Bevolkingsonderzoeken

De stad onderschrijft volmondig het belang van de drie bevolkingsonderzoeken naar kanker en wil haar burgers hierover informeren, sensibiliseren en hen aanzetten om er aan deel te nemen. De bevolkingsonderzoeken willen baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker en borstkanker in een vroeg stadium opsporen. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen complicaties of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Elk jaar brengt de stad de bevolkingsonderzoeken visueel en inhoudelijk met een campagne onder de aandacht. De stad sluit zich hiermee aan bij de campagnes van de Vlaamse Overheid. In januari staat het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker in de kijker. Symbool hiervan is het groene lintje. In maart is het de beurt aan het bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Steun aan dit bevolkingsonderzoek kan je uiten met een blauw lintje. Oktober ten slotte, is de internationale borstkankermaand. Het roze lintje erkent het belang van vroegtijdige opsporing en steekt een hart onder de riem van wie getroffen wordt door borstkanker.

Kanker die in een vroeg stadium wordt opgespoord, is gemakkelijker te behandelen en te genezen. Daarom organiseert de Vlaamse Overheid drie bevolkingsonderzoeken naar kankers die voortijdig kunnen opgespoord worden. Zo’n bevolkingsonderzoek gebeurt steeds via een screening van de hardst getroffen doelgroep.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Dit bevolkingsonderzoek geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf: het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. De behandeling van die voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker. De voorstadia zijn niet dodelijk, maar als de aandoening pas in een zeer laat stadium wordt ontdekt, is de kans op overleven kleiner dan één op vijf. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog.

Het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Dit bevolkingsonderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar ertoe aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker

Dit bevolkingsonderzoek geeft vrouwen van 50 tot en met 69 jaar de kans om elke twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Meer weten over de bevolkingsonderzoeken?

Wil jouw organisatie mee helpen informeren, sensibiliseren en stimuleren om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek?  Dan kan dat door 1 van onderstaande vormingen te organiseren.

Infosessie over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker, Borstkanker of Dikkedarmkanker

Hoe ontstaat kanker en wat kan je zelf doen om je risico’s te beperken? Waar en hoe kan je deelnemen aan een bevolkingsonderzoek en wat zijn de voor- en nadelen? Ontdek het tijdens de infosessie. De spreker is gevormd door het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO).

Een infosessie over één bevolkingsonderzoek duurt ongeveer 1,5 à 2 uur en is gratis indien er minstens 20 deelnemers zijn (dankzij tussenkomst van het CvKO)Vraag de infosessie min. 12 weken op voorhand aan. 

De infosessie organiseren kan via dit formulier

Gezondheidsrally Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker, Borstkanker of Dikkedarmkanker

Maak een wandeling langs 10 pancartes met vragen over één van de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Deze rally kan als zelfstandige activiteit geprogrammeerd worden of gekoppeld worden aan andere acties. Er bestaat een aparte gezondheidsrally voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker en het bevolkingsonderzoek borstkanker.

De digitale materialen zijn gratis op te vragen bij inge.vervondel@logowaasland.be of 0479 97 41 90

Verteltas ‘Bevolkingsonderzoek X. Is dit iets voor mij?’

Er bestaat een verteltas voor elk van de bevolkingsonderzoeken naar kanker: baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker of borstkanker. Met deze verteltas ga je in gesprek met een kleine groep van 6 tot 8 deelnemers. Aan hand van de A3-platen licht je toe voor wie het bevolkingsonderzoek bedoeld is en hoe je hieraan kan deelnemen. Dit pakket is ontworpen op maat van maatschappelijk kwetsbare doelgroepen die meer willen weten over één van de bevolkingsonderzoeken naar kanker.

De sessie in kleine groep gebeurt het best in een organisatie waarmee de deelnemers vertrouwd zijn. De aanwezigen komen best in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek waarover verteld wordt.

Logo-Waasland vzw zorgt gratis voor de opleiding van een begeleider binnen je eigen organisatie. OF Met tussenkomst van de stad kan Logo-Waasland ook een begeleidster voorzien met kennis over het bevolkingsonderzoek.

De vertelsessie organiseren kan via dit formulier

Educatieve filmpjes + campagnemateriaal

Per bevolkingsonderzoek is er een duidelijk animatiefilmpje dat je de belangrijkste informatie geeft:

Campagnemateriaal (roll up-banners, affiches, folders, bladwijzers, groene, blauwe of roze lintjes) kan je gratis aanvragen bij Eline.dekeulenaer@sint-Niklaas.be of 0478 76 18 11.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen