Advies en ondersteuning voor personen met dementie

Je vindt heel wat info over personen en organisaties die je kunnen adviseren, helpen met gepaste dienstverlening en zorg en over lotgenotencontact voor personen met dementie en hun omgeving op deze pagina. Klik door op de balkjes voor meer info en de contactgegevens.

Het Regionaal Expertisecentrum Dementie Meander is een laagdrempelig aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft omtrent dementie. Je kan er als persoon met dementie of mantelzorger terecht voor informatie op maat, individueel advies, groepssessies en het ontlenen van materiaal.

Contact

Expertisecentrum Dementie Meander

Kerkstraat
115
9000
Dendermonde

Wie een vraag heeft over dementie en deze persoonlijk wil stellen, kan bij twee experten in dementie (referentiepersonen dementie) terecht. Samen met jou zoeken zij naar een gepast antwoord. Zij willen personen met dementie, hun partner en familie ondersteunen en bijstaan om een goede levenskwaliteit thuis te behouden. Je kan bellen of een mail sturen voor een afspraak naar thuiszorgcentrum ’t Punt.

 

Contact

Thuiszorgcentrum ’t Punt

Lamstraat
23
9100
Sint-Niklaas

Alle personen met dementie uit het Waasland met een diagnose dementie en hun mantelzorger(s) kunnen beroep doen op een dementiecoach. De dementiecoaches ondersteunen hen in hun zoektocht naar hulp, fungeren als hun vertrouwenspersoon en helpen hen wegwijs maken in het zorglandschap in de regio. De consulten worden aan huis ingepland en het eerste consult vindt samen met de huisarts plaats. Hiernaast is de coach ook telefonisch en per e-mail bereikbaar voor vragen en bijkomende info.

Contact

Dementiecoach

9100
Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas bestaan ook psycho-educatiesessies voor mensen die zorgen voor personen met dementie, genaamd 'Dementie en NU'. Het zelfzorgpakket omvat 10 sessies van telkens 2,5 tot 3 uur waarin je zowel informatie krijgt maar waar de nadruk ook ligt op je eigen verhaal en lotgenotencontact. De groep van mantelzorgers waarmee je deze sessies volgt, wordt bewust klein gehouden.

Delfien Indevuyst

Lamstraat
23
9100
Sint-Niklaas

Personen met dementie en hun naasten kunnen met hun verhaal ook terecht in praatgroepen waar infosessies, activiteiten en lotgenotencontact centraal staan.

Praatgroepen

Tot slot is er ook een contactkoor voor mensen met dementie die thuis wonen. Het koor heet 'Vergeet me liedjes'. Zij komen samen in lokaal dienstencentrum Den Aftrap iedere tweede vrijdag van de maand.

Vergeet me liedjes

Gerdapark
14
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen