Lerend netwerk ‘Iedereen Mee’

Social media sharing

Werk jij in Sint-Niklaas en wil jij meer leren over inclusie en diversiteit in de brede zin? Heb jij zin om andere organisaties en collega’s te ontmoeten en te leren van elkaar rond die thema’s? Dan is het lerend netwerk 'Iedereen Mee' perfect voor jou!

Wat is het lerend netwerk 'Iedereen Mee'? 

In een lerend netwerk zit een groep mensen samen om over een thema te praten waar ze hun ervaringen met elkaar delen. Het netwerk geeft de mogelijkheid om van elkaar te leren om zo tot nieuwe ideeën en oplossingen te komen.

Een begeleider zorgt voor een goede voorbereiding en brengt de groep samen. Elke bijeenkomst duurt twee of drie uur. De inhoud van een lerend netwerk is niet altijd hetzelfde, afhankelijk van de groep die samenkomt. 

Het lerend netwerk ‘Iedereen mee’ is bedoeld voor alle organisaties die werken rond inclusie, diversiteit en gelijke kansen. Organisaties die nog niet bezig zijn met deze thema’s zijn ook welkom! We gaan samen hierover in gesprek met andere professionals.

 

Wat kan je verwachten van een lerend netwerk ‘Iedereen Mee’?

  • Je maakt kennis met verschillende soorten organisaties en ontmoet collega’s.
  • Je leert over de thema’s inclusie, diversiteit en gelijke kansen.
  • Je leert van elkaar door in gesprek te gaan.
  • Je ontdekt inspirerende praktijken

 

Schrijf je in voor de volgende sessie!

Vrijdag 23 juni 2023 organiseren we het laatste lerend netwerk voor de zomervakantie. We gaan verder op het thema 'interculturaliseren' na de lezing van Don Moussa Pandzou van vorige sessie. Concreet gaan we opzoek naar praktische invullingen van thema's diversiteit, racisme, kruispuntdenken binnen jouw dienst of sector. Welke stappen zet je al richting interculturaliseren en welke engagementen kan je verder aangaan? Boeiende gesprekken en inspirerende uitwisseling centraal! 

We nemen daarna ook de tijd om samen na te denken over de volgende thema's van het lerend netwerk en elkaars organisatie beter te leren kennen.

Praktisch:
Wanneer: vrijdag 23 juni van 9u30-12u30
Je bent welkom vanaf 9u voor koffie/thee en kan tot 13u blijven voor een lekkere gratis lunch.

Waar: Het Binnenwerk (Binnenbar), Lindenstraat 80, 9100 Sint-Niklaas

Inschrijven doe je via de knop hieronder.
Indien het niet lukt om in te schrijven, aarzel niet om ons te contacteren.

Er worden mogelijks sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. www.sint-niklaas.be/privacy

Vorige edities

Sessie 1: Lerend netwerk op 19 november 2021

De eerste sessie lerend netwerk “Iedereen Mee” ging in de Fabrieck. Eerst hebben we de tijd genomen om elkaar te leren kennen. We overliepen ook de verwachtingen van de deelnemers. Daarna hebben we kort stilgestaan bij een aantal begrippen rond het inclusief werken die voor ons belangrijk zijn. Tot slot hebben we volgens een bepaalde methodiek gewerkt om te weten te komen rond WAT de deelnemers willen leren, WAAROM en HOE ze dat willen doen.

Deze eerste sessie was dus een belangrijk moment waar we de agenda hebben bepaald voor de volgende sessies. Alle foto's, input en de  presentatie die we tijdens die sessie hebben gebruikt kan je onderaan deze pagina vinden.

 

Sessie 2: Lerend netwerk op 10 maart 2022

Tijdens de eerste sessie van het lerend netwerk ‘Iedereen Mee’ legden we enkele interessante thema’s voor aan de deelnemers. Voor de tweede sessie kozen de deelnemers om aan de slag te gaan met de thema’s polarisatie en weerstand.

Wat is polarisatie?

Polarisatie is steeds meer en meer wij-zij-denken. Het is een proces waarbij de verschillen tussen groepen in de samenleving sterker worden. Hierdoor gaan groepen meer tegenover elkaar komen te staan. Polarisatie kan je zien op verschillende locaties, bijvoorbeeld in een buurt, op een school of op de werkvloer, maar ook op (sociale) media.

We nodigden het Hannah Arendt Instituut uit om een lezing te geven, dit is een onderzoekscentrum naar diversiteit, stedelijkheid en burgerschap.

In de sessie werd er uitgelegd hoe polarisatie tot stand kan komen. Ook de theorie rond polarisatie, hoe we het kunnen herkennen en hoe we het kunnen tegengaan, werd besproken. Daarnaast werden er manieren van aanpak getoond om escalerend gedrag (wanneer de ernst van een situatie heel hoog oploopt, als het uit de hand loopt) gedrag te verminderen.

Op het einde van de sessie toonden we wat stad Sint-Niklaas al doet rond dit thema. Je kan doorklikken naar deze websitepagina om meer te lezen over de aanpak van polarisatie en extremisme in onze stad.

 

Sessie 3: Lerend netwerk op 24 juni 2022:

De derde sessie van het lerend netwerk ‘Iedereen Mee’ was op 24 juni 2022, in Het Binnenwerk. De deelnemers kozen tijdens deze sessie voor het thema ‘uitwisseling van goede praktijken’.

We wilden graag leren over hoe we onze organisatie, dienstverlening of projecten nog inclusiever kunnen maken. We staan elke dag in het werkveld, en dit maakt ons experten in hoe we inclusiever kunnen werken.

We gebruikten tijdens de sessie verschillende methodieken om elkaars goede praktijken (van verschillende diensten, organisaties/verenigingen) te leren kennen. We inspireerden elkaar door ervaringen te delen en kwamen tot nieuwe inzichten door elkaars ideeën te horen. Daarna dachten we verder na over de voorwaarden om inclusief te werken binnen je organisatie.

De presentatie en verslagen van deze sessie kan je vinden onderaan deze pagina.

 

Sessie 4: Lerend netwerk op 17 november 2022:

We nodigden op 17 november sprekers uit van andere steden die ons vanuit verschillende invalshoeken inspireerden rond de thema's  inclusie, diversiteit en gelijke kansen. Elke spreker gaf een toelichting van hun project en daarachter ook duidelijke tips waar de deelnemers mee aan de slag konden. Daarna werden de sprekers onderverdeeld in groepjes zodat geïnteresseerde deelnemers van het project extra vragen konden stellen en konden uitwisselen met anderen. 

Benieuwd wie er aan het woord kwam?
- Jongerenwerking #HACK uit Roeselare
- #SheDidIt die vrouwen met een diverse culturele achtergrond ondersteund in het ondernemerschap
- Refu interim die vrijwilligerswerk zoeken voor mensen die net nieuw zijn in België

Een korte samenvatting van de toelichtingen kan je vinden in de bijlagen onderaan de pagina. De presentaties van de sprekers worden doorgestuurd via mail naar de deelnemers. Indien er interesse is voor de presentaties, mag je contact opnemen met ons! Verdere sfeerbeelden kan je hieronder vinden.

Sessie 5: Lerend netwerk op 6 maart 2023:

Op dit lerend netwerk nodigden we expert Don Moussa Pandzou uit voor een lezing rond interculturaliseren.  Hij nam ons mee in de thema's identiteit, inclusie, racisme, historisch bewustzijn, dekoloniseren en je eigen positie hierin. 

Don was een lange tijd actief in de jeugdsector en geeft nu vooral lezingen en procesbegeleiding voor organisaties over de thema’s racisme, discriminatie en de impact van het koloniaal verleden op ons samenleving en binnen de schoolcontext. 

In de volgende sessie gaan we verder in gesprek rond dit thema met de deelnemers.

 

Contact, verslagen, presentaties en getuigenissen

Bekijk hier verslagen, presentaties, input en getuigenissen van het lerend netwerk “Iedereen mee”. Dit wordt regelmatig aangevuld met nieuw materiaal.

Blerina Kamberi

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen