Kleuteronderwijs

Social media sharing

Sint-Niklaas is een scholenstad. Ruim 20.000 leerlingen bezoeken dagelijks de kleine en grote onderwijsinstellingen in de stad.  De eerste stappen van je kindje kan in de vele kleuterscholen in Sint-Niklaas, waarna je jongste telg makkelijk kan doorgroeien naar het lager onderwijs. De stad heeft een ruim aanbod aan kwalitatieve stedelijke kleuterscholen.

Inschrijven voor de eerste kleuterklas

Voor je je kindje kan inschrijven in een kleuterschool moet je haar of hem eerst even aanmelden. Aanmelden betekent dat je vooraf laat weten in welke school of scholen jij je kind zou willen inschrijven.

Zo’n aanmelding die een inschrijving in een kleuterschool voorafgaat, kan in Sint-Niklaas makkelijk online. Dat doe je zodra je kleuter 1,5 of 2 jaar geworden is. Je kindje kan dan tussen 2,5 en 3 jaar naar de eerste kleuterklas.

 Je kindje aanmelden voor de eerste kleuterklas doe je op de website 'Naar school in Sint-Niklaas'.
Aanmelden kan vanaf 28 februari 2023 tot en met 21 maart 2023.

Bekijk het overzicht van het aantal vrije plaatsen in het basisonderwijs in Sint-Niklaas.

Belangrijk! Je moet wel rekening houden met vooraf bepaalde aanmeldperiodes.
 

Wie niet overweg kan met een computer of geen online mogelijkheden heeft, kan voor een aanmelding steeds terecht bij het loket kinderopvang en onderwijs in het welzijnshuis van Sint-Niklaas.

Openingsuren loket kinderopvang en onderwijs: maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 12 uur en op dinsdagavond van 16.30 uur tot 19 uur.

Instapdata kleuterschool

Je kind kan tussen 2,5 en 3 jaar op een van de volgende 7 instapdata naar de kleuterschool:

  • De 1ste schooldag na elke schoolvakantie: na de zomer-, herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie.
  • De 1ste schooldag van februari.
  • De 1ste schooldag na Hemelvaartsdag.

Wordt je kind 2,5 jaar op een instapdatum, dan mag het al vanaf die dag naar school. Voor kinderen van 3 jaar gelden de instapdata niet. Zij kunnen op elke schooldag starten in de kleuterklas.

Klik hier om de instapdatum van je kindje te berekenen.
Opgelet, alle kinderen geboren in 2021 moet je aanmelden in maart 2023, ook al gaan zij voor het eerst naar school in september 2024. 

Buitengewone kleuterschool

In het buitengewoon kleuteronderwijs kan een kind vanaf 2,5 jaar naar school. Er zijn geen instapdata. Om je kind in te schrijven heb je wel een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs nodig. Daar staat in welk type onderwijs het beste bij je kleuter past.

Loket kinderopvang & onderwijs

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen