Mondgezondheid

Weet jij welke tandenborstel je het best gebruikt? Weet je hoeveel fluoride er in je tandpasta zit? Is gezonde voeding hetzelfde als mondvriendelijk voeding? Op al deze vragen proberen de nieuwe basisadviezen van Gezonde Mond en de projecten van de stad een antwoord te geven.

Een goede dagelijkse mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor je mondgezondheid, maar ook voor je algemene gezondheid. De mond is immers één van de belangrijkste toegangswegen (voor voeding, bacteriën, virussen,...) naar de rest van het lichaam. Met een goede dagelijkse mondhygiëne beperk je het risico op ziektes en bescherm je elkaar!

3 basisadviezen

Een goede zorg voor je mond steunt op 3 pijlers. Op die drie pijlers wil de stad dan ook inzetten om burgers te motiveren tot het behouden of krijgen van een gezonde mond.

Ten eerste, een goede dagelijkse mondhygiëne. Dit houdt in twee keer per dag twee minuten de tanden poetsen. Maar ook het gebruik van een fluoride tandpasta is belangrijk.

Ten tweede is ook een jaarlijks mondonderzoek bij de tandarts belangrijk. Voor kinderen raden we dit zelfs twee keer per jaar aan.

De derde pijler is mondvriendelijke voeding. Mondvriendelijke voeding komt niet altijd overeen met gezonde voeding. Zo zijn kaas en andere ongesuikerde melkproducten zeer goed voor de tanden, terwijl dit wat lager staat in de voedingsdriehoek. Anderzijds zijn citrusvruchten heel mondonvriendelijk door hun zuurtegraad en het feit dat ze op de tanden blijven plakken. Dit wil niet zeggen dat we afraden om fruit te eten. Maar dat het beter is om dit bewust bij een van de 5 maaltijden per dag te eten, zodat we de tanden voldoende rust geven.

Meer info? Gezonde Mond

Tips voor een gezonde mond!

Tips voor een gezonde mond!

Tand-em: tandzorg

Wat is Tand-em?
Bij Tand-em kan je naar de tandarts als je in Sint-Niklaas woont, een laag inkomen en geen vaste tandarts hebt. Enkel een hulpverlener uit het welzijnshuis of een huisarts van WGC De Vlier kan je doorverwijzen naar Tand-em. Kinderen zijn ook heel welkom in Tand-em.
In Tand-em kan je terecht met tandproblemen: gaatjes, tand trekken, tandsteen, abces … Maar je kan ook op controle komen als je geen pijn hebt.  

De tandartspraktijk vind je in de Azalealaan 2 A, op de hoek van de Azalealaan en Brugsken, in Sint-Niklaas. De consultaties zijn op woensdagvoormiddag, donderdag en vrijdag.

Tandartsen uit het Waasland zitten om de beurt in de praktijk in de Azalealaan. Het vaste gezicht van Tand-em is tandartsassistente Inge. Zij helpt je met het invullen van papieren, geeft uitleg, stelt je gerust en legt de volgende afspraak vast.

Na een volledige behandeling bij Tand-em word je doorverwezen naar een vaste tandarts in de buurt.

Voor wie is Tand-em?
Inwoners van Sint-Niklaas die geen vaste tandarts hebben. Of al meer dan drie jaar niet bij de tandarts zijn geweest.

Bovendien moet je ook aan één van deze voorwaarden voldoen:

  • recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming.
  • een gele of groene kaart van OCMW Sint-Niklaas hebben.

Wie kan doorverwijzen naar Tand-em?
Als je naar Tand-em wil komen, moet je een doorverwijzing krijgen van:

  • een maatschappelijk assistent van het OCMW in het welzijnshuis van Sint-Niklaas.
  • een brugfiguur, een buurtsteward, een straathoekwerker, een kansenwerker voor kinderen, een begeleider van MSOC Waasland.
  • een huisarts van het wijkgezondheidscentrum (WGC) De Vlier.

Wanneer je geen maatschappelijk assistent hebt, de andere hulpverleners niet kent of geen patiënt bent bij De Vlier, kan je je aanmelden bij team info en advies in het welzijnshuis. Dit kan elke werkdag in de voormiddag. Je vertelt dan aan het onthaal dat je je bij team info en advies wil aanmelden om een afspraak bij Tand-em te maken. 

Je kan ook bellen of mailen naar het algemeen nummer / e-mailadres van het welzijnshuis: 03 778 66 66 en welzijnshuis@sint-niklaas.be. Vermeld dat je een eerste afspraak bij Tand-em wil vastleggen maar geen doorverwijzer hebt. Hierna zal een maatschappelijk assistent van team info en advies contact met jou opnemen om de eerste afspraak vast te leggen.

Voor meer info over de werking van Tand-em kan je terecht bij Eline De Keulenaer, deskundige gezondheid: 03 778 37 48 of 0478 76 18 11 of eline.dekeulenaer@sint-niklaas.be

De Gezonde Mond koffer

Wil jij graag met jouw leerlingen aan de slag rond preventieve mondzorg? 😬
De Gezonde Mond koffers zijn uitleenboxen met voorbeeld materiaal om kinderen uit de kleuter- en lagere school spelenderwijs te laten kennismaken met preventieve mondzorg en het tandartsbezoek 🦷.

Werk je met volwassenen? Ook voor hen zitten er voldoende materialen en interessante weetjes in de Gezonde Mondkoffer om kennis te maken met preventieve mondzorg en een tandartsbezoek!

Meer info of bestellen? Dat kan via de website van Logo Waasland. 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen