Lerend netwerk ‘Iedereen Mee’

Social media sharing

Werk jij in Sint-Niklaas en wil jij meer leren over inclusie en diversiteit in de brede zin? Heb jij zin om andere organisaties en collega’s te ontmoeten en te leren van elkaar rond die thema’s? Dan is het lerend netwerk 'Iedereen Mee' perfect voor jou!

Waarom ‘iedereen mee’? Of je nu groot of klein bent, jong of oud of arm of rijk, ongeacht je inkomen, herkomst, overtuiging, fysieke of psychische mogelijkheden, seksuele oriëntatie of gender(identiteit). Elke Sint-Niklazenaar hoort erbij. Samen bouwen we aan een inclusieve stad waar iedere inwoner gelijke kansen heeft en zich thuis voelt. Een stad waar iedereen mee is.

Het lerend netwerk iedereen mee richt zich op organisaties die al dan niet al werken rond inclusie en diversiteit en die hierover in gesprek willen gaan met andere professionals.

Wat is het lerend netwerk 'Iedereen Mee'?

In een lerend netwerk of leernetwerk zit een groep mensen samen om over een thema te praten waar ze hun ervaringen met elkaar delen. Het netwerk geeft de mogelijkheid om van elkaar te leren om zo tot nieuwe ideeën en oplossingen te komen.

Een begeleider zorgt voor een goede voorbereiding en brengt de groep samen. Elke bijeenkomst duurt twee of drie uur. De inhoud van een lerend netwerk is niet altijd hetzelfde, afhankelijk van de groep die samenkomt. 

Het lerend netwerk ‘Iedereen mee’ is bedoeld voor alle organisaties die werken rond inclusie, diversiteit en gelijke kansen. Organisaties die nog niet bezig zijn met deze thema’s zijn ook welkom! We gaan samen hierover in gesprek met andere professionals.

 

Wat kan je verwachten van een lerend netwerk ‘Iedereen Mee’?

  • Je maakt kennis met verschillende soorten organisaties en ontmoet collega’s.
  • Je leert over de thema’s inclusie, diversiteit en gelijke kansen.
  • Je leert van elkaar door in gesprek te gaan.
  • Je ontdekt inspirerende praktijken

 

Schrijf je in voor de volgende sessie!

Donderdag 17 november van 9u30-12u30 vindt de vierde sessie plaats. In deze sessie stellen we goede praktijken rond inclusie, diversiteit en gelijke kansen voor vanuit van andere steden. We laten ons inspireren en laten ruimte vrij om in gesprek te gaan met elkaar.

Schrijf je in via deze knop. Je ontvangt later een bevestigingsmail. Indien het niet lukt om in te schrijven, aarzel niet om ons te contacteren.

Er worden mogelijks sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. www.sint-niklaas.be/privacy

Vorige edities

Sessie 1: Lerend netwerk op 19 november 2021

De eerste sessie lerend netwerk “Iedereen Mee” ging in de Fabrieck. Eerst hebben we de tijd genomen om elkaar te leren kennen. We overliepen ook de verwachtingen van de deelnemers. Daarna hebben we kort stilgestaan bij een aantal begrippen rond het inclusief werken die voor ons belangrijk zijn. Tot slot hebben we volgens een bepaalde methodiek gewerkt om te weten te komen rond WAT de deelnemers willen leren, WAAROM en HOE ze dat willen doen.

Deze eerste sessie was dus een belangrijk moment waar we de agenda hebben bepaald voor de volgende sessies. Alle foto's, input en de  presentatie die we tijdens die sessie hebben gebruikt kan je onderaan deze pagina vinden.

 

Sessie 2: Lerend netwerk op 10 maart 2022

Tijdens de eerste sessie van het lerend netwerk ‘Iedereen Mee’ legden we enkele interessante thema’s voor aan de deelnemers. Voor de tweede sessie kozen de deelnemers om aan de slag te gaan met de thema’s polarisatie en weerstand.

Wat is polarisatie?

Polarisatie is steeds meer en meer wij-zij-denken. Het is een proces waarbij de verschillen tussen groepen in de samenleving sterker worden. Hierdoor gaan groepen meer tegenover elkaar komen te staan. Polarisatie kan je zien op verschillende locaties, bijvoorbeeld in een buurt, op een school of op de werkvloer, maar ook op (sociale) media.

We nodigden het Hannah Arendt Instituut uit om een lezing te geven, dit is een onderzoekscentrum naar diversiteit, stedelijkheid en burgerschap.

In de sessie werd er uitgelegd hoe polarisatie tot stand kan komen. Ook de theorie rond polarisatie, hoe we het kunnen herkennen en hoe we het kunnen tegengaan, werd besproken. Daarnaast werden er manieren van aanpak getoond om escalerend gedrag (wanneer de ernst van een situatie heel hoog oploopt, als het uit de hand loopt) gedrag te verminderen.

Op het einde van de sessie toonden we wat stad Sint-Niklaas al doet rond dit thema. Je kan doorklikken naar deze websitepagina om meer te lezen over de aanpak van polarisatie en extremisme in onze stad.

 

Sessie 3: Lerend netwerk op 24 juni 2022:

De derde sessie van het lerend netwerk ‘Iedereen Mee’ was op 24 juni 2022, in Het Binnenwerk. De deelnemers kozen tijdens deze sessie voor het thema ‘uitwisseling van goede praktijken’.

We wilden graag leren over hoe we onze organisatie, dienstverlening of projecten nog inclusiever kunnen maken. We staan elke dag in het werkveld, en dit maakt ons experten in hoe we inclusiever kunnen werken.

We gebruikten tijdens de sessie verschillende methodieken om elkaars goede praktijken (van verschillende diensten, organisaties/verenigingen) te leren kennen. We inspireerden elkaar door ervaringen te delen en kwamen tot nieuwe inzichten door elkaars ideeën te horen. Daarna dachten we verder na over de voorwaarden om inclusief te werken binnen je organisatie.

De presentatie en verslagen van deze sessie kan je vinden onderaan deze pagina.

Contact, verslagen, presentaties en getuigenissen

Bekijk hier verslagen, presentaties, input en getuigenissen van het lerend netwerk “Iedereen mee”. Dit wordt regelmatig aangevuld met nieuw materiaal.

Blerina Kamberi

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen