Stedelijke musea

Social media sharing

Het geraas van werkende breimachines, een Romeinse muntschat, een schilderij van een imposante stier of een sereen sneeuwlandschap, de globes van Mercator, de microkosmos van ex librissen, statige kapsalons uit tijden van weleer: de musea dompelen je onder in een sfeervolle wereld van geschiedenis, kunst & erfgoed.

De stedelijke musea bevinden zich op drie locaties in de stad.

De salons

De salons in de Stationsstraat is gevestigd in een prachtig en statig herenhuis dat je kan ontdekken van de kelder tot op de tweede verdieping. Daarnaast is een kleine selectie te zien van het kunstpatrimonium en gaan er regelmatig activiteiten en tijdelijke expo’s door.

Mercatormuseum

Ben je eerder geïnteresseerd in de wereld van atlassen en kaarten? Dan ben je in het Mercatormuseum aan het juiste adres. Mis vooral de twee topstukken van het Vlaamse erfgoed niet: de 16de-eeuwse hemel- en aardglobe van Mercator.

Bereid je bezoek voor met deze nieuwe virtuele wandeling in het Mercatormuseum. Je bent maar enkele muisklikken verwijderd van de prachtige wereldbollen van Mercator. Je kan inzoomen op enkele kaarten of een paar filmpjes bekijken.

SteM Zwijgershoek

De site van het SteM Zwijgershoek is een echte duizendpoot en herbergt zowel het verhaal en de geschiedenis van stad en streek, het Internationaal Exlibriscentrum en Breiatelier als een grote tentoonstellingszaal. Tenslotte is het ook nog de uitvalsbasis van Erfpunt, de dienst voor archeologie en onroerend erfgoed in het Waasland.

Meer weten?

Voor meer praktische en inhoudelijke informatie kan je terecht op de website van de stedelijke musea of ontdeksintniklaas.be. Je kan ook een kijkje nemen in de collecties van de musea op Erfgoedinzicht. Dat is dé site om rond te snuisteren in de collecties van Oost-Vlaamse en West-Vlaamse musea.

Contact

Stedelijke musea

Zwijgershoek
14
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen