Beweging

Gezond leven? Dat is stilzitten beperken en bewegen. In een gezonde bewegingsmix wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek je heel helder weer. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Welke leeftijd je ook hebt.

Leuk bewegen

Leuk bewegen is de tweede bouwsteen van het ALLES-principe, waarbij elke letter van ALLES staat voor een andere bouwsteen voor een gezonde leefstijl. De stad promoot bij haar burgers een gezonde leefstijl volgens het ALLES-principe.

Bewegen geeft sowieso grote gezondheidswinst voor lichaam en geest. Van baby tot 65-plusser. Hieronder vind je de gezondheidsvoordelen per leeftijdscategorie, meer uitgebreide info vind je op Gezond Leven

Is generated

Voordelen voor baby's, peuters en kleuters

Voordelen van bewegen en minder lang stil zitten

Voordelen voor kinderen en jongeren

Voordelen van bewegen

Voordelen voor volwassenen en ouderen

Voordelen van bewegen

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe veel - of weinig - je beweegt per dag? Heeft iemand je ooit verteld hoe gezond bewegen is voor je lichaam en geest? Wil jij op een veilige manier én met begeleiding meer bewegen? Dan is Bewegen Op Verwijzing vast iets voor jou. De Bewegen Op Verwijzing-coach kan jou een duwtje in de rug geven om meer beweging op maat van jouw leven te brengen. 

Is generated

Hoe gaat dat in z’n werk? 

Hoe begin je eraan? Vraag je zorgverlener om een verwijsbrief en neem contact op met een Bewegen Op Verwijzing-coach in Sint-Niklaas. Volgende hulpverleners kunnen doorverwijzen: huisartsen, podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk werkers, apothekers, vroedvrouwen, diëtisten, psychologen en verpleegkundigenDat is de allereerste stap.

De coach maakt samen met jou een persoonlijk beweegplan op. Eentje dat 100 % past in jouw dagelijkse leven. Meer bewegen is makkelijker dan je denkt. Zo kan je fietsen naar je werk en meer tuinieren, een wekelijkse wandeling maken met je kinderen of gaan zwemmen. Die bewegingen zijn eenvoudig en lang vol te houden. Zo wordt sporten leuk!

Je coach helpt je op weg en motiveert jou. Daarna is het aan jou om te gaan bewegen. Je coach weet welke activiteiten en sporten de stad en de verenigingen aanbieden. Want ook zij doen mee aan Bewegen Op Verwijzing.

Dit is een aanbod voor volwassen personen

Alle nodige info kan je hier nalezen! Specifieke lokale info vind je hier.  

Is generated

Wat kost het je?

Het intakegesprek is gratis (voor iedereen, let wel, dit is een actie ENKEL voor het Waasland).

Na het intakegesprek worden volgende tarieven gehanteerd, er wordt altijd gerekend per kwartier:

 

individuele begeleiding (per kwartier)

groepsbegeleiding (per kwartier)
normaal tarief 5 EUR 1 EUR
verhoogde tegemoetkoming 1 EUR 0,5 EUR

 

Is generated

Elke stap telt voor Sint-Niklaas

Sport, welzijn en toerisme bundelen hun krachten over de beleidsdomeinen heen voor 10.000 stappen: Elke stap telt. Ook andere Vlaamse gemeenten nemen deel aan dit grootschalige beweegproject.

WIJ GAAN VOOR: MEER MENSEN DIE MEER BEWEGEN.
We willen elke burger ertoe bewegen om 10.000 STAPPEN PER DAG te zetten. Want 10.000 stappen (of 8000 bij 65+’ers) zet een volwassene best elke dag om op en top gezond te blijven. Zelfs al geraak je niet (altijd) aan deze aanbeveling, dan nog is elke stap een stap in de goede richting, want ‘elke stap telt!’. 

EINDDOEL? Gezondere inwoners die meer bewegen en streven naar 10.000 stappen per dag, dankzij een combinatie van toffe sensibilisering van burgers én beweegvriendelijke buurten.

ÉLKE BURGER AANZETTEN TOT BEWEGEN… HOE?

In het eerste jaar (2021) focusten we op het zichtbaar maken in het straatbeeld van de boodschap “ELKE STAP TELT”.  In het tweede jaar (2022) ontwikkelen we van beweegroutes om een extra laagdrempelig aanbod te creëren. In 2023 zet de stad in op het STOP-principe en gezonde mobiliteit.  In 2024 staan lokale beweegacties in samenwerking met het verenigingsleven centraal LOKALE BEWEEGACTIES OPZETTEN I.S.M. HET VERENIGINGSLEVEN

Daarnaast wordt er op Vlaams niveau regelmatig naar de burgers gecommuniceerd over gezond bewegen en ‘Elke stap telt’.

Is generated

Waarom iedereen mee-wandelingen?

Wandelen is gezond voor lichaam en geest, altijd en overal mogelijk, fijn om alleen of met je bubbel te doen én een uitstekende manier om te bewegen. Onze ‘iedereen mee’-wandelingen zijn kort, toegankelijk en aangenaam. Ze zijn zo uitgestippeld dat iedereen ze kan doen. De wandeling is maximum 5 km lang en is buggyproof en rolstoelvriendelijk. Onderweg kan je kennismaken met opvallende bezienswaardigheden, zijn er rustplaatsen en ontdek je groene plekjes. 

Diverse organisaties in de stad ontwikkelden de iedereen mee-wandelingen van 2021: inloopcentrum Den Durpel, woonzorgcentrum De Ark, Vl@s Sint-Niklaas, ontmoetingshuis Zigzag, Neos Sint-Niklaas en dienst diversiteit, samenleving en preventie.

In het najaar van 2022 breien we een vervolg aan de iedereen mee-wandelingen. 

Meer info?

De digitale plannetjes van de wandelingen vind je hier
Een papieren versie van de wandelingen kan je afhalen op dienst toerisme. 

Wil je meer weten over Iedereen Mee? Surf dan naar www.sint-niklaas.be/iedereenmee 

Infosessie de bewegingsdriehoek

Meer dan de helft van de Vlamingen beweegt te weinig. Gemiddeld zitten we 5 tot 7 uur per dag neer. Wil jouw organisatie graag aan de slag om mensen meer aan het bewegen te krijgen? Vraag dan een infosessie bewegingsdriehoek aan. Tijdens deze infosessie wordt de bewegingsdriehoek helemaal uit de doeken gedaan. Je maakt kennis met de drie niveaus van lichaamsbeweging en leert die bij jezelf te herkennen. Daarbovenop krijg je een heleboel praktische tips mee naar huis zodat je onmiddellijk aan de slag kan. 

De doelgroep van de bewegingsdriehoek is de algemene bevolking vanaf 1 jaar. De workshop heeft betrekking op iedereen vanaf 6 jaar.  
De infosessie kan zowel online als fysiek gegeven worden, waar en wanneer kies je zelf. De sessie duurt 1,5 tot 2 uur, wordt gegeven door een gediplomeerde bewegingsdeskundige en is gratis voor niet-professionele organisaties uit Sint-Niklaas. 

Meer info op https://www.bewegingsdriehoek.be  

De infosessie organiseren kan via dit formulier

Gezonde kinderopvang: vormingen voeding en beweging

 

Een werking rond preventieve gezondheid is zeker op zijn plaats in de kinderopvang. Maar wat betekent dat nu precies? Aan welke thema’s wil je werken? En hoe begin je daaraan? Wil je hiervoor meer ondersteuning? Dat kan met de onderstaande vormingen! Je wordt geïnformeerd en gesensibiliseerd over de bestaande aanbevelingen rond gezonde voeding of rond beweging en lang stilzitten, en je krijgt een hoop tips en tools mee om je eigen kinderopvang gezonder of energieker te maken.
De vorming ‘gezonde kinderopvang’ is opgesplitst in 5 vormingen voor verschillende doelgroepen.

  • Voor wie? Voor onthaalouders en kinderdagverblijven of voor begeleiders en coördinatoren van IBO’s (groepsopvang schoolgaande kinderen)
  • Wie kan deze vorming organiseren? Initiatieven buitenschoolse kinderopvang, Huizen van het kind, lokale besturen, scholen die zelf voor- en naschoolse kinderopvang organiseren, onthaalouders, kinderdagverblijven.

Vormingen

De infosessie organiseren kan via dit formulier

 

 

Vallen voorkomen

Elke seconde valt wereldwijd een 65-plusser. Elke 11 seconden wordt een 65-plusser opgenomen op spoed na een val. Elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser ten gevolge van een val. Het is dan ook van groot belang om vallen ernstig te nemen als je ouder wordt en tijdig te starten met maatregelen hiertegen. Een val is immers snel gebeurd.

Gelukkig kan je het risico op vallen eenvoudig verkleinen. Gewoon, met wat kleine aanpassingen in jouw woning en aandacht voor de conditie en gewoontes. Immers, hoe ouder je wordt, hoe groter de kans om te vallen. Daarentegen, hoe jonger je start met preventie, hoe lager je valriciso. Hieronder vind je nuttige tips.

Blijf fit en actief

De beste remedie om valincidenten te voorkomen is aan lichaamsbeweging te doen. Integreer fysieke activiteiten daarom in jouw dagelijkse leven: de bewegingsdriehoek kan je hierbij op weg helpen. Door minstens 30 minuten per dag licht tot matig te bewegen neemt jouw fysieke fitheid en uithoudingsvermogen toe en daalt het valrisico. Ga bijvoorbeeld een half uur per dag wandelen, joggen, zwemmen of fietsen. Begin met 5 tot 10 minuten per dag en bouw geleidelijk op tot 30 minuten per dag. Meer mag natuurlijk altijd, maar zorg ervoor dat je ook niet overdrijft. Bespreek jouw beweegbedrag met je kinesitherapeut of huisarts.

Ga voor een veilig huis

Jouw huis kan een stuk veiliger worden dankzij een aantal kleine aanpassingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen losliggen matten en tapijten in het huis liggen, maar bevestig ze met een goede antisliplaag of strips. Of haal bijvoorbeeld losliggen snoeren weg en zorg voor voldoende verlichting. Let ook op wanneer je de woning verlaat. De stoep ligt er immers niet altijd gelijk bij (putten, hindernissen, plassen …). Bekijk dit eventueel verder met de ergotherapeut van je ziekenfonds. Bij jouw ziekenfonds kan je gratis ergotherapeutisch advies krijgen waarbij een ergotherapeut aan huis komt en gratis advies geeft over de aanpassingen die je kan doen en de hulpmiddelen die je eventueel kan gebruiken. Mogelijks komt het ziekenfonds ook tussen in een deel van de kosten van deze hulpmiddelen.

En om je woning aan te passen kan, je ook een aanpassingspremie aanvragen via het woonloket.

Zorg voor je voeten

Voetproblemen en het dragen van onaangepast schoeisel kunnen eveneens het risico op vallen verhogen. Ook op kousen (zelfs antislipkousen) of op blote voeten lopen, verhoogt het valrisico. Je draagt dus best goed schoeisel dat de hele voet omsluit, een stevige, platte zool met reliëf en een goede sluiting (velcro of veters) heeft. Je vermijdt best schoenen die onvast zijn (bv. Teenslippers), te groot of te klein zijn, open zijn aan de achterkant … Je kan hiervoor ook steeds langs gaan bij jouw huisarts of podoloog.

Zorg voor je ogen

Als je ouder wordt, gaat het zicht vaak achteruit. Problemen zoals een verminderde gezichtsscherpte, dieptezicht en contrastgevoeligheid vergroten het risico op vallen. Je valt dan sneller doordat je bijvoorbeeld een obstakel op de grond over het hoofd ziet. Draag daarom zorg voor jouw ogen. Bespreek dit zeker met je oogarts.

Let op je voeding

Een gezonde voeding is belangrijk om spieren en beenderen sterk te houden. Eet voldoende voeding die rijk is aan calcium en vitamine D zoals vis, melkproducten, broccoli, Chinese kool, spinazie, rammenas, radijsjes, abrikoos, appels, dadels, kiwi, pruimen. De inname van extra calcium en vitamine D kan je met jouw huisarts bespreken. Wees matig met alcohol. Hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je immers bent voor de negatieve gevolgen van alcohol. Drink daarom niet meer dan 1 alcoholische consumptie per dag. En rook niet, want roken verhoogt het risico op broze botten. Om je voedingspatroon te bespreken of aan te passen kan je best contact opnemen met je huisarts of een diëtist.

Let op je medicijnen

Hoe meer verschillende geneesmiddelen je moet innemen, hoe groter het risico om te vallen. Bepaalde geneesmiddelen zoals slaappillen hebben bovendien een grotere impact op het valrisico. Praat erover met je arts of apotheker.

Vaak duizelig bij het rechtstaan?

Als je vaak last hebt van duizeligheid, bijvoorbeeld bij het rechtkomen uit bed of zetel, dan loop je een verhoogd risico om te vallen. Duizeligheid bij het rechtstaan kan je verminderen door bijvoorbeeld voldoende te bewegen, niet te snel recht te staan, het hoofdeinde van jouw bed hoger te plaatsen … Maar bespreek vaak terugkomende duizeligheid met jouw huisarts. Zeker wanneer je geneesmiddelen tegen depressie, voor het hart of voor een verhoogde bloeddruk met innemen. Die kunnen een daling van de bloeddruk veroorzaken waardoor het risico om te vallen toeneemt

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen