Dementie

Social media sharing
Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 60 ziektes waarbij de hersenen aangetast worden. Er treden stoornissen op in het geheugen, het leervermogen, het taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe en van dagelijkse handelingen. Dementie krijg je niet van de één op de andere dag: de ziekte verloopt in verschillende stadia. Vandaag is de ziekte dementie nog niet te genezen.

Een persoon met dementie krijgt na verloop van tijd steeds meer symptomen. Geheugenverlies is het bekendste symptoom, maar dat is niet bij alle vormen van dementie de meest opvallende verandering. Ook je stemming, persoonlijkheid en gedrag kunnen veranderen. Welke symptomen er precies optreden wordt bepaald door de oorzaak van de dementie.  De meest voorkomende oorzaken zijn de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, vasculaire dementie en dementie bij de ziekte van Parkinson.
Er wordt pas van dementie gesproken als de stoornissen in het denken, de stemming en het gedrag zo ernstig zijn, dat iemand wordt beperkt in zijn algemeen dagelijks functioneren.

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. De kans op dementie krijgen is 1 op 5. Het aantal personen met dementie in België wordt geschat op 202.000. In Sint-Niklaas wonen op dit moment meer dan 1550 personen met dementie. Hiervan woont ongeveer 70% thuis, al dan niet omringd door familie, kennissen en vrienden. Door de vergrijzing van de bevolking en de stijgende levensverwachting neemt het aantal personen met dementie voortdurend toe. Dat komt omdat dementie vooral mensen ouder dan 65 jaar treft en we met z’n allen ouder worden. De aandoening komt soms ook op jongere leeftijd voor. Dan gaat het over jongdementie.

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

Cartoon dementie

Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Sinds 2012 zetten we als dementievriendelijke stad in op een goede omgang met mensen met dementie en het bevorderen van hun levenskwaliteit en die van hun omgeving. Zo lang mogelijk deelnemen aan de samenleving staat voorop. Een dementievriendelijke stad vertrekt vanuit de noden en de behoeften van zijn inwoners met dementie, hun familie en mantelzorgers. Waar mensen uit de boot dreigen te vallen door taboe en onbegrip kan een dementievriendelijke stad een wereld van verschil maken.

 "Een lokaal bestuur dat goed doet voor personen met dementie, doet ook goed voor al haar inwoners" (dixit een persoon met jongdementie).

We kiezen ervoor om 'dementievriendelijk' jaarlijks in september ook in het straatbeeld te brengen. Op 21 september is immers de internationale Werelddag Dementie. Beeldvorming kan helpen om het thema beter bespreekbaar te maken.

In de bib H. Heymanplein zijn permanent twee verteltassen voor kinderen rond het thema beschikbaar en kan je ook dementiekoffers voor volwassenen ontlenen. In het SteM kunnen groepen een dementievriendelijke gidsbeurt krijgen. Deze bijzondere beleving is sinds 2019 opgenomen in het vaste aanbod van het Stedelijk Museum Zwijgershoek.

Sinds 2019 kunnen dementievriendelijke handelaren in onze stad dit ook zichtbaar maken door het label dementievriendelijk Sint-Niklaas aan hun raam of deur te hangen. Zo weten mensen met dementie en hun familie dat hen een warm en begripvol onthaal te wachten staat. Klanten kunnen langer blijven komen in hun vertrouwde winkel en maken goede mond-aan-mond reclame voor de handelaar. De stad helpt handelaren op weg om dementievriendelijk te zijn door hen basiscommunicatietips te geven. 

Wie doet mee?

Maya's Natuurhuys Dries 16, Sinaai
Leonidas Stationsstraat 106
Van Pouck Stationsstraat 38
Moens Patisserie Watermolendreef 173
De Wael lingerie, nachtmode en badmode Hofstraat 97
Lies Scheerlinck geschenken Mercatorstraat 70
Haarkliniek Jeangout Heistraat 249
De shop Begijnenstraat 2
Yogaloo Nieuwstraat 23
Quatacker Klasseslager Heistraat 265
Fruitparadijs Driekoningenstraat 3
Slagerij Van Goethem Lepelhoekstraat 39
Slagerij Jurgen Knaptandstraat 126
Keurslager de Castro Hendrik Heymanplein 156
Bakkerij bij Gaby Brugsken 64
Apotheek Servotte Hofstraat 41

 Wil jij ook een dementievriendelijke handelaar worden?

Registreer je dan hier en wij nemen contact met je op.

Vermiste personen met dementie

Personen met dementie kunnen het moeilijk krijgen om zich te oriënteren. Hierdoor lopen ze soms weg van huis of raken ze de weg kwijt. Om snel te kunnen helpen als iemand met dementie zoek raakt, is er de fiche “opsporing van vermiste personen” (zie bijlage). Deze fiche vult de persoon met dementie of de familie op voorhand in. Op het moment dat een persoon met dementie vermist is, heeft de politie meteen alle gegevens die nodig zijn om te zoeken. Op die manier bespaar je kostbare tijd. Voor meer informatie, contacteer de politie of je thuiszorgdienst.

Bij een vermissing van een persoon met dementie, contacteer je Dispatching PZ Sint-Niklaas: 03 760 65 00 of pz.stniklaas.permanentie@police.belgium.eu 

Advies en ondersteuning

Je vindt heel wat  algemene info over dementie en zorg voor personen met dementie in het magazine 'Dementie, als je er mee te maken krijgt'. Praktische tips over het omgaan met personen met dementie en antwoorden op een aantal basishulpvragen staan in de 'Dementiewijzer'. Deze twee brochures op maat van Sint-Niklaas en het Waasland zijn op papier verkrijgbaar in het welzijnshuis en in 't Punt. De dementiewijze vind je hieronder ook digitaal terug.
 

Er is ook een aparte webpagina waarin alle advies- en ondersteuningsorganisaties zijn opgelijst. In regio Waasland is het Expertisecentrum dementie Meander een laagdrempelig aanspreekpunt voor iedereen die persoonlijke vragen heeft over of geconfronteerd wordt met dementie. Meer info? Check de nuttige links en bijlagen.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen