Nederlands leren en oefenen

Social media sharing

Nederlands leren

Is Nederlands niet je moedertaal? Dan kan je steeds leren! Nederlands kennen is belangrijk om werk te vinden of een opleiding te volgen. Er zijn verschillende plaatsen in de stad waar je terecht kan om Nederlands kan leren.

Ben je ouder dan 15 jaar en zoek je naar een cursus Nederlands? Dan is je eerste aanspreekpunt het Agentschap Inburgering en Integratie. Het Agentschap Inburgering en Integratie zoekt samen met jou naar de cursus en de school die het best bij je passen. Je kan bij hen ook terecht met je vragen over Nederlands leren. In Sint-Niklaas is er een contactpunt van het Agentschap Inburgering en Integratie.

Ook op de website van Agentschap Inburgering en Integratie vind je meer informatie over wat je van hen kan verwachten en naar welke types onderwijs zij je kunnen doorverwijzen.
 

Nederlands oefenen

Op de site van Nederlands Oefenen vind je deze tips en nuttige links om thuis Nederlands zelfstandig te oefenen:

  • Lees online kranten en tijdschriften

  • Kijk naar televisie en films

  • Luister naar radio of luisterboeken

  • Oefen via websites

  • Oefen via apps

  • Speel taalspelletjes

Ga naar de website

Op de website van Taalunie vind je nog extra tips. 
 

Ga naar 'Taalunie'

Tijdelijk

TIJDELIJK zolang de coronamaatregelen van kracht zijn: je kan gratis NT2-taalboeken gebruiken van twee uitgeverijen. 

Nedbox

Nedbox bestaat al een tijdje. Op deze website kunnen mensen die Nederlands leren hun kennis op een leuke manier oefenen. Nu is er ook Nedbox Alfa, voor wie leert lezen en schrijven in het Nederlands.

Persoonlijk contact

  • Wil je 1-op-1 Nederlands oefenen met iemand? Via Babbelonië kom je in contact met vrijwilligers die Nederlands willen praten met jou.
  • Tumult vzw heeft het project Babbelbuddy's opgestart. Babbelbuddy’s zijn jongeren tussen 14 en 25 jaar, die bereid zijn om online te videochatten of bellen met andere jongeren, via Whatsapp, Skype, Zoom, Facebook ... Meer info op deze pagina.

Schrijven

Het Agentschap Inburgering en Integratie lanceert het 'Pennenvriend'-project. Dit is een interessante oefenkans voor personen die al enige kennis van het Nederlands hebben. De kennis moet niet heel groot zijn. Een simpel briefje kunnen schrijven is voldoende! Meer info en inschrijven kan via deze pagina.

Nuttige pagina's en initiatieven

Diversiteit, samenleving en preventie

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen