Beweging

Gezond leven? Dat is stilzitten beperken en bewegen. In een gezonde bewegingsmix wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek je heel helder weer. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Welke leeftijd je ook hebt.

Leuk bewegen

Leuk bewegen is de tweede bouwsteen van het ALLES-principe, waarbij elke letter van ALLES staat voor een andere bouwsteen voor een gezonde leefstijl. De stad promoot bij haar burgers een gezonde leefstijl volgens het ALLES-principe.

Bewegen geeft sowieso grote gezondheidswinst voor lichaam en geest. Van baby tot 65-plusser. Hieronder vind je de gezondheidsvoordelen per leeftijdscategorie, meer uitgebreide info vind je op Gezond Leven

Voordelen voor baby's, peuters en kleuters

Voordelen van bewegen en minder lang stil zitten

Voordelen voor kinderen en jongeren

Voordelen van bewegen

Voordelen voor volwassenen en ouderen

Voordelen van bewegen

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe veel - of hoe weinig - je beweegt per dag? Heeft iemand je ooit verteld hoe gezond bewegen is voor lichaam en geest? Wil jij op een veilige manier én met begeleiding meer bewegen? Dan is Bewegen Op Verwijzing vast iets voor jou! De Bewegen Op Verwijzing-coaches kunnen jou een duwtje in de rug geven om meer beweging op maat van jouw leven te brengen. 

Hoe gaat dat in z’n werk? 

Bij een Bewegen Op Verwijzing-traject motiveert een  zorgverlener of welzijnswerker zijn/haar patiënt/ cliënt om meer te bewegen door door hem/haar door te verwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Via professionele coaching en een beweegplan op maat, motiveert de BOV-coach op zijn beurt de deelnemer om te werken aan een actieve levensstijl.

Tot september 2021 konden enkel artsen een verwijsbrief voor de BOV-coach maken. In het kader van een pilootproject kunnen nu ook andere beroepsgroepen naar een coach doorverwijzen via een verwijsbrief. Het gaat om apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, maatschappelijk en sociaal werkers, psychologen en (sociaal) verpleegkundigen. Lijkt dit iets voor jou? Vraag er zeker naar bij jouw arts, apotheker, diëtist, kinesitherapeut, vroedvrouw, maatschappelijk of sociaal werker, psycholoog of (sociaal) verpleegkundige.

Dit is een aanbod naar volwassen personen. Alle 18+ers van de Wase eerstelijnszones die de beweegnorm niet halen en zelfstandig wonen kunnen deelnemen aan het BOV-project.

Alle nodige info kan je hier nalezen! Specifieke lokale info vind je hier.  

Wat kost het je?

In de eerstelijnszones Waasland zijn de prijzen voor mensen met en zonder verhoogde tegemoetkoming dezelfde:

  • gratis intakegesprek voor iedereen (de BOV-stuurgroep neemt dit voor haar rekening)
  • Opvolggesprek individueel: 1€ per kwartier
  • Opvolggesprek in groep: 0,5€ per kwartier

Deze prijzen gelden tot eind 2022.

Elke stap telt voor Sint-Niklaas

Sport, welzijn en toerisme bundelen hun krachten over de beleidsdomeinen heen voor 10.000 stappen: Elke stap telt. Ook andere Vlaamse gemeenten nemen deel aan dit grootschalige beweegproject.

WIJ GAAN VOOR: MEER MENSEN DIE MEER BEWEGEN.
We willen elke burger ertoe bewegen om 10.000 STAPPEN PER DAG te zetten. Want 10.000 stappen (of 8000 bij 65+’ers) zet een volwassene best elke dag om op en top gezond te blijven. Zelfs al geraak je niet (altijd) aan deze aanbeveling, dan nog is elke stap een stap in de goede richting, want ‘elke stap telt!’. 

EINDDOEL? Gezondere inwoners die meer bewegen en streven naar 10.000 stappen per dag, dankzij een combinatie van toffe sensibilisering van burgers én beweegvriendelijke buurten.

ÉLKE BURGER AANZETTEN TOT BEWEGEN… HOE?

In het eerste jaar (2021) focusten we op het zichtbaar maken in het straatbeeld van de boodschap “ELKE STAP TELT”.  In het tweede jaar (2022) ontwikkelen we van beweegroutes om een extra laagdrempelig aanbod te creëren. In 2023 zet de stad in op het STOP-principe en gezonde mobiliteit.  In 2024 staan lokale beweegacties in samenwerking met het verenigingsleven centraal LOKALE BEWEEGACTIES OPZETTEN I.S.M. HET VERENIGINGSLEVEN

Daarnaast wordt er op Vlaams niveau regelmatig naar de burgers gecommuniceerd over gezond bewegen en ‘Elke stap telt’.

Waarom iedereen mee-wandelingen?

Wandelen is gezond voor lichaam en geest, altijd en overal mogelijk, fijn om alleen of met je bubbel te doen én een uitstekende manier om te bewegen. Onze ‘iedereen mee’-wandelingen zijn kort, toegankelijk en aangenaam. Ze zijn zo uitgestippeld dat iedereen ze kan doen. De wandeling is maximum 5 km lang en is buggyproof en rolstoelvriendelijk. Onderweg kan je kennismaken met opvallende bezienswaardigheden, zijn er rustplaatsen en ontdek je groene plekjes. 

Diverse organisaties in de stad ontwikkelden de iedereen mee-wandelingen van 2021: inloopcentrum Den Durpel, woonzorgcentrum De Ark, Vl@s Sint-Niklaas, ontmoetingshuis Zigzag, Neos Sint-Niklaas en dienst diversiteit, samenleving en preventie.

In het najaar van 2022 breien we een vervolg aan de iedereen mee-wandelingen. 

Meer info?

De digitale plannetjes van de wandelingen vind je hier
Een papieren versie van de wandelingen kan je afhalen op dienst toerisme. 

Wil je meer weten over Iedereen Mee? Surf dan naar www.sint-niklaas.be/iedereenmee 

Infosessie de bewegingsdriehoek

Meer dan de helft van de Vlamingen beweegt te weinig. Gemiddeld zitten we 5 tot 7 uur per dag neer. Wil jouw organisatie graag aan de slag om mensen meer aan het bewegen te krijgen? Vraag dan een infosessie bewegingsdriehoek aan. Tijdens deze infosessie wordt de bewegingsdriehoek helemaal uit de doeken gedaan. Je maakt kennis met de drie niveaus van lichaamsbeweging en leert die bij jezelf te herkennen. Daarbovenop krijg je een heleboel praktische tips mee naar huis zodat je onmiddellijk aan de slag kan. 

De doelgroep van de bewegingsdriehoek is de algemene bevolking vanaf 1 jaar. De workshop heeft betrekking op iedereen vanaf 6 jaar.  
De infosessie kan zowel online als fysiek gegeven worden, waar en wanneer kies je zelf. De sessie duurt 1,5 tot 2 uur, wordt gegeven door een gediplomeerde bewegingsdeskundige en is gratis voor niet-professionele organisaties uit Sint-Niklaas. 

Meer info op https://www.bewegingsdriehoek.be  

De infosessie organiseren kan via dit formulier

Infosessie gezonde voeding en beweging in de kinderopvang

Tijdens deze vorming leer je aan de slag gaan met de materialen om een werking rond gezonde voeding en beweging op te starten of verder uit te bouwen in jouw kinderopvang. Je wordt geïnformeerd en gesensibiliseerd over de bestaande aanbevelingen rond gezonde voeding, beweging en lang stilzitten en je krijgt een hoop tips en tools mee om je eigen kinderopvang gezonder en energieker te maken.

Doelgroep zijn onthaalouders en kinderdagverblijven (vorming ‘Gezonde voeding en beweging in de kinderopvang’) of begeleiders en coördinatoren van IBO’s (vorming ‘Gezonde voeding en beweging in de groepsopvang schoolgaande kinderen’). De sessie duurt 3 uur, wordt gegeven door een gediplomeerde diëtist en is gratis voor onthaalouders, kinderdagverblijven en buitenschoolse groepsopvang in Sint-Niklaas (mits voldoende deelnemers).

De infosessie organiseren kan via dit formulier

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen