Schuldhulpverlening of budgethulpverlening

Social media sharing

Elke maand moet je enkele facturen betalen van de huishuur, elektriciteit, water ... Daarnaast heb je nog heel wat kleine en grotere uitgaven zoals voeding, kleding … en ga maar door.

Je merkt dat je niet tijdig al je betalingen kan doen. En dan duiken er nog onverwachte grote kosten op. Stapel de herinneringen tot betaling niet op. Kom naar het welzijnshuis. Onze maatschappelijk assistent zal samen met jou bekijken hoe we de betalingen best aanpakken.

We kunnen je helpen op verschillende manieren:

Budgetbegeleiding

Bij budgetbegeleiding zal de maatschappelijk assistent, samen met jou en je gezin, zoeken naar manieren om met je beschikbaar budget om te gaan. We maken samen met jou een budgetplan op. We houden rekening met alle noodzakelijke betalingen en we voorzien voldoende leefgeld voor noodzakelijke aankopen zoals voeding, kleding ...

Bij achterstallige betalingen kan de maatschappelijk assistent overleggen met de schuldeisers om tot een afbetalingsplan te komen.

Budgetbeheer

De maatschappelijk assistent neemt het beheer van je inkomsten en uitgaven tijdelijk over. Dit gebeurt enkel in overleg en met jouw akkoord.

We openen een budgetrekening waarop je maandelijks inkomen wordt gestort. Je maatschappelijk assistente gaat met deze rekening aan de slag. Hij/zij betaalt je maandelijkse vaste kosten en voorziet voor jou een budget voor voeding en andere kosten. Daarnaast werken we een afbetalingsregeling uit met de schuldeisers.

Een beheer kan steeds op jouw vraag worden stopgezet. Of je kan overstappen naar budgetbegeleiding.

Collectieve schuldenregeling

Bij ernstige financiële moeilijkheden zal de maatschappelijk assistent bekijken of een collectieve schuldenregeling een oplossing kan zijn. Een collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure waarbij de rechter een schuldbemiddelaar aanstelt. Dit kan de Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland zijn of een andere schuldbemiddelaar. De schuldbemiddelaar zal een afbetalingsplan opstellen en er komt ook een minnelijke of gerechtelijke aanzuiveringsregeling.

Contact

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen