Kansenpas

Met de kansenpas krijg je een fikse korting op inkomgelden, abonnementen, cursussen, dienstverlening en activiteiten van de stad, lokale verenigingen en organisaties in Sint-Niklaas. Ook in de dienstencentra De Wilg en Den Aftrap geniet je met een kansenpas heel wat korting. In sociaal restaurant De Variant kan je goedkoper lekker komen eten.

Aanvragen

Een kansenpas aanvragen kan je aan de balie in het welzijnshuis. 

Welke voordelen heb je met de kansenpas?

 • Voor 2,50 EUR naar een voorstelling in de stadsschouwburg.
 • Voordelig lunchen in sociaal restaurant De Variant.
 • Korting op de lunch, bad, douche en heel wat andere activiteiten in de lokale dienstencentra.
 • Gebruik maken van het aanbod van het Rap-Op-Stap kantoor.
 • Korting in het stedelijk zwembad.
 • Voordelig naar de Siniscoop
 • Recht op 7 cultuurcheques per jaar. De cultuurcheques zijn bonnen waarmee cultuurliefhebbers naar voorstellingen van de lokale toneelhuizen, dansensembles en koren kunnen gaan voor maar 2,50 EUR. Je kan je cultuurcheques afhalen in het welzijnshuis op vertoon van je kansenpas.
 • ...

Je vindt alle voordelen terug in de kansenpasfolder onderaan de pagina.

Restaurantpas

Mensen met een zeer laag inkomen kunnen een restaurantpas aanvragen in het welzijnshuis bij een maatschappelijk assistent. Dit is een speciale sticker op je kansenpas.

Met deze sticker kan een volwassene in het sociaal restaurant De Variant een maaltijd krijgen aan 3,60 EUR. Voor een kind tot 12 jaar kost een maaltijd 1 EUR.

 • Attest meenemen van het ziekenfonds voor personen die recht hebben op de ‘verhoogde tegemoetkoming’ is handig om alles vlot te doen verlopen
 • Attest van het OCMW, het CAW-Waasland, een advocaat, notaris of andere erkende schuldbemiddelaar voor personen met een hoge schuldenlast en die hiervoor in begeleiding zijn.
 • Breng ook zeker jouw identiteitskaart mee en die van je kind(eren).

Een kansenpas aanvragen is gratis.

Elke inwoner uit Sint-Niklaas die een verhoogde tegemoetkoming heeft bij het ziekenfonds, heeft recht op een kansenpas.  Ook mensen met een leefloon of in schuldbemiddeling kunnen een kansenpas krijgen.  Heb je nog geen kansenpas en denk je daar recht op te hebben, aarzel dan niet en ga naar het welzijnshuis. Aan de balie gaan ze dat voor jou even na. Je kan jouw kansenpas en die voor je gezinsleden meteen meenemen. Neem zeker je identiteitskaart en die van al je gezinsleden mee. 

Wie een hoge schuldenlast heeft kan na een sociaal onderzoek ook een kansenpas aanvragen. Een maatschappelijk assistent in het welzijnshuis kan je daarbij helpen.

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen