Bevolkingsonderzoeken

De stad onderschrijft volmondig het belang van de drie bevolkingsonderzoeken naar kanker en wil haar burgers hierover informeren, sensibiliseren en aanzetten om er aan deel te nemen. De bevolkingsonderzoeken willen baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker en borstkanker in een vroeg stadium opsporen. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen complicaties of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Elk jaar brengt de stad de bevolkingsonderzoeken visueel en inhoudelijk met een campagne onder de aandacht. De stad sluit zich hiermee aan bij de campagnes van de Vlaamse Overheid.

  • In januari staat het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker in de kijker. Symbool hiervan is het groene lintje.
  • In maart is het de beurt aan het bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Steun aan dit bevolkingsonderzoek kan je uiten met een blauw lintje.
  • Oktober ten slotte, is de internationale borstkankermaand. Het roze lintje erkent het belang van vroegtijdige opsporing en steekt een hart onder de riem van wie getroffen wordt door borstkanker.

Kanker die in een vroeg stadium wordt opgespoord, is gemakkelijker te behandelen en te genezen. Daarom organiseert de Vlaamse Overheid drie bevolkingsonderzoeken naar kankers die voortijdig kunnen opgespoord worden. Zo’n bevolkingsonderzoek gebeurt steeds via een screening van de hardst getroffen doelgroep.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Dit bevolkingsonderzoek geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf: het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. De behandeling van die voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker. De voorstadia zijn niet dodelijk, maar als de aandoening pas in een zeer laat stadium wordt ontdekt, is de kans op overleven kleiner dan één op vijf. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog.

Het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Dit bevolkingsonderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar ertoe aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker

Dit bevolkingsonderzoek geeft vrouwen van 50 tot en met 69 jaar de kans om elke twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Meer weten over de bevolkingsonderzoeken?

Wil jouw organisatie mee helpen informeren, sensibiliseren en stimuleren om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek?  Dan kan dat door 1 van onderstaande vormingen te organiseren.

Infosessie over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker, Borstkanker of Dikkedarmkanker

Hoe ontstaat kanker? Wat kan je zelf doen om je risico’s te beperken? Waar en hoe kan je deelnemen aan een bevolkingsonderzoek? Wat zijn de voor- en nadelen? Ontdek het tijdens een infosessie over 1 van de 3 bevolkingsonderzoeken. Na de presentatie kan je vragen stellen. De spreker is door het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) gevormd. Zo ben je zeker van wetenschappelijk onderbouwde antwoorden en advies.

Een infosessie over 1 bevolkingsonderzoek duurt ongeveer 1,5 à 2 uur en is gratis. Indien er minder dan 20 deelnemers zijn, vergoedt de stad de spreker. Als er minstens 20 deelnemers zijn is de infosessie gratis dankzij tussenkomst van het CvKO
Vraag de infosessie minstens 12 weken op voorhand aan. 

De infosessie organiseren kan via dit formulier

Gezondheidsrally over Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker, Borstkanker of Dikkedarmkanker

De gezondheidsrally is een wandeling, binnen of buiten, langs 10 borden waarbij je telkens een vraag over het bevolkingsonderzoek moet beantwoorden. Deze rally kan als zelfstandige activiteit geprogrammeerd worden of gekoppeld worden aan andere acties rond de bevolkingsonderzoeken.
Er bestaat een aparte gezondheidsrally voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker en borstkanker.

De digitale materialen om deze wandeling te organiseren zijn gratis op te vragen bij inge.vervondel@logowaasland.be of 0479 97 41 90

Verteltas ‘Het bevolkingsonderzoek. Is dit iets voor mij?’

Met de verteltas ga je in gesprek met een kleine groep van 6 tot 8 deelnemers. Aan de hand van A3-vertelplaten licht je toe voor wie het bevolkingsonderzoek bedoeld is en hoe je hieraan kan deelnemen. Er wordt van gedachten gewisseld en er is tijd om vragen te beantwoorden. Met de uitleg kan iedereen voor zichzelf uitmaken of het bevolkingsonderzoek iets voor hem of haar is. De verteltas is ontworpen op maat van maatschappelijk kwetsbare doelgroepen die meer willen weten over 1 van de 3 bevolkingsonderzoeken naar kanker. Organisaties uit onze stad hielpen mee aan de ontwikkeling van de verteltas.

De sessie duurt 1 uur en gebeurt best in kleine groep binnen een vertrouwde organisatie. Logo-Waasland vzw zorgt gratis voor de opleiding van een begeleider binnen je  organisatie. Met tussenkomst van de stad/ het CvKO kan Logo-Waasland ook een opgeleide begeleider voorzien om de sessie te begeleiden.

De vertelsessie organiseren kan via dit formulier

Educatieve filmpjes + campagnemateriaal

Per bevolkingsonderzoek is er een duidelijk animatiefilmpje dat je de belangrijkste informatie geeft:

Campagnemateriaal (roll up-banners, affiches, folders, bladwijzers, groene, blauwe of roze lintjes) kan je gratis aanvragen bij Eline.dekeulenaer@sint-Niklaas.be of 0478 76 18 11.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen