Mensen met een beperking

Social media sharing

Voorzieningen en organisaties

In Sint-Niklaas zijn er verschillende voorzieningen en organisaties die diensten aanbieden voor mensen met een beperking. Je vindt een overzicht op de Sociale Kaart.

EDC-kaart

Sinds 1 augustus 2020 kan je ook verschillende voordelen genieten met een European Disability Card. De verschillende voordelen en hoe je zo'n kaart aanvraagt vind je op de pagina over de EDC-kaart.

Bellend vlak

Een winkel of horecazaak betreden met een rolstoel is vaak een obstakel. Om de toegankelijkheid te verhogen voor minder mobiele personen werkte het stadsbestuur een betaalbare oplossing uit: het Bellend Vlak.

On wheels

Wil je weten welke restaurants, cafés, musea, toiletten, winkels, parkeerplaatsen, apothekers … toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, installeer dan de On Wheels app op je gsm. De app is gratis te krijgen in de App Store en op Google Play.

Via persoonlijke instellingen zoals de breedte van je rolstoel en de hoogte van de drempel die je kan nemen, laat deze app alle locaties zien waar je makkelijk toegang tot hebt.
Vul zelf de app aan! Vind je een zaak nog niet in de app terug dan kan je die opmeten en toevoegen.

Toegankelijk sanitair

  1. In het faciliteitenpand, Stationsstraat 11A, kan je tijdens de openingsuren gebruikmaken van het toegankelijk toilet. Ook zijn er verzorgingsmogelijkheden voor personen met een beperking. Het pand is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur
  2. Op de Grote Markt kan je gebruikmaken van een toiletwagen die toegankelijk is.
  3. Op het Hendrik Heymanplein staat een toilet dat dag en nacht toegankelijk is voor rolstoelgebruikers met een blijvende invaliditeit aan de benen en mensen met chronische darm- of incontinentieproblemen. Dit toilet is enkel te gebruiken met een toegangsbadge. Vraag je toegangsbadge met de nodige bewijzen aan via de balie van het stadhuis of welzijnshuis. Breng dit mee:
  • Ben je rolstoelgebruiker? Neem je parkeerkaart mee.
  • Mensen met een chronische darmziekte of incontinentieproblemen hebben een doktersattest nodig.
  • Vergeet ook je identiteitskaart niet.

Toegankelijk wandelen

  1. Bij fietspunt De Versnelling kan je gratis een scootmobiel, een rollator of een rolstoel huren. 
  2. In het faciliteitenpand, Stationsstraat 11A, kan je een gratis een rolstoel ontlenen.

Contact

Dienst Regie Welzijn

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen