeld een workshop of sportkamp).

Daarnaast heb je ook recht op een financiële tussenkomst van 80 procent voor het materiaal en de sportuitrusting met een maximumtussenkomst van 100 euro.

Je kan natuurlijk van meerdere verenigingen lid worden, maar dan betaal je ofwel het gewone tarief of een kansenpastarief als de organisatie dit aanbiedt.

Aanvraag

Je kan jouw participatie-attest of dat voor je gezinsleden afhalen in het welzijnshuis tijdens het spreekuur van de sociale dienstverlening – dienst mens, maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12 uur en op dinsdagavond van 16.30  tot 19 uur. Breng zeker je kansenpas mee. 

Je moet op dit moment wel weten bij welke vereniging je lid wil worden. De vereniging moet namelijk al op het attest vermeld worden.

Elke mutualiteit biedt zijn leden voordelen aan. Bij elke mutualiteit verschillen deze kortingen. Je kan de kortingen en voorwaarden terugvinden bij de ledenvoordelen op hun website of langsgaan bij jouw mutualiteit om meer informatie te vragen.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen