Middelbaar onderwijs

Social media sharing

De meeste jongeren starten het secundair onderwijs op 12 jaar, op 1 september van het kalenderjaar waarin ze 12 worden. Ben je op zoek naar een secundaire school? Dan helpt de Onderwijskiezer van Sint-Niklaas je in die zoektocht. De stad heeft een bijzonder groot aanbod in het secundair onderwijs, zowel in het algemeen, technisch, kunst- als beroepsonderwijs. Je moet je wel in een secundaire school van je keuze vooraf laten inschrijven.

Naar de secundaire school: op 1 september als je 12 wordt

Bij de overstap van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs gaan de meeste leerlingen op 12 jaar naar het voltijds gewoon secundair onderwijs, waar ze de 1ste graad starten in het 1ste leerjaar A.

Leerlingen die niet alle leerstof van de lagere school hebben verworven en geen getuigschrift basisonderwijs hebben behaald, starten in het 1ste leerjaar B.

Het is de bedoeling dat de leerlingen in de 1ste graad met zoveel mogelijk vakken kennismaken en dan vanaf de 2de graad (vanaf het 3de leerjaar) een bewuste studiekeuze maken.

In de 2de en 3de graad bestaan er 4 onderwijsvormen:

  • Algemeen secundair onderwijs (aso)
  • Beroepssecundair onderwijs (bso)
  • Kunstsecundair onderwijs (kso)
  • Technisch secundair onderwijs (tso)

Deze onderwijsvormen zijn verder onderverdeeld in studiegebieden en studierichtingen.

Op de onderwijskiezer van Sint-Niklaas vind je alle secundaire scholen met hun studierichtingen.

Wie niet overweg kan met een computer of geen online mogelijkheden heeft, kan voor meer informatie steeds terecht bij het loket kinderopvang en onderwijs in het welzijnshuis van Sint-Niklaas.

 

Inschrijven

In tegenstelling tot het kleuter- en lager onderwijs is vooraf aanmelden niet noodzakelijk voor je kan inschrijven in een secundaire school in Sint-Niklaas. Een inschrijving in de school zelf volstaat. Dat doe je best op tijd. In het voorjaar geven heel wat scholen in Sint-Niklaas bovendien al een inkijk op een opendeurdag. Ook dat kan je keuze vergemakkelijken. 

Contact

Loket kinderopvang & onderwijs

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen